شاهین ؛ بررسی مشخصات و تفاوت تیپ ها

شاهین ؛ بررسی مشخصات و تفاوت تیپ ها

شاهین جدیدترین سدان سایپا است که در کلاس C طراحی شده و پلتفرم ملی SP100 برای آن انتخاب شده است. این خودرو در حال حاضر با تیپ های دنده ای و اتوماتیک در کارخانه تهران سایپا تولید می شود و قرار است تا بزودی تیپ های جدیدی به این سدان ملی اضافه شود. در این گزارش به سراغ بررسی مشخصات شاهین و تفاوت تیپ های آن رفته ایم.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، شاهین در ابتدا نام رهام را داشت و در سال ۱۳۹۷ به صورت رسمی رونمایی شد. اما با آغاز تحریم ها چالش هایی برای تولید شاهین پیش آمد. یکی از مهم ترین چالش ها، تامین قوای محرکه برای این سدان سایپایی بود. در ابتدا گفته می شد که پیشرانه ۱.۶۵ لیتری ۱۶ سوپاپ برلیانس سری H300 برای سدان خانواده SP100 سایپا انتخاب شده است. اما تحریم باعث شد تا هیچگاه این پیشرانه بر روی شاهین تصب نشود. در نهایت از سال ۱۳۹۹ تولید شاهین در کارخانه تهران سایپا به صورت رسمی آغاز شد و با مدل ۱۴۰۰ به دست مشتریان رسید. در حال حاضر شرکت خودروسازی سایپا تولید تیپ اتوماتیک این خودرو را هم آغاز کرده و می خواهد تا در سال جدید نسخه های دیگری از این خودرو را به بازار عرضه کند. در شرایط فعلی بازار، با توجه به ابعاد و اندازه و فناوری پلتفرم، بسیاری سایپا شاهین را رقیب تارا ایران خودرو می دانند. البته که قیمت تارا در بازار آزاد بیشتر از شاهین است و از آن طرف میدان رقابت، شاهین تیراژ تولید به مراتب بیشتری را نسبت به رقیب ایران خودرویی خود دارد. حال در این گزارش به سراغ تفاوت تیپ های شاهین سایپا رفته ایم.

پیشرانه شاهین

پیشرانه شاهین

تولید انبوه سایپا شاهین با پیشرانه M15 توربوشارژر آغاز شد. این پیشرانه ۱.۵ لیتری توربو، چیدمان ۴ سیلندر و ۸ سوپاپ را دارد و می تواند ۱۱۰ اسب بخار قدرت را با گشتاور ۱۷۸ نیوتن متر تولید کند. پیشرانه شاهین در شرکت مگا موتور طراحی شده و همیشه به خاطر چیدمان قدیمی ۸ سوپاپ، انتقادهایی را به خود دیده است. اما سایپا می گوید که این پیشرانه از سری قوای محرکه اقتصادی است و در رده قیمتی شاهین، بیشترین گشتاور را تولید می کند. پیشرانه M15 توربوشارژر شاهین استاندارد آلایندگی یورو ۵ را دارد و در حالت بهینه می تواند مصرف سوخت حدود ۷.۴ لیتر به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر را داشته باشد.

اما سایپا تولید آزمایشی این خودروی پلتفرم SP100 را با پیشرانه ای دیگر آغاز کرده است. این پیشرانه ME16 نام دارد و نسخه ایرانیزه پیشرانه EC5 به حساب می آید. EC5 همان پیشرانه ای است که ایران خودرو بر اساس آن، TU5 پلاس را طراحی کرده و حال سایپا می خواهد تا با داخلی سازی EC5، پیشرانه بومی ME16 را تولید کند. پیش از آغاز تحریم ها قرار بود تا سیتروئن تولید EC5 را در کارخانه سایپا سیتروئن آغاز کند و حال می بینیم که سایپا با استفاده از قالب ها و نقشه های این پیشرانه، به دنبال تولید آن در مگا موتور است. پیشرانه ME16 که بر روی شاهین، کادیلا و… نصب می شود، ۱.۶ لیتر حجم داشته و چیدمان ۴ سیلندر و ۱۶ سوپاپ را دارد. این پیشرانه دارای فناوری زمان بندی متغییر سوپاپ های ورودی، پمپ روغن متغییر و دینام هوشمند است و در بحث فرایند تولید، اصول و مکانیزم به روزتری را نسبت به TU5 پلاس دارد. ME16 استاندارد آلایندگی یورو ۵ را دارد و ۱۱۵ اسب بخار قدرت را با گشتاور ۱۵۰ نیوتن متر تولید می کند. این پیشرانه می تواند در حالت بهینه مصرف سوخت حدود ۷.۲ لیتر به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر را برای شاهین فراهم سازد.

ابعاد و اندازه شاهین

سایپا شاهین در همه تیپ ها ابعاد و اندازه ای یکسان دارد. این خودرو فاصله محوری ۲۶۵۰ را دارد و طول ۴۴۴۶، عرض ۱۷۷۱ (بدون آینه ها) و ارتفاع ۱۴۹۰ میلی متر برای آن اعلام می شود. این خودرو ملی سایپا وزن خالص ۱۲۷۸ تا ۱۳۲۵ کیلوگرم را دارد و این وزن با توجه به سطح امکانات و نوع جعبه دنده متفاوت است.

شاهین S

نمونه پایه سایپا شاهین با تیپ S شناخته می شود. بر خلاف اعلام برخی رسانه ها، شاهین S هیچگاه به مشتریان تحویل داده نشده است و صرفاً به عنوان خودروی سازمانی برخی مدیران سایپا استفاده می شود. در ابتدا قرار بود تا شاهین یک نسخه پایه هم داشته باشد، اما سیاست های سال ۱۳۹۹ سایپا باعث شد تا هیچگاه این خودرو با تیپ S به فروش نرسد و برای همین این خودرو برای بسیاری ناشناخته است.

شاهین S به پیشرانه M15 توربو مجهز است و جعبه دنده ۵F18 در آن دیده می شود. این جعبه دنده مهندسی آیسین ژاپن را دارد و به عنوان یک سیستم انتقال قدرت ۵ سرعته دستی و کابلی، توان را به چرخ های جلوی شاهین می رساند. دو کیسه هوا، تریم داخلی پارچه، نمایشگر تعویض دنده GSI، ترمز دیسکی جلو و عقب، رینگ فولادی ۱۵ اینچی، چراغ روشنایی روز، تهویه دستی، سیستم پخش USB، بلوتوث و AUX، شش بلندگو، شیشه ها و آینه های برقی، سنسور فشار باد تایرها، سنسور پارک عقب، فرمان کمکی برقی، استارت دکمه ای و… از جمله امکانات تیپ S این خودرو است.

حتماً بخوانید: تست و بررسی سایپا شاهین در اسب بخار

شاهین G

سایپا شاهین G خودرویی است که از ابتدا در اختیار مشتریان قرار گرفت. این خودرو نمونه فول آپشن دنده ای شاهین به حساب می آید و با تیپ G در بازار شناخته می شود. شاهین G پیشرانه M15 توربو و جعبه دنده ۵ سرعته دستی ۵F18 را دارد. سانروف برقی، فرمان کمکی برقی، تهویه اتوماتیک، کنترل سیستم صوتی از روی فرمان، سنسور نور، سنسور پارک و دوربین عقب، سنسور فشار باد تایرها، استارت دکمه ای، تریم داخلی چرم مصنوعی، زیر آرنجی جلو، نمایشگر لمسی، نمایشگر تعویض دنده GSI، رینگ آلومینیومی ۱۵ اینچی، غربیلک فرمان چرمی، آینه های تاشو برقی، دو کیسه هوا و… از جمله امکانات تیپ G این سدان سایپا به حساب می آید.

حتماً ببینید: ویدیوی تست و بررسی سایپا شاهین G در اسب بخار

شاهین اتوماتیک CVT

شاهین اتوماتیک CVT خودرویی است که تولید آن آغاز شده و از سال ۱۴۰۲ به فروش خواهد رسید. این خودرو به پیشرانه ۱.۵ لیتری توربو M15 مجهز است و جعبه دنده اتوماتیک CVT کمپانی پانچ بر روی آن نصب می شود. در بحث ظاهری این خودروی CVT به دستگیره های کرومی، رینگ های آلومینیومی مشکی، دکوراتیو جدید کابین، زه درِ صندوق کرومی، جلو پنجره کرومی و… مجهز است.

شاهین CVT در بحث امکانات رفاهی و ایمنی به سانروف برقی، فرمان کمکی برقی، تهویه اتوماتیک، کنترل سیستم صوتی از روی فرمان، سنسور نور، سنسور پارک و دوربین عقب، سنسور فشار باد تایرها، استارت دکمه ای، تریم داخلی چرم مصنوعی، زیر آرنجی جلو، نمایشگر لمسی، نمایشگر تعویض دنده GSI، رینگ آلومینیومی ۱۵ اینچی، غربیلک فرمان چرمی، آینه های تاشو برقی، دو کیسه هوا، کروز کنترل، محدودکننده سرعت، حالت رانندگی اسپرت و برفی، حالت تیپ ترونیک ۶ سرعته مصنوعی، تریم چرم مصنوعی جدید صندلی ها و… مجهز است.

شاهین پلاس

یکی از پروژه های سایپا، تولید شاهین پلاس است. آن طور که گفته می شود، شاهین پلاس پیشرانه ۱.۶ لیتری ME16 را خواهد داشت و جعبه دنده شش سرعته اتوماتیک AT ساخت کمپانی DAE و لندای بر روی آن نصب می شود. این خودرو از نظر امکانات رفاهی و ایمنی در جایگاه بالاتری نسبت به سایر تیپ های شاهین بوده و در کنار سایر امکانات موجود در تیپ G و CVT به ویژگی هایی مانند صندلی های برقی جلو، گرمکن صندلی های جلو، سامانه کنترل پایداری الکتریکی، سامانه کنترل شروع حرکت در سربالایی، کیسه های هوای جانبی (مجموع کیسه هوای ۴ عدد)، شیشه های عقب دودی، رینگ آلومینیومی ۱۶ اینچی و… مجهز خواهد شد.

آپشن های بیشتر برای شاهین

در کنار این تیپ های رسمی، مرکز تحقیقات سایپا پروژه های مختلفی را برای افزایش آپشن های شاهین در دستور کار دارد و در همین راستا نمونه هایی از آپشن های جدید را بر روی شاهین های در اختیار شرکت نصب کرده است. در حال حاضر خودروی تشریفات سایپا که در اختیار مدیرعامل این خودروساز است، به امکانات بیشتری مانند گرمکن صندلی های جلو، دوربین ۳۶۰ درجه و… مجهز است. همچنین پروژه ترمز پارک برقی، اتوهلد، رادار نقطه کور، کیسه هوای پرده ای، جلو آمپر دیجیتال و اخطار پیشگیری از تصادف هم از جمله امکاناتی است که مرکز تحقیقات سایپا برای تجاری سازی آن ها بر روی پلتفرم SP100 در دست انجام دارد.

جدول تیپ های شاهین

ویژگی هاشاهین Sشاهین Gشاهین CVTشاهین پلاس
پیشرانهM15 توربوM15 توربوM15 توربوME16
قدرت (اسب بخار)۱۱۰۱۱۰۱۱۰۱۱۵
گشتاور (نیوتن متر)۱۷۸۱۷۸۱۷۸۱۵۰
جعبه دنده۵ سرعته دستی۵ سرعته دستیاتوماتیک CVT۶ سرعته اتوماتیک
فرمان کمکی برقیدارددارددارددارد
ترمز دیسکی جلو و عقبدارددارددارددارد
رینگ۱۵ اینچی فولادی۱۵ اینچی آلومینیومی۱۵ اینچی آلومینیومی۱۶ اینچی آلومینیومی
سانروفندارددارددارددارد
سنسور پایش باد تایرهادارددارددارددارد
نمایشگر لمسیندارددارددارددارد
سنسور پارک عقبدارددارددارددارد
دوربین عقبندارددارددارددارد
تعداد کیسه هوا۲۲۲۴
صندلی رانندهدستیدستیدستیبرقی
صندلی شاگرددستیدستیدستیبرقی
گرمکن صندلی های جلونداردنداردندارددارد
تریم صندلیپارچه ایچرم مصنوعیچرم مصنوعیچرم مصنوعی
غربیلک فرمان چرمیندارددارددارددارد
سنسور نورندارددارددارددارد
زیر آرنجی جلوندارددارددارددارد
دکوراتیو جدید کابیننداردندارددارددارد
شیشه های دودی عقبنداردنداردندارددارد
آنتن کوسه اینداردندارددارددارد
سامانه کنترل پایداری الکتریکینداردنداردندارددارد
سامانه کنترل شروع حرکت در سربالایینداردنداردندارددارد
آینه های تاشو برقیندارددارددارددارد
استارت دکمه ایدارددارددارددارد
دستگیره کرمینداردندارددارددارد
کروز کنترل و محدودکننده سرعتنداردندارددارددارد
تهویه اتوماتیکندارددارددارددارد
نمایشگر تعویض دنده GSIدارددارددارددارد

آلبوم تصاویر سایپا شاهین

عکس ها: علیرضا پاداش و عرفان حمیدی

پیشرانه سایپا شاهین چیست؟

شاهین S و G و اتوماتیک CVT به پیشرانه ۱.۵ لیتری توربو ۸ سوپاپ مجهز هستند که ۱۱۰ اسب بخار قدرت را با گشتاور ۱۷۸ نیوتن متر تولید می کند. در آینده پیشرانه ۱.۶ لیتری تنفس طبیعی ME16 با چیدمان ۴ سیلندر و ۱۶ سوپاپ بر روی این خودروی سایپا نصب می شود که ۱۱۵ اسب بخار قدرت را با گشتاور ۱۵۰ نیوتن متر دارد.

جعبه دنده سایپا شاهین چیست؟

شاهین S و G به جعبه دنده ۵ سرعته دستی ۵F18 مجهز هستند که مهندسی آیسین ژاپن را دارند و ساختار کابلی در آن دیده می شود. در نمونه اتوماتیک این خودرو جعبه دنده CVT کمپانی پانچ استفاده می شود و شاهین پلاس که پیشرانه ME16 را دارد، با جعبه دنده ۶ سرعته اتوماتیک AT به بازار می آید.

با عضویت در کانال تلگرام اسب بخار از جدیدترین اخبار روز خودرو مطلع شوید

۴.۶ امتیاز از ۱۶ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.