آیا به پایان صنعت خودرو نزدیک شده ایم؟

دنا پلاس ایران خودرو
واقعیت ماجرا این است که در این دور از تحریم صنعت خودروسازی کشور، به مراتب صدمه های بیشتری نسبت به تحریم های گذشته به این بخش وارد شده است.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

با اینکه بسیار از مسئولین و صاحبان صنایع سعی دارند تا شرایط را مساعد و حتی با کمی اغراق بهتر از گذشته وصف کنند، اما هر نگاه کارشناسی و غیر کارشناسی به این نتیجه می رسد که وضعیت صنعت خودروی کشور وخیم است. بسیاری معتقد هستند که صنعت خودرو با این سبک مدیریت، به پایان راه خود رسیده و یا باید به طور کل تعطیل شود و یا مدیریتی نوین بر سر آن قرار بگیرد.
زیاندهی بیش از حد خودروسازان نیمه دولتی، عدم کنترل کامل بازار خودرو، مشکل در تامین مواد اولیه و هزینه های سربار بیش از حد باعث شده تا در این دور تحریم ها، حتی بخشی از مدافعان خودروسازان به مخالفان آن ها و شیوه مدیریتشان تبدیل شوند. بسیاری از کارشناسان صنعت خودرو معتقد هستند که اگر تحریم های آمریکا علیه این صنعت وضع نمی شد، هیچگاه حساسیت ها بر روی خودروسازان افزایش پیدا نمی کند و در نتیجه پیگیری فسادها آغاز نمی شد.
با تمام این اتفاق ها، بسیاری ادامه دار بودن این روند را منجر به تباهی صنعت خودرو می دانند. زیرا دلایل به نسبت محکمی برای این پیش بینی وجود دارد. اولین دلیل و محکم ترین استدلال این است که با تمام شعارهای مقابله با فساد و حرکت به سوی تغییر و خصوصی سازی، عملا می بینیم که دولت تمایلی به واگذاری سهامش در خودروسازان را ندارد و با تمام وجود زیان های آن ها را به جان می خرد. امروز دیگر همه مردم می دانند بیشترین مشکل صنعت خودروسازی مربوط به سوء مدیریت و دخالت های بی جهت در آن است و بعد از این، تحریم ها هم به عنوان مشکل دوم وجود دارند. در شرایط فعلی صنعت خودروی کشور بیشترین نارضایتی عمومی را نسبت به خود تجربه می کند و کاملا واضح است که حتی با برنامه ریزی های انجام شده توسط مسئولان، حمایت مردم از خودروسازان هر روز کاهش پیدا می کند و اعتماد جامعه به فعالان این صنعت کمتر از هر دوره تاریخی دیگر شده است. قطعا در هفته های آینده اگر برخوردهای با فساد نیز نتیجه ای جز بهتر شدن وضعیت صنعت خودرو داشته باشد، باید منتظر موج جدید نارضایتی عمومی از این حوزه باشیم. لذا با بررسی رفتار عمومی و نگاهی به تاریخ صنایع خودرویی شکست خورده در جهان، مشخص است که با ادامه دار بودن این سبک از مدیریت و کنترل صنعت خودرو، این حوزه فعال در کشور محکوم به شکست و فروپاشی است.
دومین دلیل برای احتمال نزدیک شدن به پایان صنعت خودرو، عدم تحقق راهکار مسئولان و مدیران این صنعت در یک سال گذشته بوده است. با آغاز تحریم ظالمانه آمریکا علیه صنعت خودروی ایران، شاهد بودیم که مقامات مختلف و مدیران صنعت خودروی کشور بارها راه نجات از این شرایط را ارتقای دانش بومی و به دست آوردن دستاوردهای بیشتر اعلام کردند. سال گذشته آغاز تحریم های صنعت خودرو با هم زمان با برگزاری نمایشگاه خودروی مشهد ۱۳۹۷ بود. با اینکه نمایشگاه مشهد سال گذشته با کمترین سطح مشارکت برگزار شد و نقدهای بسیاری را به خود دید، اما حضور نشان های تجاری چون ایران خودرو، هایما، سیف خودرو، سایپا سیتروئن، سایپا، پارس خودرو، زامیاد، سایپا دیزل و… تا حدی بستر فعالیت صنعت خودرو را نمایش می داد. با گذشت این نمایشگاه شاهد بودیم که با هر نمایشگاه بعد آن، میزان مشارکت صنایع خودرویی برای حضور در این گردهمایی ها کم رنگتر شد و حتی نمایشگاه خودروی تهران به دورهمی فنی و مربوط به قطعات تبدیل گشت.
اما حال پس از یکسال از آغاز تحریم های آمریکا علیه صنعت خودرو، می بینیم که نمایشگاه خودروی مشهد ۱۳۹۸ بدون حضور خودروسازان و محصولی در حال آماده سازی است و با موضوع قطعات و لوازم یدکی برپا خواهد شد. خودروسازانی که در سال گذشته مدعی پیشرفت در شرایط تحریم بودند و حتی تا چند هفته پیش، صحبت از دستاوردهای جدید می کردند حال هیچ دستاورد و حرفی برای حضور در نمایشگاه های خودرو ندارند و به خاطر عملکردشان، توجیه منطقی برای شرکت کردنشان در گردهمایی خودرویی دیده نمی شود. برگزاری نمایشگاه خودروی مشهد، تبریز و… در سال جاری نشان می دهد که با عدم حضور خودروسازان، حداقل دستاوردهای صنعت خودرو آنچنان قابل تحسین و ارائه در فضای عمومی جامعه نیست و از سویی به خاطر مشکلات مالی، حتی شرکت های خودرویی توان حضور در نمایشگاه های تخصصی را ندارند. در این مدت تنها نمایشگاه «فرصت های ساخت داخل و رونق تولید» که به صورت دستوری برگزار شد، حضور برخی شرکت های خودرویی را به خود دید و با گذشت چند هفته از این گردهمایی به نسبت مهم، هنوز خبری شگفت انگیز از دستاوردهای برپایی این نمایشگاه مخابره نشده است.
مسئولان و فعالات صنعت خودرو باید به این نکته دقت داشته باشند که هیچگاه مطرح کردن موضوعی چون نزدیک شدن به پایان عمر صنعت خودروی ایران، به منزله تخریب و نادیده گرفتن تلاش ها نیست. بلکه نشان از آن است که امروز جامعه به راحتی می تواند با نمادهای مختلف وضعیت این صنعت را به سنجد و در حال حاضر، نمادهایی از صنعت خودرو دیده می شود که پیامی جز تضعیف شدید این حوزه کاری را ندارند. با اینکه امروز در فضای مجازی نظر اکثر کاربران نسبت به صنعت خودروی کشور و خودروسازان منتقدانه است و حتی برخی خواستار فروپاشی این صنعت هستند، اما واقعیت این است که حتی مخالفان شدید خودروسازان نیز به دنبال پایان شیوه مدیریت قدیمی و غیر منطقی هستند و قطعا با دیدن تغییر رویکرد خودروسازان و پیشرفتشان، به حامیان آن ها تبدیل می شوند. امروز اگر می گوییم که به پایان عمر صنعت خودروی ایران نزدیک شده ایم، منظور آن است که با توجه به شرایط فعلی، امکان ماندگاری این سبک از هدایت خودروسازان وجود ندارد.
پایگاه خبری اسب بخار

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.