تأثیر حمله ائتلاف آمریکا به یمن بر بازار خودرو ایران

تأثیر حمله ائتلاف آمریکا به یمن بر بازار خودرو ایران
تأثیر حمله ائتلاف آمریکا به یمن بر بازار خودرو ایران

هر چند در ظاهر نیروهای چند ملیتی، تنها یمن را هدف حملات خود قرار داده اند، اما تأثیر حمله ائتلاف آمریکا به یمن بر بازار خودرو ایران هم موضوعی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت؛ البته این حملات می تواند به عنوان فرصتی برای شکستن تحریم ها نیز تلقی شود.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، طی روزهای اخیر، نیروهای چند ملیتی به بهانه اثرگذاری حملات ارتش یمن بر اقتصاد جهانی حمله نظامی خود به این کشور را آغاز کرده اند. کم‌تر از یک ماه پیش، ۲۸ آذر ماه سال جاری، وزیر دفاع آمریکا گفت: «حملات ارتش یمن بر اقتصاد جهانی تأثیر گذاشته است و حمل و نقل تجاری را تهدید می‌کند.»

لوید آستین گفت: «سفرم به قطر در راستای تقویت شراکت با این کشور در زمینه دفاع و امنیت انجام شد. ما خواستار همکاری بیش تر با قطر به منظور تقویت ثبات و امنیت در منطقه هستیم.»

وی همچنین از تشکیل نیروهای چندملیتی برای آن چه حمایت از «تجارت در دریای سرخ‌ در پی حملات حوثی‌ها (ارتش یمن)» خواند را اعلام کرد. وزیر دفاع آمریکا گفت: «کشورهایی که در این ائتلاف حضور دارند، گشت‌زنی مشترک در جنوب دریای سرخ و خلیج عدن انجام خواهند داد.» لوید آستین افزود: «کشورهای انگلیس، بحرین، کانادا، فرانسه، ایتالیا، هلند، نروژ، سیشل و اسپانیا در این ائتلاف حضور دارند.»

وزیر دفاع آمریکا همچنین مدعی شد تشدید تنش از سوی یمن جریان تجارت آزاد را تهدید و قانون بین‌الملل را نقض می‌کند.

آغاز حمله و افزایش قیمت نفت و طلا

دفاع از تجارت آزاد سرانجام بهانه لازم برای حمله به یمن را به دست ائتلاف آمریکایی داد و از بامداد روز گذشته (جمعه ۲۲ دی ۱۴۰۲) حملات دریایی و هوایی به یمن آغاز شد. در پی این درگیری ها، خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت که به دنبال حملات هوایی و دریایی آمریکا و بریتانیا به اهداف نظامی حوثی‌ها در یمن، قیمت نفت و طلا افزایش یافت. بر همین اساس، حملات اخیر به نگرانی‌های بازار درباره تأثیر احتمالی یک درگیری گسترده‌تر در خاورمیانه و تأثیر آن بر عرضه و نیز عبور محموله‌های نفتی افزوده است.

بحران توقف تولید در خلیج فارس

اسپوتنیک فارسی نیز به نقل از کارشناسان نوشت: «از آن‌جایی که صادرات نفت و گاز مایع ایالات متحده آمریکا از طریق اقیانوس اطلس و دریای مدیترانه انجام می شود، ذی‌نفع اصلی اقتصادی ایالات متحده آمریکا خواهد بود. ایالات متحده آمریکا فقط هنگام صادرات فرآورده های نفتی به چین و هند و در مقادیر کم از دریای سرخ استفاده می کنند. طبیعی است که آمریکایی ها با استخراج نفت و فروختن گران آن تلاش خواهند کرد از آن چه در حال رخ دادن است بهره ببرند و ممکن است بخش قابل توجهی از کشورهای حوزه خلیج فارس به دلیل این بحران مجبور به توقف در تولید خود شوند.

این خبرگزاری در ادامه آورده است: «ممکن است یک بحران اقتصادی بزرگ در این کشورها رخ دهد، به ویژه در کشورهایی که بودجه خود را براساس درآمدهای نفتی قرار می دهند. کشورهای وابسته به کریدورهای حمل و نقل دریای سرخ، یعنی کشورهای خلیج فارس، همواره بیش‌ترین آسیب را از حوادث در دریای سرخ می‌بینند، زیرا در عین حال، که یکی از بزرگ‌ترین منابع نفتی هستند، آن ها به صورت فعال از این مسیرهای دریایی نیز استفاده می کنند.»

براساس این گزارش، کارشناسان معتقدند قیمت نفت به ۱۲۰ دلار خواهد رسید، همچنین این گزارش اروپا را دومین بازنده پس از کشورهای حوزه خلیج فارس می داند، زیرا قطع گاز روسیه و تلاش برای جایگزینی آن با گاز گران آمریکا و قطر بر این اتحادیه تأثیر منفی گذاشته است. کشورهای اتحادیه اروپا مصرف کننده هستند و در حال حاضر، از بحران تورمی رنج می برند که میزان آن به ۸ درصد رسیده است.»

تاثیرگذاری بر بازار خودرو

این نظرات بخشی از تحلیل هایی هستند که بیش تر اقتصاد جهانی را تحیل کرده است، اما در عین حال، باید در نظر داشت که به رغم تحریم ها و کوتاه بودن دست ایران از اقتصاد جهانی، بحرانی تر شدن اوضاع اثر دوچندانی بر صنعت و اقتصاد ایران خواهد داشت.

فرصت جدید برای شکستن تحریم ها

به بیان ساده تر، اگر نفت هم به ۱۲۰ دلار برسد نمی توان این موضوع را یک اقتصاد ویژه برای ایران دانست. پیرو تحریم ها ایران با اقتصاد دنیا ارتباط ندارد و مجبور است نفت را واسطه ای به فروش برساند. با افزایش قیمت این کالای استراتژیک نمی توان روی دوستی چین و روسیه حساب کرد؛ آن ها طی ماه های اخیر به مراتب خود را نشان داده اند. بنابراین این اتفاق را می توان یک فرصت جدید برای شکستن تحریم ها به شمار آورد. ایران می تواند در این شرایط با توجه به تورم اروپا و افزایش قیمت نفت فاصله خود را با آن ها کاهش بدهد.

تنگ تر شدن فضا

این مسئله می تواند از تنگ تر شدن فضا برای خودروسازان کشور جلوگیری کند. در واقع، با آغاز درگیری ها و مسدود شدن مسیر عبور مرور از تنگه باب‌المندب تعادل عرضه و تقاضا در حمل و نقل دریایی به هم خورده است. کشورها برای دادوستد و حمل کالاها باید مسیرهای جایگزین را انتخاب کنند. این مسئله از یک سو، باعث طولانی تر شدن راه و از سوی دیگر، افزایش هزینه ها خواهد شد. این مسئله به نوبه خود مقدمات افزایش قیمت ها در بازارهایی مانند خودرو، ارز و طلا را فراهم خواهد کرد. ضمن این که، نظارت ها و سخت گیری ها برای عبور و مرور دریایی نیز بیش تر خواهد شد. این مسئله شامل سیستم نقل و انتقالات مالی هم شده است و هزینه های آن را نیز افزایش خواهد داد. این موضوع به نوبه خود می تواند در تولید و واردات اثر مستقیم داشته باشد. اثرات مالی و افزایش بهای تمام شده نه تنها قیمت محصولات جدید، بلکه کل بازار خودروی کشور را تحت تأثیر قرار می دهد. احتمال تکرار بلایای قیمت گذاری دستوری دور از انتظار نخواهد بود. با این حال، اگر ایران بتواند از این فرصت برای برون رفت از تحریم ها استفاده کند می توان به بهبود نسبی صنعت و اقتصاد کشور امیدوار بود.

۴.۴ امتیاز از ۱۵ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.