نگرانی ارزی خودروسازان جدی است

نگرانی ارزی خودروسازان
نگرانی ارزی خودروسازان

تولیدکنندگان داخلی سعی می کنند برای جلوگیری از تشویش اذهان عمومی و تلاطم بازار، خود را نسبت به آینده امیدوار نشان بدهند، اما برخلاف این ظاهرسازی، به نظر می رسد نگرانی ارزی خودروسازان جدی است.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، صنعت خودروسازی کشور به رغم این که توانست با صرف هزینه های سنگین، تحریم ها را دور بزند، همچنان در شرایط تحریم قرار دارد. هنوز تنش های سیاسی مانع از عادی سازی روابط اقتصادی – صنعتی خودروسازان با سایر کشورها شده است. هنوز ارتباط عادی میسر نیست. نقل و انتقال های مالی به طور مستقیم امکان پذیر نیست. امکان مذاکره مستقیم هم همین طور است؛ در حال حاضر، شرکت های ایرانی به طور مستقیم و رسمی و علنی نمی توانند با خودروسازان سایر کشورها مذاکره کنند. البته چین را باید استثنا دانست. با این حال، خودروسازان این کشور نیز بنا به بازارهایی که دارند ترجیح می دهند با ایرانی ها وارد تجارت و داد و ستد مستقیم نشوند، حتا محصولاتی که برای تولید در اختیار تولیدکنندگان داخلی قرار می دهند نیز به صورت ری‌برند در بازار عرضه می شوند.

قطعه سازان نیز به‌تبع شرایط نامساعد، مانند خودروسازان با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند. این مسائل علاوه بر این که تولید قطعات را با مشکل و معضلات زیادی روبه‌رو کرده است، بر خطوط تولید خودروسازان نیز بی تأثیر نبوده است.

شرایط موجود واردکنندگان هم دست کمی از تولیدکنندگان ندارند. فهرست خودروهای وارداتی و تعدد برندهای چینی به اندازه کافی گویاست و تشریح کننده وضعیت آنان است. در فهرست خودروهای وارداتی، برندهای ژاپنی، کره ای و دورگه نیز دیده می شود، اما با توجه به حجم و تیراژ و عدم ارتباط با شرکت مادر، بیش تر در حکم دست‌گرمی و جوری جنس به شمار می آیند.

با این حال، به رغم این که جامعه و عموم مردم با حساسیت و پیگیری خاص اخبار واردات را دنبال می کنند، وضعیت تولید چندان رضایت بخش نیست. البته وزیر صمت نظر دیگری دارد و معتقد است عرضه ها مناسب و بازار اشباع شده است، اما این روند نمی تواند ادامه داشته باشد، چراکه مشکل ارزی خودروسازان بسیار جدی است. از شدت و حدتی که در تابستان با آن روبه‌رو بودند کاسته شده است، اما همچنان آن گونه که نیاز دارند، ارزی در اختیارشان قرار نمی گیرد، به نحوی که، نیمی از درخواست ارزی آنان را پاسخ داده اند.

در این شرایط، وزارت صمت می گوید مسئول تخصیص ارز نیست و فقط ثبت سفارش را انجام می دهد، اما تعهدات سامانه ای را این نهاد به عهده خودروسازان قرار داده است، ضمن این که، در حال حاضر، وزارت صمت نیز خود را متعهد به پاسخ‌گویی به این موضوع نمی داند و وزیر صمت به صراحت اعلام می کند مسئول کارهای نفرات قبلی نیست.

اما آیا دولت هم دولت قبلی است؟ آیا این موضوع سوءاستفاده از وضعیت مردم به شمار نمی آید؟ آیا تغییر و تحول در وزارت صمت باعث می شود تعهدات و وظایف آن ها نیز تغییر کند و بدون توجه به وعده ها، زندگی، کسب و کار و حتا اقتصاد و صنعت کشور را بازیچه طرح های جدید خود کنند؟

با این وجود، متولیان نیز تلاش می کنند با برنامه ها، اقدامات و راهکارهای خود شرایط را هم مناسب جلوه بدهند و هم با سرعت بیش تری به سوی بهبود اوضاع حرکت کنند، اما هنوز نتوانسته اند ابرچالش ارزی خودروسازان را برطرف کنند. آن گونه که شنیده می شود، خطوط تولید برخی خودروسازان تأثیرگذار به جای سه شیفت، تک شیفت شده است. در این تک شیفت هم به دلیل عدم تأمین به موقع قطعات نمی توانند به طور کامل کار کنند، حتا شنیده می شود که برخی حتا برای سال آینده به جای تدوین برنامه یک ساله فعلاً ترجیح داده اند برنامه های سه ماهه را در دستور کار قرار بدهند. این مسئله می تواند روند تولید و عرضه خودرو را در ماه های آینده با اختلال همراه و برخلاف تصور، با افزایش قیمت های بازار مواجه کند.

در هر حال، وزارت صمت مسئول ارز باشد یا نباشد، مسئول پاسخ‌گویی به تعهدات وزیر قبلی باشد یا نباشد، یا هر سازمان، نهاد و ارگان دیگری که مسئولیت تأمین ارز را بر عهده دارد، نقش مستقیم و غیر قابل انکاری در اتفاقات پیشِ رو دارند. همان‌طور که افزایش تولید را با افتخار به نام خود ثبت کرده اند و کارنامه ها را پررنگ و لعاب می کنند، باید آن قدر هم شجاعت داشته باشد که از زیر بار مسئولیت فرار نکنند. با فرار آن ها نه قیمت خودرو کاهش پیدا می کند و نه مشکل ارز خودروسازان برطرف می شود. در این میان، فقط اعتماد مردم به کارایی و دلسوزی آنان کم تر و کم تر می شود. 

۵ امتیاز از ۱ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.