منافع بریکس برای خودروسازی ایران

منافع بریکس برای خودروسازی ایران
منافع بریکس برای خودروسازی ایران

یک استاد دانشگاه درخصوص منافع بریکس برای خودروسازی ایران می گوید: «به لحاظ سیاسی خوب است، اما به لحاظ اقتصادی چشم‌انداز خاصی نمی‌بینم. تحریم ها و عدم پذیرش FATF مانع بهره برداری از پتانسیل بریکس می شود، چون این کشورها، به جز روسیه، براساس قوانین جهانی حرکت می کنند.»

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، امیر حسن کاکایی با بیان این که انزوا در جهان امروز از نظر اقتصادی و سیاسی برای کشور منفعتی ندارد می افزاید: «افزایش حضور در اتحادهای مختلف می تواند باعث رشد پتانسیل های اقتصادی شود و نباید به درستی و خوب بودن آن شک کرد. به عنوان مثال، اگر در شرایط فعلی با چین، به رغم تمام فراز و نشیب ها، ارتباط نداشتیم آیا صنعت خودروسازی کشور قفل نمی شد؟»

این کارشناس صنعت خودروسازی ادامه می دهد: «در این شرایط، اگر به جای چین با چند کشور دیگر هم ارتباط داشتیم، طبیعتاً شرایط به مراتب با امروز متفاوت تر بود. بنابراین اصل ماجرا به لحاظ تئوریک خوب است، اما صرف عضویت در این اتحاد به تنهایی نمی تواند کارکرد خاصی برای صنعت خودروسازی کشور داشته باشد.»

سیستمی که برای ایران قفل است

وی با اشاره به بیانیه پایانی نشست کشورهای عضو بریکس تصریح می کند: «با توجه به این که اعضای بریکس، جز روسیه، در چارچوب قوانین جهانی حرکت می‌کنند، اظهار امیدواری کرده اند که مسائل مربوط به برجام حل شود، چراکه تحریم ها و همچنین عدم پذیرش FATF از منظر آنان موضع گیری صریح علیه روابط جهانی است. به همین علت، استفاده از این سیستم برای ایران قفل است.

این استاد دانشگاه می افزاید: «بنابراین استفاده از این پتانسیل به خودمان بستگی دارد. اگر FATF را بپذیریم، طبیعتاً برخی درها باز می شود و عضویت دستاوردهای خوبی می تواند داشته باشد، اما تا وقتی FATF را نمی‌پذیریم، بریکس کارایی لازم را ندارد، یعنی همچنان جابه‌جایی کالا و نقل و انتقال پول به راحتی امکان پذیر نخواهد بود.»

دو ضربه همزمان از چین

کاکایی با اشاره به این که ارتباطی که هم اکنون با چین داریم نیز از همین جنس است تأکید می کند: «به دلیل عدم ارتباط مستقیم، در مراوده با بزرگ‌ترین قطب اقتصاد دنیا همزمان دو ضربه می خوریم؛ هم قیمت کالای خریداری شده بالا و هم کیفیت پایین است. برای دور زدن تحریم ها مجبور به پرداخت هزینه های اضافه هستیم.»

رابطه بریکس و واردات گوشت از برزیل

این کارشناس صنعت خودروسازی می گوید: «باید توجه داشت که از نظر اقتصادی در دنیا قواعدی حاکم است که کشورهای عضو بریکس نیز به شدت به آن پایبند هستند. باید شرایط استفاده از پتانسیل ها را فراهم کرد. به عنوان مثال، ایران در حال حاضر از برزیل گوشت وارد می کند، آیا عضویت در بریکس تأثیری دارد؟ برای استفاده از این فرصت باید در چارچوب قوانین بگنجیم. به همین علت معتقد هستم عضویت در بریکس به لحاظ سیاسی خوب است، اما من به لحاظ اقتصادی و فناوری چشم‌انداز خاصی نمی‌بینم.»

دنیای امروز، دنیای بده بستان است

وی همچنین در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که آیا تعمیق روابط با چین و روسیه دستاوردی برای صنعت خودروسازی کشور خواهد داشت تصریح می کند: «در حال حاضر، با چین قرارداد ۲۵ ساله بسته ایم، یعنی یک ارتباط خیلی محکم برقرار کرده ایم، آیا شاهد اتفاق خاصی هستیم؟ البته یادآورمی شوم که بدون  ارتباط با چین صنعت خودروسازی کشور الان قفل شده بود، اما واقعیت این است که دیگر بیش تر از این هم ظرفیت نداریم.»

این استاددانشگاه اضافه می کند: «باید در نظر داشت که دنیای امروز به طور کلی براساس بده و بستان استوار شده است و این موضوع  تنها در مورد روسیه و چین نیست. ما باید برای برخوردای از فرصت ها زرنگ باشیم، یعنی در هر رابطه‌ای می‌شود براساس برد – برد پیش رفت. هر کشوری بزرگ و کوچک هم ندارد به‌طور طبیعی به دنبال بیشینه کردن منافع است، تا آن جا که می توانند سعی می کنند با کم ترین هزینه بیش ترین سود را دریافت کنند.» 

با دشمن هم باید ارتباط داشت

این کارشناس صنعت ادامه می دهد: «بنابراین به لحاظ تئوریک معتقد هستیم برقراری ارتباط با روسیه خوب است، اصلاً چرا نباید ارتباط برقرار کرد، حتا با دشمن هم می توان ارتباط برقرار کرد، چراکه نه؟ اما آن چه باعث می شود از این ارتباط ها و دادوستدها بهره ببریم، هوشیاری و توانمندی ماست، آن ها صددرصد به دنبال نفع حداکثری خود هستند. مشکل ما هستیم، ما باید دنبال منافع خودمان باشیم و برخی ابزار قدرت را داشته باشیم، اما متأسفانه حداقل در روابطی که من دیده ام، همیشه یک‌طرفه سرمان کلاه رفته است.»

مذاکرات بین‌المللی مهارت می‌خواهد

کاکایی تأکید می کند: «برای این که بتوانیم از این نوع ارتباطات و عضویت ها نفع ببریم باید توانمندی‌های خود را بالا ببریم. برای بالا بردن توانمندی‌ها باید نگرش های‌مان را تصحیح کنیم و شایسته‌سالاری را توسعه دهیم. این خیلی موضوع مهمی است، مذاکرات بین‌المللی خودش تکنولوژی است؛ مذاکرات بین‌المللی مهارت می‌خواهد، قدرت می‌خواهد. این‌که ما به علت تحریم‌ها خیلی از مذاکرات‌مان پنهان است، غیرشفاف است و توسط واسطه‌ها انجام می‌شود، بسیار خطرناک است.»

تعمیق بی فایده رابطه با روسیه و چین

وی اظهار می کند: «بنابراین تعمیق رابطه به نوع استفاده خودمان بستگی دارد، اگر در این روابط دلال‌ها وسط باشند، ترجیح می‌دهم تعمیق نباشد، چون این‌ها بیش تر سرمان را کلاه می‌گذارند، اگر قرار باشد واردات خودرو داشته باشیم و از آن طرف نفت را زیر قیمت فروخت، معادن و دریا را بدهیم، چه فایده‌ای دارد؟ هر چند که فعلاً مجبور هستیم این کار را بکنیم، اما این کلمه تعمیق به سیاست ها خودمان بستگی دارد. با سیاست‌های فعلی، تعمیق روابط خیلی فایده‌ای ندارد و باید سیاست‌ها اصلاح و شفافیت‌ها بیش تر شود. البته متأسفانه تا وقتی تحریم هستیم، بعید است بشود شفافیت ایجاد کرد، اما وقتی نماینده مجلس می گوید نباید آمار را منتشر کرد، مشخص نمی شود چه داده ایم و چه گرفته ایم و در این میان، چه نفعی برای کشور از جمله صنعت خودروسازی کشور ایجاد شده است.

۲.۶ امتیاز از ۱۸ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.