بریکس در اجلاس گروه 20 ایران را دور زد

بریکس در اجلاس گروه 20
بریکس در اجلاس گروه ۲۰

با کریدور یا مسیر جدید هند، خاورمیانه و اروپا، بریکس در اجلاس گروه ۲۰ ایران را دور زد. این موضوع بار دیگر ثابت می کند که کشورها در اتحادها به دنبال منافع ملی هستند که تنها از مسیر عادی سازی روابط با جهان حاصل می شود.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، ماه گذشته دولت با اشاره به عضویت در بریکس (پیمانی میان کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) آن را نشانه پیشرفت و جایگاه ایران به شمار آورد، اما در حاشیه اجلاس گروه ۲۰ در هند، سران کشور‌های عضو این گروه برای ایجاد یک کریدور حمل و نقلی جدید، یک تفاهم نامه امضا کردند؛ نکته جالب این است که اعضای بریکس هم در این ۲۰ کشور قرار دارند.

مدیران 777 مدیران 777

از یک منظر این ادعا درست است؛ در شرایط تحریمی این سال ها، هر چه قدر بر میزان ارتباطات بین المللی کشور افزوده شود می تواند راه‌گشا باشد. از منظر دیگر، این راه‌گشایی زمانی به کار می آید که بتوان از آن به دستاوردهای اقتصادی و پیمان های سیاسی محکمی دست پیدا کرد که مبتنی بر ایجاد منافع ملی بلندمدت باشد.

این تفاهم نامه در حالی امضا شده است که ایران به دلیل جایگاه و موقعیت جغرافیایی مناسبی که دارد پیش تر به عنوان دروازه ورود به اروپا تلقی می شد، اما این موضوع نادیده گرفته شده است. به بیان ساده، عدم استفاده از موقعیت ایران مسئله ساده ای نیست، این موضوع به راحتی نشان می دهد ایران در جریان های منطقه ای و جهانی در حال فراموش شدن است.

کریدورهای تجارت بین‌الملل، محورهای مهم قدرت

در همین رابطه، یک کارشناس مسائل بین الملل در گفت‌وگو با تابناک درباره اهمیت و اهداف این کریدور اظهار کرد: «زیرساخت‌های تجاری و کریدورهای تجارت بین‌الملل، همواره یکی از محورهای مهم قدرت بوده است و از زمانی که، چین را برای احیای راه باستانی ابریشم مطرح کرد، درصدد بود سه مسیر تجاری از چین به سمت اروپا را بازگشایی کند. در خصوص این کریدور بحث‌های زیادی مطرح شده است؛ برخی آن را دور زدن چین، روسیه، ایران و ترکیه و برخی آن را جایگزین ابتکار «یک کمربند، یک جاده» می‌دانند و برخی نیز از آن تحت عنوان پروژه‌ای یاد می‌کنند که مدت‌هاست ریاض، واشینگتن و دهلی‌نو و برخی کشورهای دیگر به دنبال توافقی زیرساختی از طریق خطوط حمل‌ونقل دریایی، راه‌آهن و خطوط لوله انتقال انرژی هستند که در نهایت بتوانند هند را از طریق خاک کشورهای عربی خاورمیانه و اسراییل به اروپا متصل کنند. در هر صورت، این پروژه در صورت عملی شدن تجارت بین کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و جنوب آسیا را متحول و کشورهای خاورمیانه را با شبکه ریلی به هم متصل می‌کند و آن‌ها را از راه بندر به هند پیوند می‌دهد.

توافق بزرگ آمریکا با عربستان

وی افزود: «از طرف دیگر، این توافق در حالی صورت می‌گیرد که دولت بایدن به دنبال تکمیل تلاش دیپلماتیک خود برای یک «توافق بزرگ» با عربستان سعودی است که می‌تواند شامل توافق عادی‌سازی روابط میان عربستان و اسراییل باشد؛ بنابراین از منظر برخی تحلیلگران، این طرح به‌عنوان بخشی از عادی‌سازی بزرگ میان عربستان و اسراییل نیز شمرده می‌شود. آمریکا در ماه‌های گذشته تلاش کرده است تا امتیازات ویژه‌ای به عربستان سعودی بدهد تا شاید رابطه سردشده دو کشور از زمان روی کار آمدن بایدن اندکی بهبود یابد. آمریکا همچنین نگران است، کشورهای همسو با واشینگتن در خاورمیانه به چین نزدیک‌تر شوند و از این طریق آمریکا به بازیگری فرعی در منطقه مهم خاورمیانه بدل شود.

حساسیت کریدورهند، خاورمیانه و اروپا

باقری درباره اهمیت این کریدور برای اروپا نیز عنوان کرد: «از منظر اروپا نیز با توجه به ظرفیت‌های سرمایه گذاری و تجاری کشورهای حاشیه خلیج فارس و هند از یک طرف و نفوذ اقتصادی و امنیتی چین در حوزه سرمایه گذاری و در نظم امنیتی خاورمیانه از طرف دیگر، این منطقه در آینده، نقطه ثقل رقابت‌های ژئوپلیتیک و ژئواکونومیکی خواهد بود. در واقع، ورود چین به تعاملات اقتصادی و تجاری و جایگزینی شورای همکاری خلیج فارس به جای اتحادیه اروپا به عنوان شریک اول تجاری چین و متعاقب آن ورود چین به نظم امنیتی منطقه‌ای خاورمیانه، رهبران اروپایی را بر آن داشته است که به رشد ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی پادشاهی در خلیج فارس و خاورمیانه و شمال آفریقا واکنش مؤثر نشان دهند و از فرصت ایجادشده برای پیش‌برد منافع خود به ویژه در حوزه تجاری وسرمایه گذاری در حوزه‌های انرژی، اقتصاد نوآورانه و توافقات اقلیمی و اقتصاد سبز استفاده کنند؛ بنابراین کریدور هند، خاورمیانه و اروپا به بهترین شکل ممکن می‌تواند اروپا را به هدف خود نزدیک کند.»

بیشتر بخوانید: تولید کیا، رنو وولو درعراق

 سرمایه هایی که به ایران نمی آیند

بازخوانی این اظهار نظر کارشناسی نیاز به توضیح و تحلیل های بیش تر در سطح عمومی را از بین می برد. به بیان ساده تر، معنی این گونه طرح ها را می توان به طور خلاصه در جمله سرمایه هایی که به ایران نمی آیند بیان کرد. به عنوان مثال، هند با این کریدور، دیگر به سرمایه گذاری در بندر چابهار نیاز پیدا نخواهد کرد. آیا از نظر ماهوی میان این موضوع با عدم سرمایه گذاری چینی ها، کره ای ها، اروپایی در صنعت خودروسازی کشور می توان تفاوتی پیدا کرد؟ آیا سرمایه گذاری خودروسازان بزرگ در عراق، از جنس همین تفاهم نامه نیست؟ خروج پنین فارینا و بوش از ایران و نزدیک تر شدن به ترکیه چه‌طور، آیا فرقی با این تفاهم نامه دارد ؟

ایران در محاصره کریدورها

به گفته کارشناسان، اگر این کریدور به مرحله اجرا برسد بندر چابهار ایران که قرار بود نقطه اتصال هند به اروپا باشد، به طور کامل از بازی کنار گذاشته خواهد شد و به وضوح ایران در محاصره کاملی از کریدور‌های جایگزین از خاور دور تا همسایگانش قرار می‌گیرد. در این شرایط، ایران بیش از پیش باید به دوستی تکیه کند که هیچ‌گاه رفیق شفیقی نبوده است؛ بازار خودرو و نحوه انتقال تکنولوژی دلیل محکمی برای اثبات این مسئله هستند.

۳.۳ امتیاز از ۱۰۱ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.