کادیلا قربانی یک رونمایی سیاسی

رونمایی کادیلا
رونمایی کادیلا

تغییر چهره پلتفرم های خارجی و معرفی به عنوان خودروی ملی در ایران امری عادی است، اما در میان آن ها یکی از محصولات جدید سایپا با هجمه و تمسخر همراه شده است. به نظر می رسد کادیلا تلخ کام از یک رونمایی شده است.

مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، یکی از واقعیت های تلخ صنعت خودروسازی ایران با بیش از ۵۰ سال سن این است که هنوز یک پلتفرم ندارد، اما در مقابل توانسته است چندین محصول را بر پایه پلتفرم های عمدتاً قدیمی بسازد و به عنوان خودروی ساخت داخل یا ملی رونمایی و معرفی کند.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

کادیلای سایپا هم یکی دیگر از محصولاتی است که هم بر پایه پلتفرم های خارجی ساخته شده است و سرنوشتی مانند دو محصول دیگر سایپا، پاژ و شاهین پلاس، و ری را و TF21 ایران خودرو دچار شد. تمام این خودروها قربانی رونمایی های پیش از موعد توسط وزیر سابق صمت شده اند.

 البته سایپا رونمایی از این خودروها را توسط فاطمی امین برنامه ریزی شده اعلام کرد، اما با توجه به رویه های رونمایی و آشنایی خبرنگاران با آن ها این موضوع قابل پذیرش نیست.

انتقادی قابل پذیرش؟

آیا واقعاً دیدگاهی که علیه این خودرو شکل گرفته امری طبیعی است؟ از یک منظر، این انتقادها قابل پذیرش است. دنیای امروز صنعت خودروسازی جهان هر روز شاهد اتفاق ها و رخدادهای ویژه است. دنیایی که در آن از یک سو، رقابت شدید و سنگینی برای توسعه خودروهایی برقی شکل گرفته است و از سوی دیگر، شاهد پیشرفت های سریع و لحظه ای است، این نوع خودروسازی نمی تواند محلی از اعراب داشته باشد.

بیشتر بخوانید:

شاهین و کادیلا ؛ قربانیان جدید فاطمی امین

کادیلا ؛ مایه تمسخر فرانسوی ها

سوژه شدن کادیلا

این اولین بار نیست که کادیلا دست‌مایه تمسخر رسانه های فرانسوی قرار گرفته است؛ تقریباً یک ماه پیش نیز یکی از سایت های فرانسوی با عنوان «حیاتی جدید برای نسل اول لوگان در ایران»، به پروژه P90 پرداخته است. در ابتدای این مطلب به تولید نسل اول لوگان از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۲ و قدیمی بودن این خودرو اشاره شده است. سپس فرانسوی ها با انتشار تصاویری از این خودرو به نام احتمالی و کد آن یعنی کادیلا و P90 پرداخته اند. این سایت فرانسوی سپس اشاره ای به ترک ایران توسط رنو در سال ۲۰۱۸ به دلیل از سرگیری تحریم ها داشته و تعجب آن ها از این مورد است که علیرغم این که دو سال پس از ترک رنو، در سال ۲۰۲۰، سایپا مجدداً به فکر احیای تندر ۹۰ افتاده، اما این فیس لیفت در سال ۲۰۲۳ تازه به مرحله رونمایی اولیه رسیده است و هنوز با تولید فاصله دارد! ضمن این که، فرانسوی ها در پایان این مطلب از کادیلا به عنوان خودرویی رومانیایی یاد کرده اند که ۱۹ سال پس از تولد، مجدداً احیا شده است و به رغم این که سعی دارد چهره ای متفاوت را به نمایش بگذارد، در برخی زوایا همچون نمای کناری و داخل خودرو، به شدت به لوگان پایبند است و حرف زیادی برای گفتن ندارد.

چرا فقط کادیلا

اما پرسش این است در خیل عظیم خودروهای ملی نما و تغییر چهره داده شده، چرا تنها کادیلا به شدت مورد تمسخر واقع شده است؟ آیا صرفاً چون بر پایه یک پلتفرم قدیمی است یا مسائل دیگری در میان است؟

به نظر می رسد ریشه این هجمه ها را باید در نقشی که برای کادیلا در نظر گرفته اند جست‌وجو کرد. این خودرو ۲۸ فروردین سال جاری رونمایی شد. تقریباً ۲۰ روز مدیرعامل سایپا، محمد علی تیموری، در جواب چرایی نام کادیلا از او پرسیدند، از علاقه روس ها به تندر ۹۰ و نسخه ایرانیزه آن یعنی P90 گفت و دلیل نام‌گذاری پروژه P90 به نام کادیلا را هم ایجاد بازار برای این خودرو در کشور روسیه عنوان کرد.

تمسخر به دلیل بازار هدف

در این میان، به نظر می رسد علت تمسخر کادیلا بازار هدف آن باشد. در حال حاضر، فرانسه نیز همانند بسیاری دیگر از کشورهای اروپایی پیرو درگیری نظامی روسیه و اوکراین مواضع تندی علیه دولت پوتین اتخاذ کرده اند. یکی از این مواضع تحریم ها و ترک خودروسازان فرانسوی از این کشور است. این در حالی است که رنو سهم مناسبی از بازار روسیه داشت و قصد آن ها از تحریم، افزایش فشار و برهم زدن نظم اقتصادی است.

اما ایران با این پروژه می تواند اثر تحریم های روسیه را به اندازه وسع و توان خود کمرنگ کند. البته در سال گذشته قراردادهای کلانی برای صادرات و تولید قطعه با این کشور منعقد شد، اما احیای صنعت خودروسازی روسیه ولو در حد کادیلا و خطوط تولید رنو، چندان با مزاج و اهداف فرانسوی ها سازگار نیامده است. بنابراین همان گونه که کادیلا خواسته یا ناخواسته به یک سفیر صنعتی سیاسی بدل شده است، به همان اندازه نیز با هجمه و تمسخر مواجه شده است. در این میان، مشخص نیست که مردم روسیه همانند ایرانی ها که مجبور به خرید خودروهای چینی شدند، به اجبار از کادیلا استقبال خواهند کرد یا هنوز ذائقه آن از بوی خودروی روز دنیا پر است و میل و رغبتی به لوگان فارسی نشان نخواهند داد.

۳.۳ امتیاز از ۱۵ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.