ترساندن مردم برای خروج تقاضا از بازار خودرو

خروج تقاضا از بازار خودرو
خروج تقاضا از بازار خودرو

ابلاغیه الزامی ضرورت انتقال فناوری بابت ثبت سفارش واردات باعث گرم شدن بازار گمانه زنی و تحلیل های مبتنی بر رفتار وزارت صمت در این زمینه شده است. به باور برخی، وزارت صمت قصد ترساندن مردم را برای خروج تقاضا از بازار دارد.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، تأکید بر ضرورت انتقال فناوری بابت ثبت سفارش قانونی هر چند یک الزام قیدشده در قانون واردات است، اما پیرو طولانی شدن روند عرضه، برخی آن را بهانه ای جدید برای به تأخیر انداختن مجدد ورود خودروهای وارداتی به بازارمی دانند.

 به نظر می رسد متولیان هنوز آن چه را برای عرضه مستمر خودروهای وارداتی لازم است نتوانسته فراهم کنند و از سوی دیگر، همچنان ضرورت های بیش تری برای تخصیص ارز وجود دارد، یعنی در شرایطی که افزایش سرعت گرانی از حجم دستمزدها و درآمدها بیش تر است تمرکز و توجه ویژه به خودرو چندان ضرورتی ندارد، اما با توجه به وضعیت سال های اخیر این بازار و نقشی که خودرو در زندگی مردم پیدا کرده، خودرو فعلاً برای فریب و منحرف کردن افکار عمومی بهترین راه است. اخبار و حواشی این بازار به سرعت در شبکه های مجازی وایرال می شود و نقش ویژه ای هم در گفت‌وگوهای روازنه مردم پیدا کرده است.

در واقع، طی سال های اخیر، بازار خودرو در نقش بورس طی سال های ۹۸ -۹۹ فرو رفته است؛ در آن زمان، با توجه به جذابیت ها و سودهای آنچنانی، در همه جا بورس نقل محافل بود. بسیاری از دارندگان سرمایه های خرد و کلان به نوبه خود در این بازار به فعالیت مشغول شدند، اما نحوه ورود خروج این افراد به میزان سرمایه و تجربه  متفاوت بود. نتیجه این که، در بورس اوراق بهادار تعداد افرادی که هست و نیست خود را از دست دادند به مراتب بسیار بیش تر از افرادی بود که با افزایش چند ده برابری سرمایه خود همراه شدند. البته بازار خودرو با بورس تفاوت های زیادی هم دارد. در حال حاضر و طی سال های اخیر، کم تر کسی را می توان پیدا کرد که از خرید و فروش خودرو با قیمت ها دولتی ضرر کرده باشد، یا این که با توقف فروش و به اصطلاح خاک خوری به سودهای کلان نرسیده باشد.

البته توزیع رانت در بازار خودرو و میزان برخورداری از رانت های آشکار و پنهان با بورس است. با این حال، بازار گرم و پرهیجان و پرخبر خودرو از اواسط اردیبهشت سال جاری به واسطه قیمت‌بازی شورای رقابت با محصولات بخش خصوصی در کنار بازی روانی با واردات با افت دما و رکود دادوستدها همراه شده است. دلیل توقف و حتا عدم استقبال از خودروهای تولید داخل در سه ماه اخیر هم همین مسئله است؛ چشم انتظاری برای ورود خودروهای صفرکیلومتر وارداتی.

در این شرایط از یک سو، تقاضا با حجم بیش تر به سمت انباشتگی حرکت می کند و از سوی دیگر، هنوز دولت نتوانسته است به نقطه مطلوب و قابل اتکا برای عرضه های مستمر خودروهای وارداتی دست پیدا کند. در همین حال، نباید از وضعیت تولیدکنندگان داخلی غافل شد. شاید طی مدت اخیر، کم تر از کمبود ارز گلایه کرده اند، اما کسی چه می داند شاید گروکشی و ترس در کارشان وجود دارد که حرفی نمی زنند.

در این وضعیت، به نظر می رسد دولت با توجه به عدم به موقع تأمین نیاز بازار و مطمئن نبودن از زمان آن به روش های مختلف سعی در کنترل اوضاع دارد. بخشی از کار را تاکنون با خبردرمانی و بخشی را نیز با مقصرسازی پیش برده است؛ تا دیروز مشکل استاندارد مطرح می شد و امروز بحث انتقال فناوری پیش کشیده می شود.

در این خصوص، برخی معتقد هستند این بار وزارت صمت می خواهد با ترس‌درمانی و ایجاد نگرانی نسبت به آینده تلاش کند تنور خرید و فروش ها داغ شود. این احتمال وجود دارد که برخی افراد با دیدگاه مصرفی از نظر اقتصادی و روانی تاب و توان تحمل رسیدن یک روز خوب را نداشته باشند، به همین علت برای این که بیش از این معطل و متضرر نشوند تقاضای خود را به خرید تبدیل می کنند.

در واقع، به نظر می رسد با این ترفند در صورتی که بازار واکنشی تند و هیجانی به موضوع داشته باشد، خرید و فروش های هیجانی هم شکل بگیرد؛ نتیجه، خروج هر چه بیش تر تقاضاهای موجود می شود. با این عمل، تا حدی فشار از بازار خودرو و در اصل از روی مسئولان کاسته خواهد شد و آنان برای پیدا کردن ترفندی جدید اندکی مجال برای نفس کشیدن خواهند یافت. این که این نوع بازی ها تا چه زمانی جواب می هد مشخص نیست و تنها زمان همه چیز را ثابت خواهد کرد.

۴.۱ امتیاز از ۳۴ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.