شکایت مردم از سایپا و ایران‌خودرو؛ نمایش یا حقیقت؟

حذف شورای رقابت قیمت گذاری
شکایت از سایپا ایران‌خودرو

 مرکز ملی رقابت در حالی از بررسی شکایات مردم علیه ایران‌خودرو و سایپا خبر داده است که این اقدام از نظر مردم امری دور از واقعیت به نظر می‌رسد.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

 به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، سپهر دادجوی توکلی، سخن‌گوی مرکز ملی رقابت، در مورد شکایات از خودروسازان اظهار کرده است که: «سال گذشته شاکیان از خودروسازان داخلی (ایران‌خودرو و سایپا) شکایت خود را در حوزه‌ها و موضوعات مختلف به مرکز ملی رقابت ارائه داده بودند که در اسفندماه پارسال به بخش اعظمی از این شکایات رسیدگی شد و باتوجه‌به اتمام رسیدگی به شکایات و این که سامانه شورای رقابت به منزله «ابلاغ» است، مردم می‌توانند با مراجعه به سامانه مرکز ملی رقابت نتایج آرا را مشاهده کنند؛ البته بخشی از نتایج آرا به متقاضیان پیامک شده و بخشی هم در حال ارسال است.»

 توکلی با اشاره به این که مصوبه ۶۴۷ (۱۵ اسفند) و ۶۵۰ (۱۸ فروردین) شورای رقابت به شکایات از خودروسازان اختصاص داشت، می‌گوید: «این شکایات شامل موارد مختلف از جمله شکایت در مورد تغییر خودرو، عدم رعایت استانداردهای اجرایی، قیمت خودرو و… است.»

 این در حالی است که تاکنون شاهد آن نبوده‌ایم که این خودروسازان مطالبات مردمی را برآورده کنند و نگاه دستگاه‌های نظارتی نیز بیش تر به این صورت بوده است که خودروسازان به دلایل مختلف و جایگاهی که برای دولت دارند با کم‌ترین ضرر مواجه شوند.

 نکته دیگری که این شکایات می‌تواند به همراه داشته باشد، این است که اصلاً چرا کار به شکایت رسیده است؟ آن هم به این صورت که بیش‌تر شکایات به دلیل گران‌فروشی و یا تغییر خودرو پیش از تحویل است.

 چنین شکایاتی در حالی مطرح شده‌اند که فروش خودروهای این خودروسازان تاکنون از طریق سامانه‌های دولتی بوده است و سازمان توسعه تجارت به‌صورت مستقیم بر فروش نظارت دارد و سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و شورای رقابت نیز به‌عنوان قیمت‌گذاران، نرخ‌های مربوط به این خودروسازان را تعیین می‌کنند.

 با این اوصاف، خودروسازان از چه درگاهی اقدام به گران‌فروشی کرده‌اند؟ این در حالی است که همین تعیین‌کنندگان قیمت هر چند ماه به دلایلی از قبیل تورم و زیان انباشته خودروسازان و افزایش هزینه‌های تولید، نرخ‌ها را بالا می‌برند و در جای لازم نیز موضوع شکایت از خودروسازان را مطرح می‌کنند.

 مجموع این اقدامات بیش‌تر به یک نمایش شباهت دارد که مردم در این زمینه امکان اعتراض دارند و آن هم در حالی است که بیش‌تر مردم می‌دانند که شکایت از خودروسازانی که بندبند وجودشان به رانت گره خورده است، امری بیهوده به شمار می‌رود و به همین دلیل کسی هزینه‌های شکایت از آن ها را به جان نمی‌خرد.

 اما گویی دست‌های پشت پرده بازار خودرو تصمیم بر آن دارند که با قربانی سازی موردی خودروسازان بیانگر این باشند که امکان اعتراض و مطالبه‌گری مردم در حوزه خودرو وجود دارد؛ مسئله‌ای که فاصله‌ای بسیار با باور عمومی دارد و مردم همچنان بر این باورند که دو خودروساز اصلی کشور دست در دست دولت بازار خودرو را به این چالش کشانده‌اند.

۵ امتیاز از ۲ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.