سرگذشت متفاوت آریا و تارا؛ رونمایی همزمان با فرجامی متفاوت
تارا و آریا فقط با فاصله ۹ ماه از یکدیگر رونمایی شدند اما سرنوشت متفاوتی داشتند، به حدی که آریا تا به حال تولید نشده و تارا ۴ تیپ مختلف در بازار دارد.
خودروسازان داخلی نظیر ایران خودرو و سایپا هر چند سال یک بار پروژه های بزرگی را تعریف می کنند تا با به سرانجام رساندن آن ها بتوانند پیشرفت های خود در زمینه تولید خودرو را به نمایش بگذارند. در این میان برخی از پروژه ها در مدت زمان کمی نتیجه می دهند و برخی دیگر پس از گذشت سال ها هیچ پیشرفتی در روند تولیدشان به وجود نمی آید. از این رو با توجه به فاصله زمانی میان رونمایی و عرضه به بازار پروژه ها، می توانیم تعیین کنیم که کدام پروژه در مدت زمان کمی به سرانجام رسید و موفق شد، و از طرفی دیگر کدام پروژه شکست خورده تلقی می شود.
با در نظر گرفتن صحبت های قبلی می توانیم پروسه طی شده از رونمایی تا تولید تارا و آریا را مورد بررسی قرار دهیم و تعیین کنیم که کدام شرکت عملکرد بهتری در ارائه محصول داشت.
رونمایی تارا و آریا
این دو خودرو به ظاهر ملی در فاصله زمانی به نسبت کمی از یکدیگر رونمایی شدند و از این نظر می توان گفت که تقریباً در یک دوره برای اولین بار معرفی شدند.
تارا یا پروژه K132 در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۳۹۸به بدترین شکل ممکن و با حواشی فراوان برای خبرنگاران دولتی و ریاست جمهوری رونمایی شد که در آن زمان موجب شد تا مردم به شیوه رونمایی ایران خودرو نقدهایی وارد کنند. از مهم ترین ایرادات تارا معرفی شده برای کابینه دولت می توان به نهایی نبودن خودرو، بکارگیری از قطعات پژو ۳۰۱، کیفیت پایین مونتاژ و … اشاره کرد.
سایپا آریا نیز حدوداً ۹ ماه بعد از معرفی تارا یعنی در تاریخ ۱۷ آبان ۱۳۹۹ برای اولین بار رونمایی شد تا مردم بتوانند با پروژه جدید این کمپانی بیشتر آشنا شوند. در مراسم رونمایی آریا نیز به مشخصات فنی نهایی و امکانات این خودرو اشاره شد. پس از رونمایی اما مدیر عامل ها و مسئولان سایپا در مصاحبه های مختلف به پیشرانه ها و امکانات متفاوتی اشاره می کردند که هیچ کدام از آن ها با اظهارات قبلی مطابقت نداشتند. این روند تا پایان دوره محمد علی تیموری ادامه داشت و حال باید منتظر صحبت های مدیر عامل جدید سایپا، جواد توسلی مهر، در مورد مشخصات آریا باشیم.
وضعیت کنونی تارا و آریا در صنعت خودرو
تارا
هم اکنون حدود ۲ سال است که تارا وارد بازار شده و شاهد خرید و فروش ۴ تیپ مختلف از این سدان در دو نسخه دنده ای و اتوماتیک هستیم. البته باید گفت که شاید ایران خودرو ۴ تیپ مختلف از تارا را به بازار عرضه کرده باشد اما هنوز موفق نشده تا مشکلات و عیب های مونتاژی این خودرو را کاملاً برطرف کند. از این رو خریداران تارا با مشکلات این سدان در حال دست و پنجه نرم کردن اند و دائماً به نمایندگی ها مراجعه می کنند.
آریا
از طرفی دیگر آریا وضعیت نامشخصی دارد زیرا بارها سایپا درباره راه اندازی خط تولید این خودرو اطلاع رسانی کرده اما تا این لحظه خبری از تولید انبوه آریا نیست. مشکل اصلی تولید آریا اما راه اندازی خط تولید این خودرو نیست بلکه تیم مهندسی سایپا تا به حال موفق نشده حتی پیشرانه و گیربکس مناسب آریا را انتخاب کند و هر بار در مورد موتور این خودرو مصاحبه های متفاوتی با رسانه های صورت می گیرد.
با وجود این که طراحی ظاهری اولین کراس اوور سایپا نهایی شده اما مشخص نیست که تریم داخلی این خودرو چگونه خواهد بود و چه داشبوردی برایش در نظر گرفته شده است.
به طور کلی در مورد آریا می توان گفت که به جز طراحی ظاهری و فیس خودرو، هیچ کدام یک از دیگر بخش های آن نهایی نشده اند.
حال سوال این است که چرا و به چه علتی سایپا تا کنون موفق نشده پس از گذشت حدود ۴ سال از رونمایی آریا، این خودرو را به مرحله تولید انبوه برساند و یا این که حداقل مشخصات فنی، امکاناتی و تریم داخلی آن را نهایی کند؟
در پاسخ به این سوال می توان گفت که عدم برنامه ریزی درست توسط مدیرعامل های سایپا و همچنین اختلافات موجود در زمینه انتخاب موتور برای آریا موجب شده تا پروژه تولید این خودرو تا این لحظه شکست خورده تلقی شود. البته عدم حضور آریا در هیچ کدام از نمایشگاه های اخیر مربوط به خودرو نیز نشان می دهد که پروژه تولیدش آن چنان برای سایپا حائز اهمیت نیست و تمایلی برای عرضه اش به بازار وجود ندارد.
در پایان باید گفت که با توجه به گذر زمان، طراحی ظاهری این کراس اوور هم رفته رفته از رده خارج محسوب خواهد شد و مدیران سایپا باید با در نظر گرفتن این موضوع، هر چه سریع تر به سراغ نهایی کردن پروژه و راه اندازی خط تولیدش بروند تا آریا کاملاً شکست نخورد و شاهد ترددش در خیابان ها باشیم.
برای آریا که اعلام کردن موتور ۲ لیتری از کارخانه چینی سفارش دادن که مشخصات خیلی خوبی هم داشت و نمونه ارتقا یافته یکی از محصولات میتسوبیشی بود نمیدونم چرا باز تعلل میکنه سایپا همون موتور ME16 رو هم که با کلی سر و صدا گفتن خودمون تولید کردیم هم هنوز وارد خط تولید و محصول جدید نشده فقط داره تبلیغ میکنه ولی در عمل پیشرفتی ندیدیم بازم ایرانخودرو تونست یکم موتور های TU5 ، EF7 و XU7 رو ارتقا بده و سریع وارد باز کنه سایپا که بعده ۴ سال هنوز نتونسته عملی نتیجه ای رو نشون مردم بده میترسم آخرشم همون موتور ۸ سوپاپ قدیمی رو بازم روی آریا و کادیلا اینا بزاره و به اسم خودرو جدید بندازه به ملت بیچاره ما .
سایپا درد موتور داره همه هم اینو میدونیم
وگرنه خیلی پیشرفت میکرد
ایران خودرو هم که موتورو بهش نداد حالا ساخت این m16 به عمر ما میرسه یا نه رو نمیدونم ولی خیلی ضایع هست بیاد آریا رو هم موتور شاهین و یا اطلس بزنه
همین الانش تارا هم پر از ایراد طراحی از نظر زیبایی شناسیه و این خودرو با این ظاهر زشت اصلا نباید هیچوقت وارد چرخه بازار میشد ولی خب چون همه چی تحمیلی و جهادیه لاقل الان باید فیس لیفتش کنند دیگه ولی بازم نمیکنن. از طرفی آریا و شاهین هم طراحی هاشون قدیمی شده و دیگه دلچسب نیستن و شبیه خودروهای هفت سال پیش هیوندا یا بی ام و هستند و اینها هم اگر قراره وارد چرخه مصرف بشن واقعا نیاز به فیس لیفت دارن.
حالا ما اینا رو میگیم غافل ازینکه اینا حتی موتور و گیربکس هم ندارن ولی یه میکروفون به حضرات بدید ببینید چطور این بی سوادیشون رو با کلمات قلمبه سلمبه توجیح میکنن و تهش میگن اگه بد بود که مردم نمیخریدنن.
هنوز هم مشخص نیس که اریا به بازار بیاد . فقط مصاحبه میکنند میگن سال دیگه میاد. الان گفتند مهرماه تولید میشه. مهرماه میگن خرداد سال دیگه . الان هم که خبر اومده پارس ۳۰۰ میلیونی افزایش قیمت پیدا کرده و ۴۵۰ میلیون . تحریم خرید خودرو بهترین پاسخ برای بد عهدی خودرو سازان هست
تارا ها رو من تو خیابون میبینم هنوز حس میکنم نسخه تسته!
آریا هم به نظرم باید با همون ام ۱۵ شاهین هاچبک دو عرضه میکردن یهد با یه فیسلیفت هر وت وقتش شد آریا رو !