بازار خودرو سندی روشن از ناکارآمدی اقتصاد دستوری

 ناکارآمدی اقتصاد دستوری
ناکارآمدی اقتصاد دستوری

در حالی که، متولیان صنعت خودروسازی معتقد هستند اقدامات آنان باعث کنترل قیمت ها شده است، واکنش سریع بازار خودرو را می توان سندی روشن از ناکارآمدی اقتصاد دستوری دانست.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، از ابتدای سال جاری وزارت صمت و سایر نهادهای مرتبط و تأثیرگذار بر خودروسازی، خود را مدعی تثبیت بازار معرفی می کردند. هر کدام از این نهادها به وضعیت بازار خودرو و تثبیت نسبی قیمت ها اشاره می کردند و آن را به راهکارها و تصمیمات خود نسبت می دادند. وزارت صمت و شورای رقابت نیز هر کدام برای این که خود را مؤثرتر معرفی کنند به آمارها تکیه می کردند. با این حال، این بازار نشان داد که نه به راهکارهای وزارت صمت اهمیتی می دهد و نه به ادعای شورای رقابت توجهی می کند. هر دو نهاد مذکور نیز مدعی هستند اقدامات آنان بازار را به اشباع نزدیک کرده، همچنین قیمت ها نزولی شده است و دلال ها خارج شده اند.

البته شاید بازار خودرو با سکون و سکوت همراه باشد و در ظاهر دلال ها از آن رفته اند، اما حکمرانی اقتصادی کشور تمام ثبات ماه های اخیر را مدیون واردات خودرو و ماجراهایی است که با استفاده ابزاری از آن به وجود آورده اند.
آن ها با استفاده از این ابزار توانستند تولیدکنندگان داخلی را سرکوب کنند و موانع پیش روی واردات را بردارند، ضمن این که، با فرسایشی کردن روند واردات و طولانی تر کردن مسیر، تمام تقاضاها را حبس کردند. آن ها این ایستایی را دستاورد مثبت خود می دانند.

این در حالی است که بازار با کوچک‌ترین تلنگری، ناکارآمدی مطلق سیستم فکری حاکم بر این صنعت را در عریان ترین شکل ممکن به صورت آنان می کوبد. به عنوان مثال، می توان از افزایش قیمت ها پس از سخنان ماه گذشته رئیس سازمان برنامه و بودجه در خصوص تخصیص ارز به واردات خودر‌و نام برد. اظهارات اخیر دبیر انجمن قطعه سازان مبنی بر مصوبه فروش آزاد ۱۲۰ هزار دستگاه خودرو با ۵ درصد پایین تر از قیمت بازار نیز نشان داد که اقدامات و برنامه‌های دولتی، تأثیری بر بازار نداشته است، چون برخلاف دیدگاه ایدئولوژیک و اقتصادی غیر واقعی، بازارها از جمله بازار خودرو به واقعی ترین شکل، حقیقت اقتصاد هستند. بازار خودر‌و آن چیزی را بیان می کند که واقعیت صنعت خودروسازی است. به حرف ها، آرزوها، دستورها و منم‌منم‌ها کاری ندارد، چون یک اصل ساده به نام عرضه و تقاضا بر آن حاکم است. هر اخلالی در مکانیزم آن را از نقطه تعادل دور می کند. شاید کارنامه سازی و آمار بازی برای ارائه گزارش به بالا دستی ها کارایی داشته باشد، اما در مورد بازار، این قیمت ها هستند که سخن می گویند. اعداد و ارقام حاکم بر بازار زبان گویای اقتصاد هستند، آن ها صادق ترین وجه بازار به شمار می آیند که فریب اقتصاد دولتی را فریاد می زنند.

۴.۸ امتیاز از ۶ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.