واردات پوششی برای ناکارآمدی دولت؟

ناکارآمدی دولت
ناکارآمدی دولت

رکود و ریزش نسبی در بازار خودرو ادامه دارد، چشم انتظاری برای ورود خودروهای صفر بیشتر شده است، اما خبری نیست؛ آیا واردات پوششی برای ناکارآمدی دولت شده است؟

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، با توجه به فضای ایجادشده در انتهای سال گذشته، به نظر می رسید بازار خودرو شرایط ویژه و پرتحرکی را تجربه‌ خواهد کرد؛ وزارت صمت با هدایت وزیر سابق مدعی ورود ۲۰۰ هزار دستگاه خودروی وارداتی تا پایان خرداد به کشور بود. مبادی ورود این خودروها (غیر از آمریکا، انگلیس کمی بعد فرانسه ) شور و شعف خاصی ایجاد کرد؛ تنفس در هوایی غیر چینی بازار را به وجد آورده بود. به نحوی که، ۱۲۰ هزار نفر چشم بسته و به اعتماد وزرات صمت در اولین مرحله پیش فروش خودروهای وارداتی ثبت نام کردند و ۶۰ هزار میلیارد تومان در آستانه سال نو بلوکه شد و به بازار ورود پیدا نکرد. در ادامه، نزدیک به یک میلیون نفر هم با بلوکه کردن ۱۰۰ میلیون از دارایی های خود در طرح فروش یکپارچه شرکت کردند.

هر چند در ادامه انصراف ها شدت گرفت، اما مسئله اصلی عدم ورود بیش از یک میلیون تقاضا به بازار بود. آن هم درست در آستانه سال جدید که فشار تقاضا می توانست باعث افزایش قیمت ها شود. با این حال، انتشار اخبار غیر رسمی از میزان درصد افزایش قیمت محصولات دو خودروساز بزرگ آهنگ رشد قیمت های بازار را از هفته دوم فروردین کوک کرد و آشفتگی بازار را بیش تر کرد. امری که مقدمات استیضاح فاطمی‌امین را فراهم کرد و در نهایت، در کنار برخی انتقادها، موجب برکناری وی شد، اما یکی از اصلی ترین یادگارهایی که وی از خود به جا گذاشت، از سرگیری واردات بود. وزیر سابق صمت با نهایی شدن آیین نامه واردات خودروهای صفر کیلومتر در آبان سال ۱۴۰۱ بازار را امیدوار کرد. در ادامه پس از کش و قوس های فراوان، در آخرین اقدام مقدمات واردات خودروهای دست دوم را ایجاد کرد.

نقطه مشترک فاطمی امین با واردات

حالا او دیگر وزیر نیست، نقطه مشترک وی با واردات هم در همین نکته است. خودروهای وارداتی هم مانند فاطمی امین، که در تیم رئیسی باقی مانده است، پشت دروازه های کشور رسیده اند، اما هنوز مجوزهای لازم برای ورود به خیابان ها را اخد نکرده اند، یعنی هم هستند و هم نیستند. البته در ظاهر، همه عوامل مهیا هستند؛ استاندارد، نرخ ارز، تعرفه و از همه مهم تر بازار به شدت چشم انتظار است. طی ماه های اخیر با همین بهانه توانسته اند مونتاژکاران را به گوشه رینگ بکشانند و اجازه افزایش قیمت دلخواه را به آنان ندهند.

اما به نظر می رسد تا همین جای کار را بلد هستند، چراکه غیر از یک خودرو تجاری، هنوز نتوانسته اند عرضه ها را آغاز کنند. به باور برخی کارشناسان دولت از ادامه کار مطمئن نیست، چراکه هنوز از یک نتوانسته است منابع ارزی مورد نیاز تهیه کند و از سوی دیگر نسبت به اثرگذاری آن بر بازار ارز به جمع بندی نهایی نرسیده اند. البته کندی حرکت در عرضه خودروهای وارداتی بیش تر متوجه کابینه و عدم هماهنگی دستگاه های مرتبط پیش از اجرا است؛ واردکنندگان سرعت و چابکی خود را مدت هاست نشان داده اند.

ناتوانی صمت از هماهنگی

در مقابل، سیستم عریض و طویل دولت، همچنان نتوانسته است زمینه های ورود این خودروها را فراهم کند. یک بخش به عدم هماهنگی میان دولت و بخش دیگر به عدم توانایی و هماهنگی زیرمجموعه‌ های وزارت صمت مرتبط می شود.

در واقع، فاطمی امین و تیم خودرویی اش نتوانسته اند همزمان یا پیش از نهایی شدن آیین نامه، نهاد ها و سازمان‌های مرتبط را برای اجرا، یکدست، آماده و هماهنگ کنند، یعنی هر سازمان مرتبط ساز خود را می زند. اگر مستقل به هر یک نگاه کنیم، حق را به آنان می دهیم، اما در نمایی کلی، تنها ناکارآمدی عیان می شود.

خواست بماند اما نشد

به عبارت دیگر، وزیر صمت سابق فقط خواسته است کاری کند که بماند و عمر وزارتش تضمین شود. ادامه کار نشان می دهد که حتا در این فقره هم درست عمل نکرده است. حالا مردم مانده اند و بازاری راکد و فردایی نامشخص. با این حال، برخی پرسش ها باعث بروز نگرانی و حتا تردید شده اند؛ اگر واردات آن گونه که ادعا می کنند، عاقبت بازار را به سرانجامی خوش نرساند چه کسی پاسخ‌گو خواهد بود؟ در این حالت، باز هم شاهد اتهام بازی و فرارهای رو به جلو خواهیم بود یا بالاخره مسئولی شجاع مسئولیت را به عهده خواهد گرفت؟ البته فعلاً با قیمت‌بازی پوشش مناسبی برای ناکارآمدی انتخاب کرده اند، اما همیشه ماه پشت ابر نخواهد ماند.

۴ امتیاز از ۴ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.