خودروسازان چین در ایران ماندگار خواهند بود

خودروسازان چین در ایران
خودروسازان چین در ایران

با توجه به گفته مسئولان، ورود خودروهای وارداتی به کشور در حال انجام است و به زودی عرضه ها نیز آغاز می شود، اما در هر حال، خودروسازان چین در ایران ماندگار خواهند بود.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، در حالی که بازار چشم انتظار ورود خودر‌وهای صفر و کارکرده است، باز هم  خودروهای چینی سهم عمده ای از رونمایی ها را به خود اختصاص داده اند؛ طی یکی-دو هفته اخیر حداقل چهار مراسم رونمایی توسط خودروسازان دولتی و خصوصی انجام شده است، که غیر از یک مورد، همگی  به معرفی محصولات چینی اختصاص داشته اند. البته بنا بر گزارش ها، محصولات غیر چینی مانند کیا، فیات و هیوندا در حال گذراندن مراحل اخذ مجوز ورود و عرضه هستند. سئات هم به عنوان یک خودروی اروپایی در حال تولید است، اما همچنان غیر از  محصولاتی که برپایه پلتفرم های فرانسوی  تولید می شوند، سایر محصولات موجود در سبد تولیدکنندگان مستقیم و غیر مستقی چینی هستند.

البته با توجه به وضعیت تحریمی کشور و چرخش اجباری خودروسازان به سمت چینی ها، این موضوع چندان تعجب آور نیست. پیش از تحریم ها، خودروسازان بزرگ کشور علاوه بر همکاری با فرانسوی ها، پیرو شرایط پیش از برجام به چینی ها نزدیک شده بودند. بعد از برجام، آن ها اقدام به تشکیل شرکت مشترک با فرانسوی ها کردند، ضمن این که، به دلیل ترک ایران در  تحریم های اول مخالفت های زیادی با حضور مجدد آنان به سبک و سیاق قبل وجود داشت، به همین دلیل، فرصت پیش آمده و بازار مناسب ایران برای آنان منجر به شکل گیری شراکت های جدید شد، شراکتی که بی فرجام ماند. اما در همان دوران نیز خودروسازان چینی در حال محکم کردن جای پای خود در ایران بودند؛ آن ها به واسطه حضور در بازار خودروی کشور در دوران پیش از برجام به شناخت کافی و کاملی از نیاز و سلیقه مصرف کنندگان رسیده بودند، عرضه خودروهای پر آپشن چینی هم پیرو این آگاهی شدت گرفته بود.

با این حال، رفتن شرکای خارجی و هم‌سویی سیاسی و ارسال پیام بی نیازی به غرب، موجب افزایش همکاری، نیاز و حتا وابستگی بیش تر و بیش تر به چین شد. در سال های اخیر، خطوط تولید خودروسازان با سرمایه گذاری های سنگین برای تولید خودروهای چینی تجهیز شده اند. خودروسازانی مانند کرمان موتور، بهمن موتور که خطوط تولید خود را برای خودروهای کره ای و ژاپنی آماده کرده بودند نیز بنا به دلایل متعدد، چاره ای جز تغییر جهت نداشتند.

البته این که هیچ مسیر دیگری غیر از چین پیش روی خودروسازان ایرانی وجود نداشت هم در این تصمیم ها و چرخش ها بی تأثیر نبود. با این حال، با توجه به شور و شعفی که پیرو تسهیل واردات خودرو فراهم شده، این تصور به وجود آمده است که دست چینی ها از بازار خودروی کشور اگر قطع نشود، حداقل کوتاه یا کوتاه تر خواهد شد، حداقل سهم‌شان از بازار خودرو کم تر خواهد شد.

اما آیا واقعاً این مسئله امکان پذیر است؟ آیا واردات خودرو به این تصورات، رنگ حقیقت خواهد داد؟ هر چند این خواسته از نظر دیدگاه های سیاسی – اقتصادی آروزی بسیاری از ایرانیان است، با این حال، با توجه به وضعیت اقتصادی کشور و همچنین مسائل سیاست خارجی، تعمیق و ضریب نفوذ چینی‌ها در ساختار صنعتی کشور، دست یافتن به این مهم اگر غیر ممکن نباشد، اما برای دسترسی به آن راه درازی در پیش است. در واقع، حجم واردات، تحریم ها  و زیرساخت های فعلی صنعت خودروسازی کشور در شرایط فعلی امکان تحقق این خواسته را نخواهد داد. شاید به رغم مشکلات برای خودروی وارداتی صفر و کارکرده، که در لایحه بودجه ردیف درآمدی هم برای آنان دیده شده است، ارز مورد نیاز تأمین شود، اما توان واردات این نوع خودروها تا چه اندازه می تواند جریان غالب بازار را تغییر دهد؟

نکته دیگر بحث تحریم هاست، یعنی تا زمانی که رابطه ایران با سایر کشورها عادی نشود، به طور طبیعی برای تأمین منابع ارزی با مشکل مواجه خواهیم بود. روی عایدات نفت هم نمی توان حساب کرد، چراکه ارز پرداختی یوان است، که مصارف خاص خود را دارد. ضمن این که، برای تنظیم و به تعادل رسیدن بازار عرضه خودروهای وارداتی به تنهایی کفایت نمی کند. بنابراین آن گونه که از شواهد پیداست خودروهای غیر چینی وارداتی و غیر وارداتی برای جوری جنس و خالی نبودن عریضه هستند؛ در هر صورت خودروسازان چینی در ایران ماندگار خواهند ماند.

۵ امتیاز از ۳ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.