چین چگونه به خودروساز تبدیل شد؟

صنعت خودروسازی چین
صنعت خودروسازی چین

گاهی یک جمله، زندگی یک انسان و گاهی سرنوشت یک کشور را تغییر می دهد و دگرگون می کند؛ خلق اژدهای چینی از گربه سیاه و سفید حاصل همین تفکر است، تفکری که چین را به سروری تولید و اقتصاد جهان رسانده، و خودرو نیز یکی از ابزارهای سروری این کشور است.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، با آغاز فرآیند صدور مجوز استاندارد خودروهای وارداتی، دیر یا زود این خودروها وارد خیابان های کشور خواهند شد؛ البته همچنان در خصوص تعداد، زمان عرضه و اثرگذاری بر قیمت ها به خصوص با توجه به تعرفه های بالا حرف و حدیث ها و گمانه زنی ها و رویکردهای مختلفی وجود دارد، اما بدون توجه به این مسائل و فرض امیدوارانه ورود هر چه سریع تر این خودروها باید به یک نکته بسیار مهم توجه کرد؛ آن گونه که اعلام شده است ورود و تولید خودروهایی مانند کیا، هیوندا، میتسوبیشی، اشکودا، اوپل، سئات، ونوسیا (نیسان – دانگ فنگ)، تویوتا و نیسان قطعی است. در مقابل این برندها، تعداد زیادی از خودروهای چینی غیر از این که در خطوط تولید خودروسازان قرار دارند، بخش عمده ای از واردات خودروهای صفر را نیز به خود اختصاص داده اند، به نحوی که، حتا دو غول بزرگ جاده مخصوص با قدمتی بیش از ۵۰ سال هم جزء واردکنندگان محصولات چینی شده اند. نکته قابل تأمل دقیقاً همین جاست و پرسش اصلی از این جا آغاز می شود که چین چگونه به آقای تولید خودرو در دنیا تبدیل شده است؟ چه اتفاق یا فرآیندی باعث شده است خودروهای تولید داخل حتا به نیمی از خودروهای برقی تولیدشده چینی در ۲۰۲۲ هم نمی رسند؟

آمار تولید خودرو چین در ۲۰۲۲

برای درک بهتر موضوع بد نیست به آمار تولید خودروی چین در سال ۲۰۲۲ نگاهی داشته باشیم؛ در سال ۲۰۲۲، ۱۳۱ خودروی جدید در نقاط مختلف جهان، توسط شرکت های مختلف معرفی شدند؛ این تعداد شامل خودروهای ریبج شده، فیس لیفت ها و کانسپت ها نمی شود و تنها خودروهای جدید در این آمار آمده است. جالب ترین نکته در مورد آمار خودروهای جدید این است که ۴۷ درصد کل این محصولات توسط چینی ها معرفی شده اند و این پیشرفت عالی چینی ها در توسعه محصولات جدید را نشان می دهد. آمارها نشان می دهد چینی ها به طور متوسط ماهانه پنج خودروی جدید معرفی کرده اند. در میان کمپانی های خودروساز چینی، سایک با ارائه ۱۰ مدل جدید بیش ترین سهم را داشته است، جیلی و گریت وال به ترتیب با ۸ و ۶ مدل در رتبه های بعدی قرار می گیرند. براساس داده‌های موجود، ده شرکت خودروساز چینی، ۲.۸۳ میلیون خودروی برقی در سال ۲۰۲۲ تولید کرده‌اند. به‌عبارت دیگر، ۲۳ درصد از فروش خودروسازان چینی مربوط به مدل‌های تمام الکتریکی است. چین با اختلاف بسیار زیاد نسبت به آمریکا، بزرگ‌ترین خودروساز جهان در سال ۲۰۲۲ بوده است. تولید خودرو چین در این سال ۲۷ میلیون و ۲۰ هزار دستگاه گزارش شده است. تولید خودرو چین در سال ۲۰۲۲ حدود ۳ درصد رشد داشته است.

آمار تولید در ایران

آمار تولید ۱.۵ میلیون دستگاهی در ایران به وضوح گویا و روشن است و نیازی به توضیح و تفسیر ندارد، البته شاید برخی تحریم ها را بهانه کنند‌، اما در دوران اوج هم تولید خودرو در ایران زیر ۲ میلیون دستگاه بود است.
اما چگونه کشور چین، که در دوره زمام‌داری مائو بیش تر مردمانش زیر خط فقر قرار داشتند، امروز نه تنها در زمینه تولید خودرو، بلکه در سایر صنایع نیز سروری می کند؟

تغییر دیدگاه بعد از مائو

رهبر و نفر اول جمهوری خلق چین در سال ۱۹۷۶ درگذشت؛ براساس اسناد و آمار، ماحصل حکومت ۲۷ ساله مائو با تفکراتی که داشت، مرگ ۷۰ میلیون نفر بوده است. بعد از وی، دنگ شیائوپینگ نفر اول کشور می شود، فردی که بارها مورد غضب مائو قرار گرفته بود، با تغییر تفکر و درک صحیح از حرکت جهان و جایگاه کشورش، ریشه چین امروزی را پی ریزی کرد.
برای درک این دیدگاه نیاز چندانی به مطالعات طولانی و بررسی نظرات و اندیشه کارشناسان نیست، بلکه تنها تأمل عمیق در همین جلمه کفایت می کند؛ شیائوپینگ با جمله «گربه باید موش بگیرد، سیاه و سفیدش مهم نیست» چین را در مسیری خلاف جهت قرار داد.

تأمین حداکثری منافع ملی

در واقع، شیائوپینگ با شناخت کافی و اصولی از جهان سیاسی-اقتصای آن دوران و درک وضعیت و پتانسیل های کشور، در اولین قدم تکلیف خود و کشورش را با تفکرات واپس‌گرایانه مشخص کرد، یعنی در عین وفاداری به ریشه ها و ایدئولوژی کمونیسم، به تغییر دیدگاه اقدام و قرائت جدید ایجاد کرد. همین جمله نشان می دهد که وی به درک و لزوم تغییر دیدگاه رسیده بود. به بیان ساده، متوجه شده بود که از یک سو، کشور رو به نابودی است و از سوی دیگر، برای برون رفت از این شرایط به تغییر دیدگاه نیاز است. درک و فهم مشکلات و عدم اصرار بر برخی اندیشه های پوسیده و نخ نما و وقوف به نقطه ضعف کشور، او را به ضرورت تغییر نگاه و راه و روش با سایر کشورها رسانده بود.

جست‌وجوی حقیقت در واقعیت

به همین علت، شیائوپینگ برخلاف بسیاری از مدیران و رهبران وقت حزب کمونیست چین از شعارگرایی پرهیز کرد، چراکه معتقد بود: «حقیقت را از میان واقعیت ها جست‌وجو کنید.»
او پذیرفته بود و می دانست که چین با شعار، سرکوب و رودررویی و مواجهه و جبهه‌گیری با دنیا به جایی نمی رسد‌، برای این کار نیز رابطه‌ کشورش را با دنیا عادی کرد و راه و روش گذشته را عوض کرد. دنگ شیائوپینگ به رغم سال ها حضور در مناصب بالا، مهم و حساس حکومتی نقطه ضعف را شناسایی کرد و پذیرفت. او برخلاف مائو سرگرم دشمن نشد و با تشریح همان جمله و دیدگاهش نسبت به گربه، مقدمات کار را فراهم کرد؛ حالا دیگر برای چین گربه سفید و سیاه فرقی نمی کند، بلکه مهم گرفتن موش یا حداکثر شدن منافع ملی است.

به نظر می رسد ایران نیز می تواند از این الگو استفاده کند، چراکه اصلی ترین شریک تجاری کشور، درست در زمانی تغییر را آغاز کرد که وضعیت کشورش بسیار بدتر از ایران بود، اما در برابر واقعیت ها، پذیرش آن و لزوم و نیاز به تغییر نه تنها مقاومت نکرد، بلکه به سمتی حرکت کرد که امروز شریک تجاری تمام دنیا شده است.
با یک مقایسه ساده، فاصله و نیاز به تغییر دیدگاه و راه و روش را بیش از پیش ضروری می کند؛ فقط کافی است به تولید خودرو در ایران و تولید خودروی برقی نگاهی دوباره داشته باشیم.

۴.۵ امتیاز از ۱۱ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.