چالش خودروسازان و نمایندگان مجلس در گردهمایی قطعه سازان

گردهمایی قطعه سازان
گردهمایی قطعه سازان

گردهمایی انجمن قطعه سازان، که روز گذشته برگزار شد، قرار بود محملی برای بیان مشکلات این صنعت و ارائه کارهای پیشنهادی برای بهبود اوضاع و احوال باشد، هر چند این موضوع پیگیری شد، اما بیان برخی مشکلات و انتقادها باعث شد به چالش خودروسازان و قطعه سازان تبدیل شود.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، در ابتدای این گردهمایی دبیر انجمن قطعه سازان خودروسازان، با اشاره به این که قطعه سازان و مصرف کنندگان هیچ کدام از قیمت گذاری دستوری خودرو رضایت ندارند و دولت باید فکری به حال  قیمت گذاری کند گفت: «افزایش ۱۸ درصدی قیمت خودرو می‌تواند این امید را در قطعه سازان ایجاد کند تا خودروسازان با کاهش زیان، مطالبات آن ها را پرداخت کنند.»

جبران زیان قطعه سازان

مازیار بیگلو ادامه داد: «شرایط کاری برای قطعه سازی با وجود تحریم‌ها سخت شده است و در تلاش هستیم از محل جبران زیان خودروسازان، مطالبات قطعه سازان را دریافت کنیم. وضعیت مطالبات و عدم پرداخت توسط خودروسازان باعث شده است قطعه سازان زیان زیادی داشته باشند؛ این بین برخی شانه خالی کرده اند گرانی خودرو را گردن قطعه‌ساز انداخته اند.»

گردهمایی قطعه سازان
گردهمایی قطعه سازان

وی بیان کرد: «بسیاری از مواد اولیه بسیار گران شده اند؛ فولاد، پتروشیمی، مس و بسیاری از مواد اولیه تولید خودرو در ایران بالاتر از نرخ جهانی قیمت دارند و باعث شده زیان قطعه‌سازان روز به روز بیش تر شود.»

خودرو فقط قیمت و کیفیت نیست

سخن‌گوی انجمن قطعه سازان نیز به عنوان دیگر سخنران با اشاره به این که در صنعت خودرو و قطعه فقط بحث کیفیت و قیمت نیست گفت: «این صنعت از جمله بزرگ‌ترین سرمایه گذاری های کشور بود که اگر درست هدایت می شد شاهد مشکلات کنونی در آن نبودیم.»

فرهاد بهنیا در ادامه با بیان این که ایران از نظر آلایندگی و ترافیک در وضعیت نامطلوبی قرار دارد، گفت: «۹۶ درصد از خودروها روزانه در صف پارک هستند و این وضعیت ترافیکی کشور باعث شده است رتبه بندی ایران در صف پارک، رتبه اول باشد.»

فرهاد بهنیا
فرهاد بهنیا

وی ادامه داد: «مصرف سوخت و هزینه‌های این خودروها بالاست و اگر جلوی رشد این خودروها گرفته نشود، تعدادشان در ۱۴۰۴ به بیش از ۸ میلیون دستگاه و زیان سالانه آن ها به بیش از ۵۵۰ هزار میلیارد تومان خواهد رسید.»

سخن‌گوی انجمن قطعه سازان گفت: «در کشورمان به موضوع خودروهای فرسوده توجه نمی شود و به فراموشی سپرده شده اند؛ ‌ مصرف متوسط ۶۵/ ۶ لیتری بنزین بیش از حد نرمال در هر ۱۰۰ کیلومتر پیمایش توسط این خودروها که تعدادشان امروز بیش از سه میلیون دستگاه است، موضوعی نیست که بتوان به‌راحتی از آن چشم‌پوشی کرد و سالانه هزینه‌های زیادی روی دست دولت می‌گذارد.»

۲۰۰ هزار میلیارد تومان بابت خودروهای فرسوده

بهنیا اظهار کرد: «هزینه ای که برای خودروهای فرسوده می شود بسیار بالاست و مطابق آمارها سالانه ۲۰۰ هزار میلیارد تومان بابت خودروهای فرسوده توسط دولت هزینه می‌شود و زیان سالانه بیش از ۵۵۰ هزار میلیارد تومانی به بار خواهد آورد.»

فرهاد بهنیا
فرهاد بهنیا

وی گفت: «این‌ روزها بحث قیمت گذاری خودرو مطرح شده است، اما موضوع فرسودگی خودروها، آلودگی هوا و سایر مخاطرات ناشی از آن به فراموشی سپرده شده و نیاز است مورد توجه قرار گیرد.»

پیشنهاد واردات بدون انتقال ارز

سخن‌گوی انجمن قطعه سازان در پایان با اشاره به این که پیشنهاد انجمن قطعه سازان واردات خودرو بدون انتقال ارز است بیان کرد: «این مسئله علاوه بر تأثیر مستقیم با کاهش قیمت و آلودگی، از یک سو، باعث افزایش درآمد دولت خواهد شد و از سوی دیگر، سریع ترین راه ممکن برای جایگزینی و خروج خودروهای فرسوده خواهد شد.»

میرسلیم: به واردات کاری نداشته باشید

یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز  در ابتدای سخنانش با اشاره به حرف های بهنیا گفت: «شما به عنوان تولیدکننده نباید از واردات حرف بزنید بلکه باید روی مشکلات و تولید قطعه تمرکز کنید.»

مصطفی میرسلیم
مصطفی میرسلیم

مصطفی میرسلیم در ادامه با اشاره به این که خودرو در کشور خودرو یک کالای سرمایه‌ای تلقی می‌شود که هیچ کجای دنیا این گونه نیست گفت: «قطعه سازی نوین ۲۰ سالی است که در کشور شروع شده و ساپکو شروع صنعت قطعه سازی نوین است که از سال ۷۲ راه اندازی شد؛ اکنون خودرو ملی داریم و روی قوای محرکه و طراحی بدنه خودرو کار‌های خوبی انجام شده است.»

چرا باید خودرو را در بورس عرضه کرد؟

وی گفت: «صنعت خودرو در کشور زنده است؛ موضوع قیمت خودرو در کشور مشکلات زیادی ایجاد کرده است. زمانی برای جلوگیری از زیان خودرو گفتند باید در بورس عرضه شود، خودرو که در هیچ کجای دنیا کالای سرمایه‌ای نیست را چرا باید در بورس عرضه کرد؟»

مصطفی میرسلیم
مصطفی میرسلیم

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار کرد: «باید به فکر طراحی، ساخت و تولید خودرو باشیم؛ محصولات ایرانی داریم و بسیاری از قطعات خودرو‌های داخلی، داخلی سازی شده است. قطعه سازان باید روی نیروی انسانی و تجهیزات به روز سرمایه گذاری کند تا رشد کند.»

پیرمحمدی: تصمیم برای مردم یا صندلی

مدیرعامل شرکت ساپکو نیز، که از دیگر سخنرانان این گردهمایی بود، با اشاره به این که در کل دنیا ویترین صنعت هر کشوری صنعت خودروسازی آن است بیان کرد: «این که اکنون صنعت خودرو را در کشور خراب می‌کنند، به ضرر کشور است.»

عادل پیرمحمدی بیان کرد: «حال مردم با رشد اقتصادی بهتر می شود، رشد اقتصادی حاصل تولید و اشتغال است. تولید ناخالص ملی با اشتغال  بالا می‌رود. اشتغال با تولید رقم می‌خورد و از اشتغال مهم‌تر بهره‌وری است. اکنون بهره‌وری کجای کار قرار می‌گیرد؟»

عادل پیرمحمدی
عادل پیرمحمدی

وی ادامه داد: «حالِ مردم با رشد اقتصادی رقم می‌خورد؛ این را اگر با گوشت و پوست و استخوان‌مان لمس کرده باشیم می‌توانیم چاره هم برایش پیدا کنیم. فرقی نمی‌کند که در کجا نشسته باشیم، اما اگر بخواهیم این‌ها را کنار بگذاریم، همین اتفاقاتی می‌افتد که در گذشته افتاده، یعنی برای این صندلی‌ تصمیم گرفته ایم، نه برای مردم، نه برای رشد اقتصادی.»

خراب کردن ویترین صنعت به دست خود

مدیرعامل ساپکو اضافه کرد: «بنابراین اگر صنعت خودرو را خراب می‌کنیم، یعنی داریم ویترین مغازه را خراب می‌کنیم. در جاهای دیگر هم با همین تصور نگاه می‌کنند و می‌گویند این کشور چه دارد؟ ویترین اقتصادی‌ که بحث بورس در آن بود خراب شد.»

پیرمحمدی اظهار کرد: «یعنی هم ویترین اقتصادی که بورس باشد را به دست خود خراب کردیم و هم ویترین صنعتی‌ را. البته  فرقی نمی‌کند این خراب‌کردن توسط منِ کارشناس باشد و یا توسط همکاران شما در مجلس باشد. این‌که هر کسی یک بلندگو دستش بگیرد و صنعت خودرو را خراب کند، نتیجه‌اش چه خواهد شد؟»

خرید مواد اولیه بالاتر از قیمت جهانی

وی در بخش دیگری از صحبت هایش در خصوص قیمت خودرو افزود: «۶۵ درصد قیمت تمام شده محصول مرتبط به مواد اولیه است؛ قیمت این ۶۵ درصد دست خودروساز نیست، اکنون فولاد، مس، پتروشیمی، آلومینیوم و… در بورس عرضه و قیمت گذاری می شوند که آن ها را بالاتر از نرخ جهانی خریداری می کنیم.»

عادل پیرمحمدی
عادل پیرمحمدی

مدیرعامل ساپکو اضافه کرد: «از هر دو هزار دلاری که به ازای واردات قطعه صورت می‌گیرد سهم قطعه‌ساز و خودروساز ۳۲ درصد است. ۳۳ درصد واردات نیز مربوط به قطعات الکترونیک است؛ برای صنعت الکترونیک هم کاری در کشور انجام نشده است.»

پیرمحمدی در آخر با اشاره به این که در حال حاضر، ۲۳ صنعت مادر به صنعت خودرو سرویس می‌دهند اضافه کرد: «صنعت پتروشیمی، فولاد، نفت، لیزینگ، بانک‌ها و… همه این‌ها وابسته به این محصول و این لوکوموتیو هستند و اگر لوکوموتیو از حرکت بایستد، ‌همه این‌ها خواهند ایستاد.»

تالارپشتی: چرا مطالبات قطعه سازان را پرداخت نمی‌کنید؟

رئیس کمیسیون صنایع مجلس نیز به عنوان آخرین سخنران این گردهمایی و پس از شنیدن سخنان مدیر عامل ساپکو با اشاره به این که خودروسازان باید پاسخ‌گو باشند که چرا با وجود پیش فروش محصول، مطالبات قطعه سازان را پرداخت نمی‌کنند، خطاب به خودروسازان گفت: «چطور خودرو پیش فروش می‌کنید، پول نقد از خریدار می‌گیرید، اما مطالبات قطعه سازان را پرداخت نمی‌کنید، این سؤالی است که خودروساز باید پاسخ دهد.»

به جای دولت سراغ مجلس می آیید؟

وی ادامه داد: «خودروسازان هر روز پیش فروش می‌کنند، بعد ادعای زیان دارند؛ چرا با وجود این که دولت در خودروسازی سهم دارد، درخواست کمک نمی‌کنید و به سراغ مجلس می‌آیید؟»

رئیس کمیسیون صنایع مجلس گفت: «ساختار خودروسازی باید رقابتی شود. باید کار تخصصی صورت گیرد، کنسرسیوم تشکیل و کار حرفه‌ای انجام شود.»

تالارپشتی
تالارپشتی

وی بیان کرد: «هر تولیدی برای ارتقا باید صادرات داشته باشد، اگر قطعه سازان می‌خواهند پایه خودروسازی باشند باید صادرات داشته باشند؛ باید با فرمول به روز دنیا حرکت کرد.»

این عضو خانه ملت افزود: «باید بازار خودرو رقابتی شود؛ نباید خودروسازی حیاط خلوت دولت شود. باید به توانمندی فرزندان این سرزمین تکیه کرد، باید به دنبال اشتغال زایی باشیم. باید با شرکت‌های دانش بنیان قرارداد بست و به فکر راه اندازی شرکت‌های تعطیل بود.»

رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: «من یک خاطره بگویم؛ اول انقلاب فرمانده بودم و خیلی جوان حدود ۲۳ ساله، وقتی پیرمردها و بزرگان آن موقع، به ما مراجعه می‌ کردند، خیلی با کنجکاوی حرف‌هایشان را گوش می‌کردم که چه می‌گویند. می‌دیدم مدام گلایه می‌کنند و تقریباً هم تقصیر را گردن دیگری می‌اندازند. آقای برادر عزیزمان از ایران خودرو هم با همان ادبیات این‌جا صحبت کردند.»

تالارپشتی ادامه داد: «نمایندگان ملت پیگیر مطالبات مردم هستند. اگر شما می‌خواهید نمایندگان را توجیه کنید، از طریق من نیازی نیست توجیه کنید؛ به آن کسانی که اکنون ایران خودرو را تحقیق و تفحص می‌کنند بگویید، آن‌ها نیز به شما می‌گویند.»

تالارپشتی
تالارپشتی

وی افزود: «شما اول خودتان و همکاران‌تان را توجیه بفرمایید که چطور شما خودرو را پیش‌فروش می‌کنید، پول نقد از خریدار می‌گیرید، اما پول را به قطعه‌ساز نمی‌دهید و به آن‌ها بدهکارید؟ من باید متوجه شوم یا شما؟ چرا تقصیر را گردن این و آن می‌اندازید؟ حالا که آمدیم این‌جا، شما یک حرف بزنید که استفاده کنیم. گوش‌مان از این حرف‌ها پر است.»

علی طجوزی

پایگاه خبری اسب بخار

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.