نامه بازی ارزی وزیر صمت ؛ خبردرمانی جدید برای خودروسازان

نامه ارزی وزیر صمت
نامه ارزی وزیر صمت

وزیر صمت باز هم برای معاون اول نامه نوشته است. این نامه بازی ارزی وزیر صمت، خبردرمانی جدید برای خودروسازان محسوب می شود. ضمن این که، می توان آن را اعترافی به سیاست های ارزی بانک مرکزی نیز به شمار آورد.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، یک ماه دیگر خودروسازان باید شمع یک سالگی مشکلات ارزی خود را فوت کنند. مشکلاتی که از بهمن ماه سال گذشته با تغییر محل و نرخ ارز برای آنان به وجود آمد. تا پیش از آن، آن ها ارز مورد نیاز خود را از طریق سامانه نیما تأمین می کردند، اما از یک سو، کمبود ارز و اولویت داشتن کالاهای ضروری و از سوی دیگر، برخی اتهام ها از جمله محاسبه ارز بازار آزاد در قیمت نهایی باعث شد که آن ها از نیما به تالار دوم منتقل شوند.

ارز دو نرخی در تالار دوم

در این فرآیند خودروسازان موظف و مجبور شدند نیاز خود را با ارزهای حاصل از صادرات تأمین کنند. بعد از افزایش ۵۰ درصدی قیمت ارز، این روش تأمین دومین مشکلی بود که دامن خودروسازان را گرفت. در ظاهر نرخ ارز حاصل از صادرات ۱۰ تا ۲۰ درصد با بازار آزاد فاصله داشت و این می توانست برای خودروسازان شرایط بهتری فراهم کند، اما براساس شنیده ها صادرکنندگان با نرخ تالار دوم حاضر به فروش نبودند و در این جا نیز ارز دو نرخی شکل گرفت. بخش اول براساس ضوابط و نرخ روز بازار متشکل بود و بخش دیگر با محاسبه مابه التفاوت نرخ بازار آزاد رد و بدل می شد.

با این وجود، باز هم خودروسازان تلاش می کردند که ارز مورد نیاز خود را به هر شکل ممکن تأمین کنند، اما این روش نتوانست مشکلات ارزی را برطرف کند. خودروسازان خصولتی و خصوصی از ابتدای سال جاری علاوه بر اعتراض و انتقاد، مشکلات ناشی از کمبود وعدم تخصیص ارز را گوش‌زد کرده و نسبت به عواقب آن هشدار می دادند. جدی نگرفتن این هشدارها، خودروسازان را برای ثبت سفارش های جدید با چالش بسیار سنگینی مواجه کرده است، به نحوی که، ادامه وضع موجود می تواند ترمز تولید را کشیده و بازار را با بحران مواجه کند.

در این شرایط وزیر صمت برای برطرف کردن این چالش دست به کار شده است و طی نامه ای به مخبر معاون اول رئیس جمهور از تأمین ارز خودروهای مونتاژی از محل سامانه نیما به دلیل محدودیت‌های مربوط به ارز حاصل از صادرات اشخاص خبر داده است.

نامه ارزی وزیر صمت به معاون اول رئیسی

در نامه وزیر صمت به معاون اول رئیس جمهور آمده است: «همان گونه که مستحضرید، قیمت گذاری خودروهای مونتاژی CKD براساس قیمت ارز حاصل از صادرات اشخاص تعیین گردیده است. اما در حال حاضر، به دلیل محدودیت های مربوط به ارز یاد شده در نظر است تا تأمین ارز آن ها از محل سامانه نیما صورت پذیرد. با توجه به وجود مابه‌التفاوت بین قیمت ارز حاصل از صادرات و ارز سامانه نیما دستور فرمایید موضوع اخذ مابه‌التفاوت مذکور از خودروسازان مونتاژی در دستور ستاد تنظیم بازار قرار گیرد.»

اعتراف به سیاست های ارزی اشتباه

هر چند در ظاهر این نامه اقدامی عملی برای برطرف کردن مشکلات ارزی خودروسازان به شمار می آید، اما در اصل، اعتراف به سیاست های ارزی اشتباه دولت است، چون این سیاست علاوه بر خلق یک بازار ارز دو نرخی دیگر، به دلیل تفاوت قیمت بازار آزاد و تالار دوم باعث شد که صادرکنندگان تمایلی به حضور در این تالار نداشته باشند. اگر هم ارز خود را پیرو اجبار به رفع تعهد ارزی ثبت می کردند، با قیمت های توافقی به فروش می رساندند. این روش هم در عمل نتوانست گره ای کار باز کند و کمبود و عدم تخصیص ارز به قوت خود باقی بود. حالا بعد از گذشت نزدیک به یک سال نامه وزیر صمت نشان می دهد که این سیاست نتوانسته است کارساز و کارا باشد. وزارت صمت برای جلوگیری از توقف تولید مجبور شده است که از ارز نیما استفاده کند.

با این نامه خودروسازان باید برای دریافت ارز تقاضای خود را در سامانه نیما ثبت کنند. نکته قابل تأمل دریافت مابه‌التفاوت است. در واقع، دولت به جای این که با تسریع در تخصیص ارز فرآیند تولید را تسریع کند، مهر تأییدی بر حاشیه ها زده و به دنبال دلالی ارزی است، یعنی به جای این که برای کاهش قیمت و افزایش تولید ارز بیش تر با قیمت مناسب تر در اختیار تولیدکنندگان قرار بدهد، خود به دنبال کاسبی از وضعیت فعلی است. البته هنوز سازوکار ثبت تقاضا در سامانه نیما مشخص نشده است. معلوم نیست که فرآیند تخصیص ارز به خودروسازان چه مدت طول بکشد، حتا میزان ارز تخصیصی نیز مشخص نشده است.

در این فرآیند طبق معمول اولین نکته ای که قطعی شده، کسب درآمد است. دولت ارز نیما به خودروسازان می دهد و مابه التفاوت آن را دریافت می کند. به بیان ساده، به رغم تمام وعده ها و ادعاها مانند واردات خودرو، حالا حالاها خبری از کاهش قیمت ها نخواهد بود. خودروسازان به ارز، مردم به خودرو و دولت هم به درآمد نیاز دارد، بنابراین با اختصاص ارز نیما به خودروسازان چرخه درآمد دولت و همچنین دلالان از بازار خودرو قطع نخواهد شد.

۵ امتیاز از ۲ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.