آیا آشتی کنان خودرویی ایران و فرانسه نزدیک است؟
ماموت خودرو در شرایطی عهده دار خدمات پس از فروش به رنو شده است که واردات خودروهای فرانسوی به ایران ممنوع است، اما آیا این اتفاق می تواند به منزله آب شدن یخ های این رابطه باشد؟ آیا آشتی کنان خودرویی ایران و فرانسه نزدیک است؟
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، ماموت خودرو، که در دوران برجام با عرضه محصولات فولکس واگن آلمان متولد شد، رسماً خود را به عنوان نماینده خدمات پس از فروش رنو در ایران معرفی کرده است. این شرکت با معرفی و عرضه دو محصول خوش فروش و باکیفیت آلمانی فولکس و پاسات به سرعت جایگاه مناسبی پیدا کرد و سهم خوبی از بازار گرفت. درست در شرایطی که مانند سایر واردکنندگان برنامه های مفصلی برای بازار خودرو در نظر گرفته بود، با ممنوعیت واردات مواجه شد و هر چه رشته بودند پنبه شد.
تحریم ها نیز باعث شد عملاً چراغ ماموت باز هم مانند سایر همکارانش خاموش شود. در این گیرودار و پیرو شرایط نابهسامانی که به وجود آمده بود، مکث موتور به عنوان بازوی آسیایی این شرکت معرفی شد. البته در این مدت این شرکت با توجه به الزامات قانونی و شرکتی وظیفه ارائه خدمات پس از فروش به محصولات این برند آلمانی را انجام می داد.
شرکت رنو نیز سابقه بلندبالایی در صنعت خودروسازی ایران دارد؛ این شرکت در تولید با ایران خودرو و سایپا همکاری می کرد، نگین خودرو نیز محصولات وارداتی این برند فرانسوی را عرضه می کرد. در هر دو بخش عرضه نیز رنو جایگاه خوبی در بازار ایران به دست آورده بود. همچنین رنو علاوه بر این که در قالب شرکتی مشترک با ایران خودرو و سایپا به نام رنو پارس فعالیت می کرد، قرار بود با شرکتی به نام ناصح نیز همکاری خود را با بخش خصوصی ایران در شکل و شمایلی جدید پیش ببرد.
تحریم های داخلی و خارجی با ظلمتی که به همراه آورد، داستان رنو و همکاری با طرف های ایرانیاش را به یک روایت ناتمام بدل کرد. با این حال، بعد از ۵ سال ممنوعیت در زمان وزارت فاطمی امین، از آبان ماه ۱۴۰۱، با ابلاغ آیین نامه، واردات از سرگرفته شد، اما هنوز به یک ماه نرسیده بود که سخنگوی وقت وزارت صمت از ممنوعیت واردات خودروهای فرانسوی خبر داد.
۲۶ آبان سال گذشته، امید قالیباف در گفت وگو با اسب بخار، بیان کرد: «به دلیل رفتار غیر حرفهای که فرانسوی ها در سال های گذشته داشته اند، دیگر اجازه ثبت سفارش و واردات محصولات رنو، پژو، سیتروئن و سایر خودروسازان فرانسوی را نمی دهیم.»
این در حالی بود که کمی پیش از آن، برخی خودروسازان از مذاکره با رنو و نزدیک بودن توافق خبر داده بودند. در هر صورت، فرانسوی ها در دور جدید واردات نتوانستند مجوز ورود به ایران را پیدا کنند. کمی بعدتر وزرات صمت از موضع خود عقب نشینی کرد و حضور آنان را مشروط اعلام کرد. البته تا امروز اقدامی علنی برای واردات خودروهای فرانسوی انجام نشده و مانند تولید خودرو در ایران، واردات نیز دربست در اختیار چینی ها قرار گرفته است.
با توجه به خبر جدید که ماموت خودرو منتشر کرده است، به نظر می توان امیدوار بود که اتفاق های خوب جدیدی در راه است. طبق اطلاعیه رسمی صفحه رنو، از این پس، ماموت خودرو نماینده رسمی این شرکت فرانسوی در ایران خواهد بود و ارائه خدمات پس از فروش محصولات وارداتی رنو را برعهده خواهد گرفت. دیروز (۲۷-۹-۱۴۰۲) صفحه رسمی رنو در ایران در قالب یک پست اعلام کرد که از این به بعد ماموت خودرو قرار است خدمات پس از فروش خودروهای وارداتی رنو را ارائه دهد. به این ترتیب، صاحبان رنوهای وارداتی می توانند برای دریافت خدمات پس از فروش مانند تعمیر، عیب یابی، سرویس دوره ای، تأمین قطعات و… به نمایندگی های رسمی ماموت خودرو مراجعه کنند.
هر چند در این اطلاعیه به صراحت خدمات پس از فروش مورد اشاره واقع شده، اما بعید است ماموت خودرو و رنو بخواهند صرفاً در این زمینه همکاری کنند، چراکه ارائه خدمات فروش نمی تواند از نظر اقتصادی چندان توجیهی داشته باشد، بنابراین به نظر می رسد این اولین قدم باشد. به بیان دیگر، با توجه به یک خواب ۵ ساله و همچنین سنگ بزرگی که وزارت صمت فاطمی امین برداشت، نمی توان به همین راحتی ارتباط خودرویی بین دو کشور را گره زد. ضمن این که، همچنان در شرایط تحریم به سر می بریم و عدم امضای FATF مانع از نقل و انتقال مستقیم مالی خواهد شد.
با این وجود، می توان همکاری ماموت خودرو و رنو را اولین قدم از دور جدید همکاری خودرویی ایران و فرانسه به حساب آورد. در صورت از سرگیری واردات خودروهای فرانسوی می توان تا حدی به اهداف مدنظر نزدیک شد. از یک سو، هنوز زیرساخت های مناسبی در ایران دارند و همچنین به دلیل حضور پررنگ سالیان گذشته، با فراوانی قطعات نیز همراه هستند. ضمن این که، آشنایی مردم با این برند و اروپایی بودنش می تواند تا حدی اقتدار و یکه تازی خودروهای چینی را در بازار بشکند. ورود دوباره خودروهای فرانسوی به ایران را حتا می توان به عنوان پلی برای ترمیم پیوندهای سیاسی و از سرگیری روابط عادی نیز در نظر گرفت. البته اگر رابطه دو شرکت در حد همین خدمات پس از فروش باقی نماند.
شاید با برند رنو، مونتاژ نداشته باشیم. بجاش با برند داچیا، ولی با همان کیفیت رنو؛ مونتاژ داشته باشیم. چون روی برند های فرانسوی حساسیت وجود داره. برند داچیا، برند اقتصادی رنو محسوب میشه. بازار شرق اروپا، قرق کرده!
دقیقاً بهترین و اقتصادی ترین برند برای واردات ویا مونتاژ داچیا هستش که محصولاتی با ساختار ساده تر، ارزانتر و با دوام تری داره که برای بازار ایران ایده آل محسوب میشه.
البته درصورت ورود بعید به نظر میرسه که با نام داچیا وارد شه و ۹۹ درصد بج رنو روی اونها خواهیم دید. مثل سابق
در این شرایط پر تلاطم سیاسی مابین کشور ما و قدرت های اروپائی ، باید ببینیم که آیا ماموت خودرو در این ماموریت جدید خود موفق میشود ؟
چرا مسولان کشوری نمی فهمند که همین قطع رابطه با خودرو سازهای فرانسوی روی خودرو که هیچ روی مسکن. ارز. طلا و حتی خورد خوراک هم تاثیر گذاشته .