چالش جدید بنزینی برای خودروها
کمبود بنزین مدتی است که به یکی از مهم ترین چالش های انرژی کشور تبدیل شده است و با وجود مصرف روز افزون و عدم امکان رشد قابل توجه تولید، چالش موجود هر روز جدی تر می شود.
دولت اما به جای رفع اساسی معضل موجود به رفع و رجوع کوتاه مدت آن می پردازد و اکنون نیز شاهد آن هستیم که تنها مصرف کنندگان نهایی را هدف گرفته است و تلاش دارد از این درگاه مصرف بنزین را کنترل کند. در آخرین اقدام، وزیر نفت اعلام کرده است که به زودی همه خودروها باید از کارت سوخت شخصی استفاده کنند و در جایگاه های بنزین تنها کارت سوخت اضطراری وجود خواهد داشت. این مسئله در شرایطی که میزان سوخت موجود در کارت خودروها محدودیت های متفاوتی دارد و چنین موضوعی می تواند مشکلات متعددی را برای دارندگان خودرو ایجاد کند.
یکی از این چالش ها، عدم امکان دو مرتبه سوخت گیری در یک روز است؛ به این معنی که با کارت سوخت خودروی خود تنها یک بار در روز می توانید سوخت گیری کنید و پس از آن امکان سوخت گیری برای خودرو با همان کارت سوخت وجود نخواهد داشت. مسئله دیگر محدودیت سوخت سهمیه ای و آزاد است و بسیاری از مردم، بیش از سهمیه موجود در کارت سوخت به بنزین نیاز دارند و در این شرایط امکان سوخت گیری نخواهند داشت. این در حالی است که بسیاری این پررنگ سازی جدی کارت های سوخت را پیش زمینه ای برای تغییر نرخ سوخت می دانند که این موضوع نیز بارها توسط مسئولان مربوطه تکذیب شده است.
در این بین می توان دریافت که هدف دولت از چنین اقداماتی کنترل مصرف تا سرحد توان است و این در شرایطی است که اصل مصرف از جای دیگری آب می خورد با این اقدامات نمی توان مانع مصرف شد. خودروهای بی کیفیت و پرمصرفی که طی سال ها توسط خودروسازان تولید شده و اکنون بخش قابل توجهی از آن ها در خیابان ها فرسوده شده اند، هیچ چاره ای برای مدیریت مصرف سوخت توسط مردم را باقی نگذاشته اند و صاحبان خودروهای ایرانی راهی جز پرمصرفی ندارند.
در این شرایط، خط و نشان کشیدن وزیر برای مردم نیز کاری از پیش نمی برد و چنین اقداماتی به هیچ عنوان نمی توانند ریشه مصرف بی رویه سوخت را برچینند. اقدامات کوتاه مدت و سطحی، تنها مصرف کنندگان نهایی را دچار مشکل می کنند و نهایتاً کمبود شدید بنزین را چند روزی به تعویق می اندازند، اما چالش اصلی مصرف سوخت که از خودروهای پرمصرف داخلی نشئت می گیرد همچنان پابرجاست و به نظر می رسد با زیرساخت هایی که در سال های اخیر برای خودروسازان داخلی فراهم شده است، در آینده نزدیک نیز رفع نخواهد شد.
همه اینا بازی اقا جان من طی این ۳۸ سال عمرم یک تجربه ای داشتم بگم شاید مفید بود
دولت در مواقعی که راهی برای افزایش بنزین و دلیل خوبی براش نداره از تکنیک فشار استفاده میکنه یعنی اینکه میاد انقدر شرایط استفاده از سوخت رو سخت میکنه تا ملت بگن آقا جان مادرت آزاد کن گرون کن اما بذار راحت استفاده کنیم… و اینجوری میشه که بنزین گرون میشه و شدت اعتراضات کم میشه
اینم از همون نوعه ببینید کی گفتم
اگه با خودرو شخصی از تهران عازم مشهد یا شیراز باشیم چی؟!یعنی شب مسافرت باید باک بنزین رو پرِ پر کنیم تا روز مسافرت که سوخت گیری بین راه انجام میشه به حد ۲بار سوخت گیری در یک روز نخوریم؟! این دیگه نوبره والا !!!! شب مسافرت بار و بندیل و چمدون بستن و …. هست، کی حواسش به سوخت گیریه؟!
وزیربایدخدوم مردم باشه غلط میکنه برای مردم خطونشان بکشه
برا کسایی ک شغل اونا رانندگی هست
۱۶۰ لیتر فقط برا ۲ روز بدرد میخوره
مخصوصا ماشین تک سوز و این یعنی ظلم
قیمت روغن موتور و فرآورده های نفتی کم بود
سهمیه بنزین مسافربر اینترنتی هم واریز نشد ، قبل از اجرای یه طرح به همه ابعادش بهتره نگاه کنن تا به مردم ظلم نشه !
تصمیم کارت سوختی اشتباه است دولت باید روندجلاد را پیش نگیرد مردم خیلیا نمیتوانندکارت سوخت داشته باشن عمر وسایل نقلیه شون بالاست فکر نو شدن وسیله جزو رویاهاست دربعدمشکل مدارک حویتی وسیله است نبودونیافتن صاحب اصلی است اگه سن وسیله اقتضاءبکنه بعد باهمین وسیله فرسوده یاممکن قطعات نوشدن اما ازنظرقانون که مدلی برخورد میکنه دارن نان زن وبچه میدن وممکن شغلشون ازدست بدن وقتی بنزین بند کنند این طورکه سرو صدا کردن .برویدبرای خانوادهای دارای چندخودرو تدابیر بیندیشید نه محرومی که باوسیله کهنه ای کیلیومترها انطرف نان درمیاره را محرومتر میکنید
آقا پدر مردم رو درآوردید، دلار، طلا، ارزاق، لوازم یدکی، مسکن، معیشت، چیکار دارید میکنید؟؟؟
همه ملت از فوق لیسانس تا پایین ترین رده، راننده تاکسی شدن و با ماسک در مناطقی که شناخته نشن دارن مسافرکشی میکنن.
خدا نگذره ازت اوجی.
برید از اونهایی که کلی اطلاعات و امار ملک و املاک و مسکن و خودرو و دلار و طلا دارن، که براشون بنزین لیتری ۵۰ هزارتومن هم به چشم نمیاد بگیرید!!!!
اینان هرساله میگویند مصرف سوخت خانگی و خوردو و پالایشگاهها افزایش یافته اما نمیگویند هر ساله هزاران خانه و کارخانه و خودرو تولید میشود.بهر حال آنها هم بر مصرف تاثیر می گذارند.چرا مسئولین ایتقدر بی توجه و بیسواد هستند ؟ یک بچه پنج ساله هم اینهارا میداند.
با تاسف دولت متشکل از افرادیست که فاقد توانمندی های لازم هستند و با تاسف بیشتر ، ضعیفترین چیدمان مدیران در امور انرژی ، اقتصاد ، مسکن ، صنعت و … متولی مهمترین امور جامعه شده اند این مثلا دانایان روزگار بهترین ره برای توجیه ناتوانی علمی و اجرایی خود را در انتقال مشکلات به مردم می دانند.یعنی منشاء همه مشکلات و از جمله مصرف بالای سوخت را مردم می دانند! بسی تعجب مگر مردم خودروها را ساخته اند ؟؟؟
خودروهایی که ارزانترین انها با قیمت بیش از ۳۰۰ میلیون مصرفی بیش از ۱۰ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر را در شهر به مردم تحمیل می کنند خوب تیمهای بی عرصه وزارتخانه صنعت و معدن و اقتصاد و ... شرایط را برای تولید این ارابه های بی کیفیت پر مصرف بنزین خور فراهم کرده اند و حالا بهای بی عرضه ای خود را از مردم مطالبه می کنند.