این روزها بهکارگیری آپشن هایی چون سیستم کنترل پایداری و ترمز ضد قفل در اسکوترها و به طور کلی، موتورسیکلت ها رفته رفته در حال تبدیل شدن به امری رایج است.
وسایل نقلیه دو چرخ همچون موتورسیکلت ها و دوچرخه ها همواره به علت تعادل کم تر، راکب را در معرض خطر بیش تری قرار می دهند. در عین حال، شرایط جوی و لغزنده بودن جاده ها نیز در صورتی که موتورسیکلت ها به سیستم های ایمنی جدید مجهز نباشند، تأثیر بیش تری را روی این وسایل نقلیه دارند، به همین دلیل، این روزها اکثر برندهای معتبر و معروف در دنیای موتورسیکلت همچون هوندا، یاماها، سوزوکی، ب ام و موتوراد و…، در حال نصب آپشن های ایمنی همچون TCS و ABS بر روی محصولات خود هستندT که در ادامه به توضیح عملکرد این دو سیستم می پردازیم.
سیستم کنترل پایداری در موتورسیکلت
سیستم کنترل کشش (TCS) یکی از آپشن های ایمنی بسیار پرکاربرد در صنعت خودرو و موتورسیکلت است. حتماً تابهحال مشاهده کرده اید که به دلیل شرایط بد جوی و لغزنده بودن جاده ها، خودروها و موتورسیکلت ها در هنگام پیچیدن و یا شروع حرکت دچار هرزگردی میشوند و تعادل خودرو یا موتورسیکلت به علت این اتفاق، از دست می رود که این مورد می تواند آسیب هایی را برای وسیله نقلیه و فرد به همراه داشته باشد.
سیستم TCS (مخفف Traction Control System) به معنی سیستم کنترل کشش است و سبب می شود خودرو یا موتورسیکلت در جاده های لغزنده و خیس، تعادل خود را حفظ کند. دقیقاً به همین دلیل است که سیستم TCS در دنیای موتورسیکلت ها به سیستم کنترل پایداری مشهور است، چراکه این سیستم با جلوگیری از هرزگردی چرخ ها، در نهایت به پایداری بیش تر موتورسیکلت کمک می کند. بهکارگیری این آپشن در کنار ترمز ضد قفل، به طور مثال، در اسکوتری همچون یاماها Nmax سبب توانایی حرکتی بسیار خوبی برای این اسکوتر می شود و به این ترتیب، حتا در سطوح خیس نیز تعادل N-Max به آسانی بر هم نمی خورد.
سیستم ترمز ضد قفل ABS
بهکارگیری ABS یا ترمز ضد قفل موجب می شود هنگام ترمزگیری، از قفل شدن چرخ ها در مسیر های لغزنده جلوگیری شود. ABS یا ترمز ضد قفل یکی از تکنولوژی های بهکاررفته در خودروها و موتورسیکلت هاست که می تواند در زمان های حساس به کمک راننده بیاید و با جلوگیری از قفل شدن چرخ ها هنگام ترمزگیری، موجب شود راننده کنترل بیش تری بر روی خودرو داشته باشد.
مهم ترین دلیل بهکارگیری و نصب این سیستم بر روی وسایل نقلیه این است که هنگام لغزنده بودن مسیر، ترمزگیری نیاز به مهارت بالایی دارد، زیرا در صورت فشار دادن پدال ترمز و نگه داشتن پدال در همان وضعیت، چرخ ها به واسطه نیروی ترمزی و همچنین لغزنده بودن مسیر قفل می شوند و به همین دلیل، وسیله نقلیه بر روی مسیر لغزنده سر می خورد. سیستم ABS برای عملکرد خود به سه بخش اصلی سنسور سرعت (Speed Sensor)، پمپ ABS و بخش کنترل کننده (Controller) تقسیم می شود.
سخن پایانی
در پایان باید گفت، بهکارگیری ترمز ABS و سیستم TCS در موتورسیکلت ها بی تردید سبب سواری مطمئن تر و ایمن تری برای این وسایل نقلیه پرکاربرد، بهخصوص در کلان شهرها، می شود و این دو آپشن می تواند شروعی برای تجهیز هر چه بیش تر موتورسیکلت ها به تجهیزات ایمنی باشد. کما این که می بینیم هوندا و یاماها، به طور مثال، در حال کار بر روی تجاری سازی سیستم ضد واژگونی در موتورسیکلت ها هستند، که تحقق تجاری سازی این آپشن را می بایست انقلابی بزرگ در این صنعت قلمداد کرد.
موتورسیکلت رو هرکاریش کنی بخاطر اینکه در یک راستا دو چرخ بیشتر نداره محکوم به سرخوردن و در نهایت زمین خوردنه
بدتر اینکه در ایران بخاطر اینکه از لاستیک های یاسا و چینی استفاده میشه هرچند هم اگر موتور کنترل کشش و ضد قفل داشته باشه بازم محکوم به سر خوردن هست
آقا بی تعصب بگین ان مکس فول یا پی سی ایکس ۱۶۰ فول، هر کی داره یکم تجاربشو بگه، اینارم میدونیم که ان مکس یکم شتاب بیشتری داره، هوندا قفل داشبورد داره و فضای زیر زین بیشتر و ترک نشین یاماها تو مسافت طولانی بخاطر پهنا زینش یکم اذیت میشه. ازونورم قطعات یاماها فقط توسط نیروموتور میتونی بگیری، ولی هوندا میگن خیلیا وارد میکنن، ولی بعد تو گوگل مثلا بزنی خرید کاور اگزوز پی سی ایکس یا .. کلا هیچی نمیتونی پیدا کنی!