پاس کاری واردات خودرو ؛ تاکتیک جدید وقت کشی

بلاتکلیفی واردکنندگان خودرو
بلاتکلیفی واردکنندگان خودرو

با اظهارات رئیس سازمان ملی استاندارد مبنی بر صدور مجوز ظرف ۲۴ ساعت، به نظر می رسد بلاتکلیف ماندن واردکنندگان خودروهای صفر را می توان یک مأموریت ویژه برای سرگرم کردن بازار خودرو دانست.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، افزایش انتقادها و اعتراض های واردکنندگان نسبت به عدم همکاری سازمان ملی استاندارد برای صدور مجوزهای مورد نیاز با واکنش رئیس این سازمان همراه شد.

مشکل واردکنندگان با استاندارد

البته بیش از ۵ ماه است که واردکنندگان در پیچ و خم دریافت مجوزهای لازم برای ترخیص و شماره و عرضه گیر کرده اند؛ این مسئله باعث شد آن ها نسبت به ادامه فعالیت های خود با تردید مواجه شوند و  تصمیم های جدید اتخاذ کنند، تصمیمی که می تواند مانع ورود خودروهای صفرکیلومتر غیر چینی به کشور شود. به گفته این بخش از فعالان بازار خودرو مشکل را سازمان ملی استاندارد ایجاد کرده است.

صدور مجوز در ۲۴ ساعت

در همین رابطه، رئیس این سازمان، مهدی اسلام پناه، امروز (۸ مرداد ۱۴۰۲) با اشاره به این که شرایط را برای واردات خودرو به‌نحوی رقم زده‌ایم که میلیون‌ها خودرو می‌تواند فوراً وارد کشور شود، تأکید کرد: «این موضوع در واقع تسهیل‌گری واردات است و هیچ مانع‌تراشی از سوی سازمان استاندارد برای صدور مجوز واردات خودرو وجود ندارد.»

معاون رئیس جمهور اضافه کرد: «در صورت مطابقت داشتن تأییدیه استاندارد نوع خودرو با محصول وارداتی ظرف ۲۴ ساعت مجوز استاندارد خودروها صادر می‌شود و واردکننده می‌تواند خودروها را از گمرکات ترخیص کند.»

توپ استاندارد در زمین بانک مرکزی

اسلام پناه با اعلام این که واردکننده در گام نخست تأیید نوع خودرو را از سازمان استاندارد می‌گیرد، توضیح داد: «این مجوز ابتدای کار واردات خودروست، واردکننده با طی کردن مراحل مختلف در نهایت، محصول را به گمرکات می‌آورد، البته ممکن است طی کردن این مراحل زمان‌بر باشد که به هیچ عنوان متوجه سازمان استاندارد نیست و سایر بخش‌ها باید تأیید لازم را برای واردات خودرو صادر کنند و تأمین ارز این محصولات هم توسط بانک مرکزی انجام شود.»

وی با اشاره به این که تعدادی از خودروهای وارداتی مجوز لازم را گرفته و از گمرکات ترخیص شده‌اند، گفت: «ممکن است بابت قیمت یا مسائل دیگر هنوز راهی بازار نشده‌اند، اما ما وظیفه خود را انجام داده‌ایم.»

حرف های تکراری، خودروهای بی مجوز

البته با توجه به تکراری بودن این حرف ها، از یک سو، نمی توان آن ها را جدی گرفت، چراکه همچنان واردکنندگان موفق به اخذ مجوزهای لازم نشده است، اما از سوی دیگر، این موضوع از زاویه یک مأموریت ویژه نیز قابل بررسی است.»

این حجم از تعلل و معطلی در شرایط امروز بازار چندان قابل پذیرش نبوده و نیست، در واقع، اگر چنین مسئله ای وجود داشته باشد، به طور قطع، رئیس دولت باید رد انتخاب معاونت خود تجدید نظر کند. بنابراین همان گونه که پیش تر، رشیدی کوچی و همچنین اسلام پناه اشاره کرده اند، شاید مشکل جای دیگری باشد. هر چند تعرفه ها مشخص شده است و راه و روش های قیمت گذاری نیز مشخص است، اما آن گونه که به نظر می رسد، بحث تأمین ارز همچنان به قوت خود باقی است.

در این شرایط، عرضه خودروهای مانده در گمرک نه تنها مثمرثمر نخواهد بود، بلکه باعث آشوب و تلاطم های بیش تر غیر قابل کنترل خواهد شد. در حال حاضر، بازار خودرو به شدت چشم انتظار ورود خودروهای صفر کیلومتر است. ورود تعداد محدودی از این محموله ها با حجم بسیار زیادی از تقاضا مواجه خواهد شد. در این وضعیت، افزایش قیمت این نوع خودروها قطعی ترین گزینه به شمار می آیند، پیرو آن، سایر محصولات اعم از تولید داخل و وارداتی دست دوم موجود در بازار نیز قیمت های جدیدی پیدا می کنند. در این شرایط، ورود خودروهای وارداتی باعث تخریب بازار خواهند شد، بنابراین به نظر می رسد این تعلل و بلاتکلیفی تعمدی است.

به بیان ساده، تا زمانی که تکلیف مسئله تأمین ارز برای عرضه های پی در پی و مستمر خودروهای وارداتی به بازار برطرف نشود، به احتمال زیاد این روند ادامه داشته باشد. شاید پیرو انتقادها و اعتراض ها، سازمان ملی استاندارد مجوزهای لازم را صادر کند، اما آیا تضمینی وجود دارد که واردکنندگان برای اخذ مجوزهای محیط زیست با مشکل مواجه نشوند؟ آیا کمرگ نمی تواند برای ترخیص معطل کند؟ یا حتا در شماره گذاری با موانع و گیرهای جدید مواجه شوند؟

بنابراین به رغم این که از احتمال ورود خودروهای وارداتی تا اوایل شهریور ماه خبر داده اند، باز هم با توجه به وعده ها و قول های قبلی احساس می شود دولت فرآیند ورود خودروهای وارداتی را تا پایان تابستان و فروکش کردن حجم تقاضا ادامه بدهد. تا آن زمان، به احتمال زیاد تکلیف واردات خودروهای دست دوم، صفرکیلومتر و حتا تولید داخل هم مشخص شده است. بنابراین باید با بهانه های مختلف بازار را سرگرم کرد تا هم فشار تقاضا به سمت دیگری متمایل نشود و هم مسئولان بتوانند از بحث تأمین ارز و اطمینان از تزریق منظم خودروهای وارداتی به بازار اطمینان پیدا کنند.

۵ امتیاز از ۵ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.