تاکتیک جدید وزارت صمت ؛ فرار از پاسخ گویی!

تاکتیک جدید وزارت صمت
تاکتیک جدید وزارت صمت

برخی خودروسازان با توجه به مشکلات تولید موفق به ایفای تعهدات خود نشده اند. ریشه این کار را باید در برنامه های تکلیفی وزارت صمت جست‌وجو کرد، اما به نظر می رسد وزارت صمت برای از فرار از پاسخ‌گویی تاکتیک جدید تغییر مدیران را انتخاب کرده است.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، اسفند ماه سال گذشته، وزارت صمت با فشارهای خاص خود و استفاده از ابزارهای وزارتی، خودروسازان را ملزم و مکلف به فروش در سامانه یکپارچه کرد. این تصمیم در زمانی اتخاذ شد که پیش از آن شورای رقابت علاوه بر دو خودروساز بزرگ، قیمت گذاری محصولات وارداتی و مونتاژی را به دامنه اختیارات خود افزوده بود. در واقع، یکی از اصلی ترین ابزارهای خودروسازان را با این عمل از آن گرفته بود. وزارت صمت نیز به بهانه کنترل بازار و جلوگیری از اجحاف در حق مصرف کنندگان تصمیم گرفت بساط فروش سامانه ای را برپا کند.

البته این سامانه، که در اصل همان قرعه کشی منسجم به شمار می آید، در عمل، کاملاً برخلاف خواسته و نظر و دستوری مستقیم رئیس جمهور بود، چراکه یک‌سال پیش از آن، ابراهیم رئیسی پس از دیدار از ایران خودرو ۸ فرمان صادر کرد؛ براساس یکی از بندهای این ۸ فرمان، به صراحت دستور داده شده است که قرعه کشی را جمع کنند و براساس بند دیگر باید مدیریت خودروسازان دولتی نیز تعیین تکلیف می شدند، اما وزارت صمت با تیم خودرویی‌اش، که در حال حاضر تنها منوچهر منطقی از آن باقی مانده است، برنامه های دیگری در سر داشتند. یکی از آن ها افزایش فشار به مونتاژکاران به بهانه تعمیق داخلی سازی و دیگری سامانه فروش یکپارچه بود. در آن هنگام، سخن‌گوی وقت وزارت صمت، قالیباف،نیز به طور مرتب از اتفاقات جدید و عرضه های حجیم و مؤثر بر بازار می گفت.

نتیجه این تأکید و اصرار بر فروش یکپارچه باعث شد یکی دیگر از ابزارهای اصلی و مؤثر خودروسازان از آنان سلب شود. وزارت صمت با این اقدام نه تنها رقابت را از بین برد، بلکه بدون توجه به روش متفاوت و متنوع فروش شرکت های مختلف، آن ها را وارد چالش هایی کرده که تا امروز نیز ادامه یافته است. در واقع، هر یک از شرکت های فعال در صنعت خودروسازی کشور با توجه به زیرساخت ها، پتانسیل ها، سهم و ضریب نفوذ، سبد محصول، هدف گذاری، توان رقابت، جایگاه و همچنین رقبایی که داشتند، برای عرضه محصولات خود برنامه ریزی می کردند. این برنامه ریزی به آنان فرصت می داد که بتوانند علاوه بر اهداف یادشده، برای ادامه مسیر برنامه ریزی کرده و برای تحقق آن ها گام بردارند.

به بیان ساده تر، هر یک از فعالان بازار با توجه و درک وضعیت خود اقدام به فعالیت و برنامه ریزی می کرد. نحوه حضور آن ها در بازار نیز چنین چیزی را می طلبید. برخی از خودروسازان با توجه به جایگاه و ارزندگی محصولات به شدت با تقاضا مواجه بودند و برخی دیگر براساس زمان ورود به طور طبیعی باید زمینه های فروش و ضریب نفوذ را با روش های دیگر انجام می دادند، اما وزارت صمت در اقدامی، که امروز ناکارآمدی آن ثابت شده است، همه را مجبور و وادار کرد در سامانه فروش حاضر شوند. آن ها نیز که چاره ای جز تمکین نداشتند (هنوز هم ندارند) در کمال بهت به این خواسته تن دادند.

نتیجه کار این که امروز بسیاری از مشتریان همچنان با معضل تعویق در تحویل مواجه هستند. برخی خودروسازان نیز به دلیل مشکلات تولید هنوز نتوانسته اند به طور کامل به ایفای تعهدات خود بپردازند. وزارت صمت نیز خیلی آرام و زیرکانه خود را کنار کشیده و مردم و تولیدکننده را رودررو قرار داده است. نکته جالب این که وزارت صمت در این خصوص مسئولیتی هم عهده دار نمی شود؛ وزیر صمتش به طور علنی می گوید که پاسخ‌گوی اقدامات دیگران نیست؛ مدیرکل دفتر خودرویی سابق، که بسیاری از برنامه ها را به وی نسبت می دهند، دیگر در وزارت صمت نیست؛ جانشین وی هیچ علاقه ای به پاسخ‌گویی و ارتباط با رسانه های تخصصی ندارد.

در این شرایط به رغم این که سامانه نتوانست اهداف مدنظر را محقق کنند همچنان پابرجا و استوار به کار خود ادامه می دهد، تکالیف تحمیلی به خودروسازان در قالب دیگری ادامه دارد و وزارت صمت همچنان به عنوان سکان‌دار اصلی صنعت خودروسازی کشور حضور پر رنگ و لعابی در این صنعت دارد. حضوری که تا امروز نتیجه‌بخش نبوده است؛قیمت ها و تقاضاها کاهش نیافته اند، مشکلات خودرسازان و مردم به قوت خود باقی مانده است، اقدامات وزارت صمت تنها باعث شد که یک‌سال برای صنعت خودروسازی کشور از دست برود. در این میان مشخص نیست تاکتیک فرار از پاسخ‌گویی، تغییر مدیران و شانه خالی کردن از مسئولیت ها تا چه زمانی جواب خواهد داد.

۴ امتیاز از ۶ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.