هنر خودروسازان ایران ؛ تبدیل دلار به روبل

تأمین و تخصیص ارز
تأمین و تخصیص ارز

ایران در تأمین و تخصیص ارز برای رفع نیازهای کشور از جمله خودروسازی مشکلات زیادی دارد. در این میان، هنر خودروسازان ایران در تبدیل دلار به روبل را می توان نهایت فراست و دانایی آنان در سودآوری اقتصادی دانست.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، حضور خودروسازان و قطعه سازان ایران به رغم بداخلاقی و بدرفتاری های سیاسی روسیه همچنان با ابهام همراه است. این کشور در دوران تحریم برخلاف تصور و پیوندهای سیاسی – اقتصادی با تحریم کنندگان همراه و همگام شد. هیچ آمار و سند رسمی و غیررسمی مبنی بر کمک این همسایه شمالی در دوران بحران و فشارهای اقتصادی تحریم به ایران وجود ندارد. هیچ نشانه مثبتی هم طی این دوران که حاوی پیام حمایتی باشد هم به چشم نمی خورد. پس از حمله نظامی این کشور به اوکراین و تحریم شدن این کشور، ایران جزء معدود کشورهایی بود که حاضر به همکاری، حمایت و انواع و اقسام کمک به این کشور شد. این اقدام ایران را گذشته از مسائلی نظیر حسن همجواری و عدم پیروی از الگوی مقابله به مثل می توان به عنوان یک حرکت و پیام سیاسی به کشورهایی دانست که طی این مدت برای تحت فشار قرار دادن ایران تحریم ها را سنگین تر کردند.

مدیران 777 مدیران 777

حضور در نمایشگاه اتومبلیتی سال گذشته روسیه را نیز می توان با همین هدف توجیه کرد، چراکه از سال ۹۷ با خروج آمریکا از برجام به طور مستقیم صنعت خودروسازی ایران تحریم و موجب خروج تمام شرکای خرد و کلان از ایران شد. بنابراین ایران با حضور پررنگ در این نمایشگاه علاوه بر پیگیری مناسبات اقتصادی، پیام خاص و مد نظرش را به جهان مخابره کرد.

بیشتر بخوانید:

ارسال پیام ایران به جهان از مسکو

حضور پررنگ ایران در نمایشگاه خودرو مسکو

نزدیک تر شدن ایران به روسیه با توجه به موضع گیری جامعه جهانی علیه این کشور همچنین به نوبه خود بر روند دستیابی به توافق و مذاکرات تأثیرگذار شد. با این حال، اقدامات و تلاش های ایران برای انتقال تجربه از چگونگی مواجه و دور زدن تحریم ها و راه های برون رفت از آن، نه تنها با سپاس و قدردانی روسیه همراه نشد، بلکه در مقاطعی این کشور برخلاف تصور رفتار کرد. اواخر تیرماه این کشور میزبان وزرای امور خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بود و در پایان همراه با این کشورها بیانیه ای را به امضا رساند و تمامیت ارضی ایران را زیر سؤال برد. این موضوع هم واکنشی از سوی ایران نداشت. اخیراً نیز این کشور بنا به دلایل خاصی که دارد، هم از صادرات روزانه ۱۰ میلیون لیتر بنزین به ایران امتناع کرد و هم از ورود بنزین از کشورهای مشترک المنافع جلوگیری کرد.

در این شرایط، باز هم خودروسازان بزرگ و قطعه سازان ایرانی پیرو سیاست گذاری های کلان، با توجیه استفاده از پتانسیل و ظرفیت های ۴ -۵ میلیارد دلاری بازار روسیه، عازم نمایشگاه خودرو مسکو شده است و به سرزمین تزارها رفتند.

بیشتر بخوانید:

آینده بازار خودرو پس از بیانیه چین و روسیه

حضور قطعه سازان ایرانی در‌ نمایشگاه خودرو مسکو و نادیده گرفتن منافع ملی

همین حضور فی نفس به نادیده گرفتن شدن منافع ملی تعبیر و با ابهام و پرسش های زیادی همراه شده است. در این میان، در دستور کار قرار گرفتن صادرات سالانه ۲۰ هزار دستگاه تارا به این کشور ابعاد جدیدی به ماجرا داده است. پیش تر نیز سایپا از صادرات ۴۵ هزار دستگاه خودرو به این کشور خبرداده بود. صادرات‌محور بودن تولیدات داخلی یکی از آروزهای قدیمی صنعت خودروسازی است، ضمن این که، غیر از دستاوردهای ارزی، خودروسازان با صادرات می توانند در مقایسه با رقبا خود را محک بزنند، می توانند زمینه های نفوذ به سایر بازارها را فراهم کنند، اما از یک سو، تاکنون صادرات و حتا احداث سایت های تولیدی بیش تر براساس پیوندهای سیاسی انجام شده است، از سوی دیگر، باید دید که آیا حضور در بازار روسیه واقعاً برای خودروسازی و اقتصاد ایران دستاوردی خواهد داشت.

به بیان دیگر، ایران به جای این که از فرصت های پیش رو و با استفاده از صنعت خودروسازی برای بهبود رابطه با کشورهای دیگر استفاده کند، مسیر مخالف را انتخاب کرده است. این در شرایطی است که کشور در تأمین و تخصیص منابع ارزی به صنایع مختلف با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کند.

این مسئله در حالی است که اواخر بهمن ماه سال گذشته سفیر ایران در روسیه، کاظم جلالی، با اشاره به این که دو کشور باید برای کنار گذاشتن دلار و استفاده بیش‌تر از ارزهای ملی در مبادلات تجاری، اقدامات گسترده‌تری را انجام دهند گفت: «۶۰ درصد مبادلات تجاری بین روسیه و ایران به ریال و روبل انجام می‌شود، اما ما باید سهم ۴۰ درصدی دلار را از این هم پایین‌تر بیاوریم.»

در واقع، غیر از چرایی تلاش برای صادرات خودرو به روسیه، پرسش این است که چرا در مضیقه ارزی و تحریم ها باید دلار را با روبل تعویض کنیم؟ خودروسازان در شرایط نامطلوب مالی، با هزاران مشقت منابع ریالی می کنند، همچنین تبدیل ریال به دلار و انتقال آن به کشور مبدأ هزینه های زیادی به آن ها تبدیل می کند تا ثبت سفارش و اقدام به تولید کنند. پس از طی تمام این مراحل، خودروها را برای دریافت روبل به بازاری صادر می کنند که محصولات ایرانی را با توصیف های نامتعارف تعریف می کند. بنابراین مدیران ارشد دو خودروساز کشور پس از بازگشت باشکوه از نمایشگاه خودروی مسکو به رسم امانت داری باید صادقانه دستاوردهای حضور در روسیه را تشریح کنند.

۴.۵ امتیاز از ۸ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.