بازارسازی برای خودروهای چینی با حذف رقبا

بازارسازی برای خودروهای چینی
بازارسازی برای خودروهای چینی

بیش از پنج ماه از زمان ورود خودروهایی مانند فیات، میتسوبیشی، هیوندا و کیا به کشور می گذرد، اما برخلاف خودروهای چینی، موفق به اخذ مجوز استاندارد برای ترخیص نشده اند. در این میان، شواهد نشان می دهد خواسته یا ناخواسته، بازارسازی برای خودروهای چینی با حذف رقبا آغاز شده است.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، با توجه به عدم ورود برندهایی مانند کیا، میتسوبیشی، فیات و کیا به کشور و سنگ اندازی و گرفتار شدن این خودروها در پیچ و خم های سازمان ملی استاندارد، از یک سو، باید قید ورود آن ها به کشور را بزنیم و از سوی دیگر، باید بازار خودروهای وارداتی را دربست در اختیار خودروهای صفرکیلومتر چینی قرار بدهیم.

خودروهای غیرچینی فقط در حد رونمایی

هر چند طی ماه های اخیر اخباری منبی بر نزدیک بودن ورود برندهای مطرح آسیایی و اروپایی (البته آن ها که مجاز هستند) منتشر می شود و برخی از این خودروها تا مرحله رونمایی نیز پیش رفته اند، اما به نظر می رسد ورود این خودروها در همین مرحله باقی خواهند ماند، یعنی برخلاف تمام تبلیغاتی که از سال گذشته آغاز و تا امروز نیز ادامه داشته است، نه تنها زمینه های ترخیص این خودروهای فراهم نشده، که کار هنوز به گمرکات کشور نرسیده است.

پیگیری های اسب بخار نشان می دهد واردکنندگان برای اخذ مجوزهای لازم برای ترخیص و شماره گذاری گرفتار سازمان ملی استاندارد شده است. این در حالی است که هر نوع مدرک رسمی و مستندات قابل استناد را در اختیار این سازمان قرار داده اند، اما تا امروز، یعنی طی مدت زمانی که از رفع ممنوعیت واردات می گذرد، تنها یک خودروی تجاری (چینی) موفق به شماره گذاری شده است و همچنین براساس گفته ها، تحویل چانگان های سایپا نیز به زودی آغاز خواهد شد. البته آن گونه که شنیده می شود، ترخیص این خودروها نیز با مشکل مواجه شده است که ارتباطی با سازمان استاندارد ندارد و به افزایش حقوق گمرکی مرتبط می شود.

فروش وارداتی ها در بازارهای خارجی

اما شرایط به گونه ای پیش می رود که واردکنندگان به دنبال راهی می گردند تا بتوانند خودروهای خریداری شده را در بازارهای غیر از ایران به فروش برسانند تا بیش از این متحمل ضرر و زیان نشوند. در مقابل، آنچنان که از عملکرد ماه های اخیر سازمان ملی استاندارد برمی آید، شرایط برای ورود و ترخیص خودروهای چینی به شدت مهیا و فراهم است. در حال حاضر، غیر از محصول وارداتی سایپا که آماده عرضه است، به تازگی، جدیدترین محصول وارداتی ایران خودرو هم رونمایی شده است. برخی خودروسازان خصوصی هم که در کنار تولید خودروهای ری‌برند چینی، مشغول واردات خودروهای چینی هستند. حتا خودروهایی که به اسم های غیر چینی وارد شده اند نیز محصولات واردشده در سایت چین آن برندها هستند. در این شرایط مشخص نیست که آیا واقعاً سازمان ملی استاندارد در عدم ارائه گواهی های لازم برای شماره گذاری تعمد دارد یا این که مانند خودروهای برقی فاقد شاخص های لازم است.

از بین رفتن فضای رقابت

دلیل هر چه است، واردکنندگان غیر چینی به جواب روشنی از سوی این معاونت ریاست جمهوری نرسیده اند و در حال خروج از این فعالیت هستند. بخشی از سرمایه این افراد به دلیل بلااستفاده و بی نتیجه ماندن قطعاً از بین خواهد رفت، باقی مانده سرمایه های آنان قطعاً و بدون تردید با توجه به برخوردهای صورت گرفته دیگر جذب بازارهای داخلی نخواهد شد. در واقع، سازمان ملی استاندارد، از یک سو، باعث اتلاف و از بین رفتن سرمایه های داخلی شده است و از سوی دیگر، فضای رقابتی بازار را از بین خواهد برد. با بیرون رفتن رقبای خودروسازان چینی، بازار خودروی ایران به یک بازار محلی تبدیل خواهد شد.

بازی برد – برد به نفع خودروسازان چینی

در این وضعیت، سازمان تحت ریاست و مدیریت مهدی اسلام پناه در حال فراهم کردن زمینه های یک بازی برد – برد برای چینی هاست.

در این شرایط نه تنها فرصت استفاده از واردات خودرو برای حرکت به سمت بازسازی ارتباط با سایر کشورها در زمان تحریم را از دست خواهیم داد، بلکه با سپردن باقی مانده بازار به دست چینی ها، بیش از پیش به آن ها وابسته تر خواهیم شد، یعنی در شرایطی قرار می گیریم که دیگر قدرت چانه زنی نخواهیم داشت. هر محصولی که صلاح بدانند برای فروش عرضه خواهند کرد، سایر مسیرهای واردات هم که با دستان خودمان بسته شده است.

بنابراین در صورت تکمیل شدن پازل واردات خودرو و از بین رفتن فرصت همکاری با سایر کشورها، این چینی ها هستند که برای صنعت خودروسازی کشور تصمیم خواهند گرفت، یعنی برای واردات، هم مانند قطعات باید ارزهای کشور را به چین هدایت کنیم و هم محصولاتی که صلاح می دانند را می توانیم به عنوان خودروهای وارداتی وارد کشور کنیم. با توجه به تعریف تعرفه های جدید و افزایش نرخ آن، اهداف درآمدی دولت نیز محقق خواهد شد. در این وضعیت آیا مصرف کننده انتخابی خواهد داشت؟ آیا اگر خودروی غیر چینی بخواهد باید در انتظار ورود دست دوم ها باشد؟ آیا این گونه می خواهند شأن مردم را حفظ کنند و از دست لگن ها داخلی نجات‌شان بدهند؟

۴.۷ امتیاز از ۶ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.