مالیات از خودروهای لوکس؛ کسب درآمد از تصمیمات اشتباه

مالیات خودروهای لوکس
مالیات خودروهای لوکس

به نظر می رسد پس از سه بار، این بار دولت به نیابت از حکمرانی اقتصادی کشور قصد دارد به طور جدی از خودروهای لوکس مالیات اخذ کند، اما آیا مالیات از خودروهای لوکس، کسب درآمد از تصمیمات اشتباه نیست؟

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، براساس اعلام رییس سازمان امور مالیاتی کشور، بیش از ۵۵۰ هزار خودرو لوکس مشمول پرداخت مالیات شدند. این خودروها باید ۵ هزارو ۶۰۰ میلیارد تومان مالیات پرداخت کنند.

به گفته داوود منظور، سازمان امور مالیاتی به دارندگان خودروهای لوکسی که ارزش آن ها بالای یک میلیارد تومان است، پیامک ارسال خواهد کرد. ضمن این که، اطلاعات ۱۷ میلیون و ۵۰۰ هزار خودرو سواری و دوکابین دریافت شده است. قانون اخذ مالیات از خودروهای لوکس نیز به صورت پلکانی و طبق فرمول زیر اجرا می‌شود:

  • خودروهای ۱ تا ۱.۵ میلیارد تومانی = یک درصد
  • خودروهای ۱.۵ تا ۳ میلیارد تومان = ۲ درصد
  • خودروهای بیش از ۴.۵ میلیارد تومان = ۴ درصد

پنهان شدن از وین تا جاده مخصوص

این خبر زمانی رسانه های شد که نظرها به سوی دیگر بود. در واقع، متولیان کسب مالیات از خودروهای لوکس زمان مناسبی را برای انتشار این خبر انتخاب کرده باشد. یعنی درست زمانی که تمام حواس ها متوجه وین و جاده مخصوص بود. چرا ارزش و تاثیر گذاری آن ها به شدت شامل دربرگیری بیش تری است. بنابراین طبیعی بوده و هست که افراد بیش تری به این موضوعات توجه کنند. به خصوص این که نتیجه حاصل هر کدام از این وقایع می تواند تأثیر مستقیمی بر زندگی و سفره های مردم داشته باشد.

مالیات عادی است؛ واقعاً عادی هستیم

 البته اخذ مالیات از خودرو در بسیاری از کشورها مرسوم است، اما هم تعریف خودروی لوکس و هم نوع مالیاتی که اخذ می کنند متفاوت است. یعنی کسانی که مالیات پرداخت می کنند می دانند که چرا و برای چه مالیات می دهند و این مالیات ها در چه اموری مصرف می شود. اما به نظر می رسد در جامعه به شدت طبقاتی شده امروز ایران، تعمدی برای استفاده از این قانون وجود دارد، چراکه بسیاری از افرادی که در دهک های پایین درآمدی قرار دارند شاید از شنیدن نام این خودرو احساس کنند که اندکی از حقوق از دست رفته شان در حال محقق شدن است. اما آیا واقعیت نیز می تواند پشت برخی نام ها و عنوان های پنهان بماند؟ آیا شجاعت این وجود دارد که به جای نشان دادن آدرس کاخ سفید، سری به تصمیم ها و نظریه های اقتصادی بزنند که مسبب وضعیت امروز هستند؟ در هر چند اخذ مالیات بر خودرو یا از خودرو در بسیاری کشورها عادی است، اما آیا تعریفی که در ایران از خودروهای لوکس ارائه شده نیز عادی است و واقع ما در شرایط عادی هستیم.

نقشه دولت برای خودروهای لوکس!

با این حال، پس از سه سال متوالی که در لایحه بودجه برای درآمدهای حاصل از اخذ مالیات بر خودروهای لوکس ردیف دیده است، آن گونه که از شواهد برمی‌آید این بار دولت مُصّر به اجرای آن است. به بیان ساده، دولت از این محل می خواهد کسب درآمد کند. سازمان متولی این امر نیز کارهای اطلاعاتی جمع آوری داده های مورد نیاز را انجام داده و آماده اجرا و برخورد با متخلفان احتمالی است.

ادای خودروهای لوکس درآوردن

آیا واقعاً بسیاری از خودروهایی که مشمول مالیات خواهند شد، واقعاً لوکس هستند؟ شاید بی آن که خودشان بدانند تقدیرشان یک دهه پیش رقم خورد. جایی که باز هم سیاست هیچ هماهنگی و اعتنا و نظری به اقتصاد نداشت. به بیان ساده، لوکس شدن زمانی در پیشانی‌نوشت آن درج شد که تحریم ها کاغذ پاره خوانده شدند، اما کسی می تواند بگوید که تحریم ها بر اقتصاد ایران بی تأثیر بوده است؟ این یک بخش ماجراست که اقتصاد ایران و در این جا به طور مشخص صنعت خودروسازی را تحت تأثیر قرار داد. برجام و خروج از برجام توسط آمریکا و ترس طرف های تجاری اش نیز در حکم ریختن آب سرد بر پیکر صنعت خودرو بود. البته پیش از آن نیز دولت روحانی دانسته و یا ندانسته به بهانه ای از جمله کم بود ارز، با ممنوعیت واردات خودرو، این بخش از بازار را به سمتی سوق داد که بسیاری از برندها و خودروهای موجود در خواب هم نمی دیدند که ملقب به دریافت صفت تجملی لوکس شوند. اما تقدیر با نام دیگر بی تدبیری و کوتاه نگری کاری کرد که اقتصاد ایران وارد دوران سخت و طاقت فرسایی شد.

بالا رفتن دلار از قله های قیمت

قیمت ارز به شکل سرسام آوری بالا رفت، شرکای خودروساز از ایران خارج شدند. نوسان های اقتصادی و کاهش قدرت پول باعث شد مردم به سمت بازارهایی بروند که بتوانند در آن ارزش دارایی های خود را حفظ کنند. در این شرایط عدم تعادل عرضه و تقاضا تنها یک علت از علل گرانی خودرو بود. در بازاری که قیمت پراید به بالای ۱۰۰ میلیون تومان پرواز کند، طبیعی است خودرویی که تا دیروز در بازه قیمتی ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان قرار داشت به کلاس های بالای قیمتی صعود کند. اما مشخص نیست که چرا دولت و تصمیم گیرندگان به جای این که دنبال راه چاره ای برای درست کردن خرابی های اقتصادی دولت های مختلف داشته باشند، به دنبال کسب درآمد از آن هستند؟

چند پرسش ساده

این در حالی است که باید به برخی پرسش ها به مردم پاسخ  بدهند؛ با کسانی که مسبب به وجود آوردن این وضعیت شده اند چه برخوردی شده است؟ آیا اصلاً آن ها بازخواست شده اند؟ آیا اصلاً نیاز به پاسخ‌گویی در خود دیده اند یا آن ها نیز مانند بابک زنجانی خود را بسیجی اقتصاد می دانند؟

به بیان بسیار ساده، در این مورد به جای تأکید و تمرکز بر گرفتن مالیات از خودروهای لوکس و پنهان شدن پشت عنوان های فریبنده، باید افرادی تنبیه شوند که مسبب وضعیت امروزی هستند.

آزمون و خطا با سفره مردم

در واقع، گرفتن ماهی مالیات از آب گل آلود خودروهای لوکس، تشویق بیش تر برای خرابکاران اقتصادی است. این نشان می دهد که برخی مسئولان می توانند با استفاده از جایگاه و مقام خود بدون آن که نیاز به پاسخ‌گویی به مردم داشته باشند، هر چه می خواهند انجام بدهند و هیچ کس هم به آن ها نگوید بالای چشم‌تان ابروست. به بیان ساده و واضح، زندگی و نان و جان و سفره مردم ابزاری برای آزمون و خطای سیاست‌مداران شده است. این مالیات هم یکی از این بازی هاست.

علی طجوزی

پایگاه خبری اسب بخار

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.