بازارخودرو ؛ عابربانک دولت سیزدهم

شناسایی خودروهای لوکس
شناسایی خودروهای لوکس

بر خلاف تمام ادعاها در خصوص اقدامات حاکمیت برای کنترل بازار خودرو و به آرامش رسیدن آن، به نظر می رسد بازار خودرو عابربانک دولت سیزدهم شده است و با شناسایی ۵۲۰ هزار خودروی لوکس، بخش دیگری به درآمدهایش افزوده خواهد شد.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، با توجه به شناسایی ۵۲۰ هزار خودروی لوکس توسط سازمان امور مالیاتی و حذف شرط رهن سند خودرو، دولت گامی اساسی و بلند دیگر برای ماهی گیری از آب گل آلود بازار خودرو برداشت. حاکمیت اقتصادی کشور با روانشناسی بازار و اقداماتی نظیر قیمت گذاری دستوری علاوه بر پایدار نگه داشتن جذابیت بازار برای دادوستدهای سودگرانه و دلال محور، برنامه های مفصلی نیز برای کسب درآمد در نظر گرفته است.

طرح مالیات‌ستانی پس از خلع وزیر صمت

مجلس شورای اسلامی یک روز پس از خلع وزیر صمت، ماده ۱۲ طرح مالیات بر عایدی سرمایه را در جلسه ۱۱ اردیبهشت تصویب کرد. هدف از این طرح، جلوگیری از پول‌شویی، ایجاد نظم و پیش‌بینی پذیری در بازار و کاهش نوسان‌های قیمتی، کاهش نرخ تورم و همچنین کاهش جلوگیری از فرار مالیاتی اعلام شده است و بازارهایی نظیر مسکن و خودرو هدف اصلی و اولیه طراحان آن بوده است.

باز هم مردم بهانه شدند

اما به نظر می رسد این طرح همانند طرح های دیگر مانند قیمت گذاری دستوری، و پیگیری واردات بازار خودرو که به بهانه مردم اجرایی می شود، براساس برنامه دیگری مصوب شده است، اما کم تر از یک ماه بعد از تصویب این طرح، شورای رقابت از مصوبه ۱۱ بهمن ۱۴۰۱ (عرضه‌ کننده خودرو موظف است روش‌های بازدارنده برای جلوگیری از انتقال سند حداقل به مدت یک سال، از جمله در رهن گرفتن سند خودرو، اتخاذ و اجرا کند) عقب نشینی و شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» را حذف کرد.

شناسایی ۵۲۰ هزار خودروی لوکس

دیروز نیز رییس سازمان امور مالیاتی از شناسایی ۵۲۰ هزار خودرو لوکس برای سال ۱۴۰۲ خبر داد و گفت: «اقدامات مربوط به آن‌ها به سرعت در دستور کار این سازمان قرار خواهد گرفت.»

هادی سبحانیان همچنین در خصوص مالیات خودرو‌های لوکس توضیح داد: «در سال ۱۴۰۰، ۱۷۷ هزار خودرو لوکس شناسایی شده است که برای آن‌ها دو هزار میلیارد تومان مالیات تشخیص داده شده، که از این رقم ۷۷۰ میلیارد تومان وصول شده است.»

به گفته وی در سال ۱۴۰۱، ۲۶۳ هزار خودرو شناسایی و ۲۲۰۰ هزار میلیارد تومان مالیات تومان تعیین شد. از این رقم ۲۰ میلیارد تومان مالیات وصول شده که علت آن این است که مالیات‌ها به تازگی به مؤدیان اعلام شده است.

چشم طمع مالیاتی

براساس این طرح اگر شخص بخواهد در زمانی کم تر از یک سال، خودرویی را که از سامانه یکپارچه خریده است به فروش برساند باید ۳۰ درصد از مابه التفات قیمت کارخانه و بازار را به عنوان مالیات پرداخت کند. یعنی اگر مابه التفاوت خودرویی ۶۰۰ میلیون تومان باشد، ۱۸۰ میلیون آن را باید به عنوان مالیات پرداخت کند. این مبلغ برای فروش بین یک تا دو سال ۲۰ و بین دو تا سه سال ۱۰ درصد تعیین شده است.

جذابیت پنهان

این طرح در ظاهر برای جلوگیری از فعالیت های سودگرانه و مبتنی بر دلالی در نظر گرفته شده است، اما با توجه به فاصله قیمت کارخانه و بازار به نظر می رسد روی جذابیت پنهان این طرح حساب ویژه ای باز شده باشد. به بیان ساده، طراحان با شناسایی دقیق بازار و روانشناسی فعالان غیر مصرفی، به نحوی قدم برداشته است که به رغم اخذ این نوع مالیات ها باز هم سوداگری در بازار برای آنان جذابیت و سود داشته باشد.

در این میان، با توجه به توانمندی فعالان این بخش از بازار به نظر این طرح نمی تواند چندان اهداف مدنظر را محقق کنند، چراکه آن ها به سرعت راه های دور زدن قوانین را پیدا می کنند.

تا سود هست، دلالی هم هست

در واقع، تا سود هست، دلالی هم هست؛ تا زمانی که، یک بازار از ریسک کم و سوددهی بالا برخوردار باشد، فعالیت های رانت‌محور نیز به قوت خود باقی خواهد ماند و کسی نمی تواند آن ها را دور کند. شاید راه رسیدن به این سود بی زحمت کمی طولانی تر شود، اما آن قدر وسوسه کننده است که باعث بروز خلاقیت شود. به بیان ساده، سود و رانتی که وجود دارد، یک پاسخ ساده به این پرسش است که چرا طرح های بازدارنده تاکنون بی نتیجه بوده اند؟ آیا طرح موسوم به مادران جوان توانست به نقطه مطلوب برسد یا نوع جدیدی از دلالان را خلق کرد؟ آیا قرعه کشی باعث تنظیم بازار شد؟ آیا سامانه یکپارچه از حجم تقاضا کم کرد؟

بنابراین باز هم راهی برای دور زدن این طرح پیدا می شود و آن که همانند سال های اخیر دستش از خرید خودرو کوتاه خواهد ماند، همان مصرف کنندگان واقعی هستند که از پس قیمت های بازار برنمی آیند، اما از این نمد برای دولت قرار است کلاه های زیادی ساخته شود.

۳ امتیاز از ۶ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.