افزایش تعرفه واردات خودرو ؛ بازی برد – برد دولت و مجلس
مصوبات امروز دو قوه مقننه و مجریه نشان می دهد که برخلاف ادعای موافقان واردات خودروهای نو و کارکرده، مردم نفع چندانی نخواهند برد، در واقع، افزایش تعرفه واردات خودرو بازی برد – برد دولت و مجلس به شمار می آید.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، به نظر می رسد با مصوباتی که امروز در دولت و مجلس به تصویب رسیده است، به زودی قفل واردات شکسته و سرعت عرضه و تزریق آن ها به بازار افزایش خواهد یافت.
امروز، دوشنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۲، برای این دو نهاد روز خوبی به شمار می رود. از یک سو، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با کلیات لایحه الحاق موادی به قانون ساماندهی صنعت خودرو موافقت کردند و از سوی دیگرT دولت تعرفه واردات را افزایش داد.
بنابراین گزارش، براساس مصوبه جدید دولت، اصلاحات تعرفهای (۳۵۴) ردیف تعرفه شامل کاهش و افزایش سود بازرگانی ابلاغ شدT که بر این اساس، تعرفه واردات خودروهای سواری تا ۱۷۱ درصد افزایش یافت.
نمایندگان مجلس نیز در جلسه علنی امروز با ۲۱۲ رأی موافق، ۴ رأی مخالف و ۳ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۶ نماینده حاضر با کلیات لایحه الحاق موادی به قانون ساماندهی صنعت خودرو موافقت کردند. بنابراین از یک طرف، مسیر واردات خودروهای دست دوم به کشور هموار شد و از سوی دیگر، درآمدهای دولت از این محل به شدت افزایش خواهد یافت.
رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس در جریان کلیات این لایحه با بیان این که نظر مجلس افزایش تولید خودرو است، افزود: «دولت و مجلس برای تنظیم بازار به واردات خودرو ورود کردند؛ ما به وارادات خودرو کارکرده اصرار داریم چون مطالعات ما نشان می دهد این کار متعارفی برای بسیاری از کشورهاست.»
مصطفی طاهری با اشاره به قانون واردات خودرو گفت: «برخی محدودیتها مانع از واردات خودروهای کارکرده شده است؛ با واردات خودروهای کارکرده می توان تعداد زیاد با ارز کم تر وارد کرد و در زمان هم صرفه جویی شود؛ در حال حاضر، بدون هیچ دلیلی قیمت خودروهای خارجی در کشور ما نزدیک به ۱۰ برابر قیمت مشابه در کشورهای همسایه است؛ با واردات خورودهای کارکرده تأثیری در قیمت بازار می گذارد.»
لطفاً حقیقت را بیان کنید
این سخنان در حالی مطرح می شود که در وهله اول شاید مصرف کنندگان و مردم فکر کنند کار واردات خودرو با همین ۱۷۱ درصد تمام خواهد شد؛ این عدد صرفاً جای همان تعرفه ۵۵ درصدی خودروهای، البته افزایش نرخ تعرفه واردات قابل پیش بینی بود. با این حال، به همین عدد ختم نمی شود. به گفته فعالان بازار واردات، به دلیل اخذ انواع و اقسام مالیات و عوارض، معمولاً بین ۱۲۰ تا ۱۴۰ درصد به قیمت اولیه خودرو اضافه می شود.
پیش از مصوبه جدید دولت، ۷۴ درصد به قیمت اولیه خودروی وارداتی (حجم موتور ۱۵۰۰ سی سی) افزوده می شد. یعنی به یک خودروی ۱۰ هزار دلاری ۵۵ درصد تعرفه، ۱۰ درصد حق خروج از گمرک و ۹ درصد ارز افزوده اضافه می شد. به بیان دیگر، قیمت این خودرو که در ابتدای ورود ۱۰ هزار دلار بود، پس از خروج از گمرک به ۱۷۴۰۰ دلار بالغ می شد. البته این پایان مالیاتستانی از خودروهای وارداتی نیست و بین ۴۶ تا ۶۶ درصد دیگر نیز به آن افزوده می شود. ساده تر این که، این خودرو که با ۱۰ هزار دلار وارد کشور شده بود، برای واردکننده ۲۲ تا ۲۴ هزار دلار تمام می شد. حالا اما ۷۴ درصد یادشده به ۱۹۰ درصد خواهد رسید، در واقع، دولت تعرفه واردات خودرو را با چراغ سبز مجلس بیش از ۱۵۰ درصد افزایش داده است.
به زبان بسیار ساده، همان خودرویی که پیش تر ۷۴ درصد به قیمت اولیه اش در گمرک افزوده می شد، حالا ۱۹۰ درصد اضافه می شود، یعنی ۱۷۴۰۰ دلار به ۲۹هزار دلار می رسد. افزایش سایر مالیات ها و عوارض نیز که قیمت تمام شده را در بهترین حالت به ۳۵ هزار دلار خواهد رساند. این قیمت بدون احتساب سود واردکننده است.
در واقع، دولت با حمایت و همکاری مجلس سهم ۸۵ درصدی مدنظر را به روش دیگری دریافت خواهد کرد. در این میان، واردات خودروهای کارکرده که در شرایط عادی و در بازاری شفاف یک ابزار بسیار عالی برای افزایش و رقابت به شمار می آید، به ابزاری برای فریب ذهن مردم تبدیل شد.
در این میان، این پرسش مطرح است: آیا افزایش تعرفه ها و افزایش بیش از ۲۵۰ درصدی قیمت اولیه، به نفع مردم است؟ آیا این تعرفه تنبیه مردم به شمار نمی آید؟ آیا این حقوق ورودی باعث کاهش قیمت ها در بازار خواهد شد؟ آیا انتشار خبر ترخیص ۴۰۰۰ دستگاه از خودروهای ثبت سفارش شده وارداتی، همزمان با تصویب نرخ تعرفه های جدید اتفاقی است؟ آیا دولت منتظر تعیین تکلیف تعرفه ها نبوده است؟ و آیا این یک بده و بستان میان دولت و مجلس و موافقان واردات خودروهای کارکرده به شمار نمی آید؟
در هر صورت، برآیند اخبار امروز را می توان به طور خلاصه این گونه تعریف کرد؛ چون دولت و مجلس روی درآمدهای حاصل از واردات حساب ویژه باز کرده اند، منتظر خودروی ارزان نباشید.
واقعا چی از جون مردم می خوان؟
عامل اصلی گرونی خودرو خود دولته آدرس اشتباه به مردم ندید
با این تعرفه های وحشتناک می خواید قیمت خودرو مونتاژی و وارداتی بیاد پایین؟
واقعا نمی فهمید مردم تو چه شرایط اقتصادی سختی هستن؟
خب اینا رو گرون می کنید ایرانی های بی کیفیت هم گرون میشن دیگه
کلا نمی خواید مردم ماشین خوب سوار شن رک بگید
مگه وارداتی هست که تعرفه زیاد بشه ماشین داخلی هم بخواد گرون بشه؟
بعدشم، اگه واردات بشه چه نو چه دسته دوم، با تعرفه دو برابر این هم ماشین به دست مصرف کننده برسه بازم از این لگن های داخلی ارزون تر در میاد نسبت به کیفیت و امکاناتی که اونا دارن. حداقل اونا آینه برقی رو آپشن حساب نمیکنن
مقاله جالبی بود
سریال خانه پوشالی باید برای سیستم حکومتی ایران ساخته میشد
فقط دنبال سود خودشونن
مردم پشیزی براشون ارزش نداره
میشه بفرمایید قیمت سانتافه ۲۰۱۹ در خارج از ایران با ۲۰۰ درصد افزایش به ریال چقدر میشه و قیمت سانتافه ۲۰۱۵ به ریال الان تو کشور چنده؟
۲۰۰ درصد افزایش اگر باشه عالیه چرا یکم محاسبه و تفکر هم چاشنی نظراتتون نمیکنید
دلال ففط اونجایی محاسبه میکنه که به نفع خودش باشه. توقع محاسبه از این فرد نداشته باش
مافیای خودرو اونقدر قوی هست که نذاره آب خوش از گلوی این مردم بدبخت پایین بره. تنها راه نخریدن خودرو توسط مردم هست که متاسفانه هیچ اتحادی بین مردم نیست
وقتی زمان روحانی میگفتن اگر مجلس و دولت یکی بشوند خواهید دید کشور گلستان میشود دقیقا این روزگار رو میگفتن مرغ کیلوی ۷۴ دولتی ..خودرو با این وضع واقعا دنبال مرگ هستین برید افغانستان اونا هیچی ندارن ببینید ما چقدر کت شلواری و آقا داریم واقعا متاسفم که ملت قدر این همه نعمت رو نمیدونن کفر نعمت هستش ….درود به شرف نداشته تون کسانی که به ملت خیانت میکنید
خانه از پای بست ویران است
خواجه در بند نقش ایوان است
در ایران؛ مافیای خودروهای داخلی و وارداتی وجود ندارد.
مافیایی غیر از دولت و مجلس و در یک کلام؛ حاکمیت؛ قدرت عرض اندام را ندارند.
دست دولت و مجلس تو یه کاسه است و حاکمیت تا جایی که امکان داشته باشه؛ مردم را بازی می دن! این شرایط بوده و خواهد بود.
فکر دیدن روز خوش را به کلی از ذهن خود پاک کنید و فقط به فکر بخور و نمیر باشین! تازه اگر بخور و نمیر هم گیرتان بیاد.
دزدای سر گردنه