تاریخچه پارس خودرو ؛ از تولید جیپ تا کوییک

تاریخچه پارس خودرو
تاریخچه پارس خودرو

پارس خودرو یک شرکت خودروسازی ایرانی است که در مونتاژ و فروش چندین مدل خودرو از خودروسازان رنو، نیسان، برلیانس و سایپا فعال از سال های دور تا به امروز فعالیت داشته است.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

برند خودروسازی پارس خودرو در دهه سی شمسی، ۱۳۳۵، با نام شرکت بازرگانی جیپ ایران در اطراف شهر تهران و کیلومتر ۹ جاده مخصوص کرج احداث شد. جعفر اخوان، تاجر مبتکری که واردات خودرو به ایران و سپس مونتاژ و تولید آن را پایه گذاری کرد، نمی توانست آینده اقدام خود و تأثیر آن را تصور کند. در آن زمان، صنعت خودرو نه تنها در ایران بلکه در هیچ یک از کشورهای خاورمیانه راه اندازی نشده بود.

نخستین محصول شرکت پارس خودرو

تاریخچه پارس خودرو
تاریخچه پارس خودرو

پس از آن که، گروه خودروسازی پارس خودرو فعالیت خود را آغاز کرد، شرکت در نخستین گام به سمت واردات جیپ ویلیز از کشور آمریکا رفت و پس از آن، اولین خطوط تولید این محصول نصب و راه اندازی شد و اولین خودروی ایرانی به نام جیپ شهباز توسط این شرکت در سال ۱۳۳۸ روانه بازار شد. پس از این مدل خودرویی، ون سیمرغ، به عنوان خودرویی قدرتمند، دومین محصول تولیدشده در همان سال بود. انتخاب این محصولات برای بازار ایران در آن زمان انتخاب عاقلانه ای بود، زیرا با توجه به شرایط جاده ای کشور، یک خودروی دو دیفرانسیل متحرک با شاسی بلند بهترین خودرو ممکن برای رفت و آمد در ایران بود. در سال ۱۳۴۶ با تولید خودروهای رامبلر با نام‌های آریا، شاهین، مدل‌های باگی، جیپ شهباز و وانت آهو، تنوع محصولات شرکت پارس خودرو افزایش یافت.

شراکت با کمپانی جنرال موتورز

در آن سال، تولید سالانه ۲۶۵۰ دستگاه خودرو، اگر چه به ظاهر کم بود، اما برای بازار آن زمان ایران قابل توجه بود. در سال ۱۳۵۲ شرکت جنرال موتورز که ۱۵ سال با جیپ ایران یا پارس خودرو همکاری داشت بخشی از سهام این شرکت را خریداری کرد و نام شرکت به جنرال موتورز ایران تغییر یافت. جنرال موتورز ایران در اولین سال فعالیت خود شورولت ایران (اپل) را در سه مدل ۲۵۰۰ و ۲۸۰۰ سی سی و رویال روانه بازار کرد که در همان سال اول رکورد فروش ۷۰۰۰ دستگاه را به دست آورد. پس از این مدت، با توجه به استراتژی این شرکت که تولید مجموعه ای از خودروهای لوکس با حفظ تولید خودروهای دو چرخ متحرک بود، اقدام به تولید محصولاتی مانند بیوک اسکای لارک اولین ۸ سیلندر بازار، کادیلاک سویل، شورولت نوا و شورولت وانت کرد.

فعالیت پارس خودرو پس از انقلاب

شرکت جنرال موتورز ایران در سال ۱۳۵۹ با قطع رابطه با جنرال موتورز، نام این شرکت ابتدا به شرکت خودروسازی ایران و در دی ماه همان سال به پارس خودرو تغییر یافت و اولین محصول پس از انقلاب، تولید جیپ با نام فرماندهی با همکاری شرکت ماهیندرا هند بود.

در این مدت، که مصادف با جنگ هشت ساله ایران و عراق بود، گروه خودروسازی پارس خودرو ، تنها برند خودروسازی بود که خودروهای دو دیفرانسیل را تولید می کرد، پارس خودرو با تولید جیپ های توپدار، فرماندهی و بی سیم نقش ارزنده ای در پشتیبانی موتوری جنگ ایفا کرد. سال ۱۳۶۵ آغاز همکاری با نیسان ژاپن و تولید خودروهای نیسان در پارس خودرو بود و عملیات اجرایی خطوط مونتاژ خانواده نیسان در فروردین سال ۶۵ آغاز و تولید انبوه مدل چهاردر آن در بهمن ماه همان سال آغاز شد، همچنین مدل دودر این خودرو در آبان ماه سال ۱۳۶۶ به تولید انبوه و حداکثری رسید و به بازار عرضه شد. از دیگر محصولات این سال ها می توان به تولید انواع مدل های نیسان با کاربرد حمل پول و آمبولانسی و جیپ های بیابانی در مدل های اسپرت و کروک اشاره کرد.

تاریخچه پارس خودرو
تاریخچه پارس خودرو

با تصمیم دولت سال ۱۳۵۷ خطوط تولید رنو ۵ سایپا به شرکت پارس خودرو واگذار شد و بدین ترتیب، پس از تغییر ظاهر این خودرو محصول دیگری به نام سپند تولید شد. در سال ۱۳۷۸ سهام پارس خودرو در سازمان بورس عرضه شد و ۵۱ درصد آن توسط شرکت سهامی عام سایپا خریداری شد و اولین اقدام شرکت سایپا واگذاری خطوط تولید محصول پراید به عنوان محصول استراتژیک و تیراژ بالا در ایران بود که به شرکت پارس خودرو واگذار شد.

ورود ماکیسما به خط تولید پارس خودرو

تاریخچه پارس خودرو
تاریخچه پارس خودرو

دهه ۸۰ سال های موفقی برای برند پارس خودرو بود، سال ۱۳۸۰ ماکسیما و نیسان وانت دو کابین به خط تولید پارس خودرو اضافه شدند، که این دو مدل تا آن زمان لوکس ترین خودروهای ایرانی بودند، همچنین رنو ۵ با استفاده از موتور پراید و نام PK (مخفف حروف اول پارس خودرو) تولید شد. در همان سال، پارس خودرو خودرویی زیبا به نام پاترول سافاری را نیز وارد بازار کرد، همچنین در سال ۱۳۸۱ رونیز و در سال ۱۳۸۲ سرانزا به خودروهای تولیدی پارس خودرو اضافه شد، تا شرکت پارس خودرو تبدیل به برندی با بالاترین کیفیت و لوکس ترین مدل های خودرویی در ایران شود.

مونتاژ نیسان تینا توسط پارس خودرو

در سال ۱۳۸۹ خودروی تیانا ملکه زیبایی و کیفیت وارد بازار ایران شد، خودرویی که تا زمان تولید در رتبه نخست جدول کیفی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران قرار داشت و در سال ۲۰۱۲ توانست رتبه برتر رنکینگ جهانی شرکت نیسان را به دست آورد. پارس خودرو نیز در همین سال خودروهای قشقایی و مورانو را که محصولاتی چهار چرخ متحرک بودند با همکاری نیسان در بازار ایران معرفی کرد. پارس خودرو در سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ علیرغم تحریم های بین المللی و اقتصادی از یک سو و افزایش نرخ ارز از سوی دیگر، توانست علاوه بر رشد تولید، از نظر کیفیت محصول نیز به عنوان برترین برند در بین رقبای ملی شناخته شود.

تاریخچه پارس خودرو
تاریخچه پارس خودرو

پارس خودرو در کنار ساخت و تولید محصولات، در راستای پاسخ‌گویی به خواسته های مشتریان، اقدام به واردات محصولات دو دیفرانسیل به بازار کرد، که از جمله آن ها می توان به خودروی کولئوس گروه رنو اشاره کرد. در سال ۱۳۹۳ با توجه به توسعه سبد محصولات و افزایش سهم بازار داخلی، این شرکت خط تولید دو محصول H320 و H330 را از برلیانس شریک تجاری BMW آلمان انتخاب و راه اندازی کرد. فناوری از تویوتا در ژاپن و پورشه در آلمان برای طراحی شاسی و پیشرانه، عاملی شد تا پارس خودرو بتواند محصولات باکیفیتی را به بازار عرضه کند و از سوی دیگر، در همان سال با برنامه ریزی برای تولید محصول دیگری از گروه رنو به نام ساندرو، محصولات خود را توسعه داد و در سال ۹۴ به تولید انبوه دست یافت.

تاریخچه پارس خودرو
تاریخچه پارس خودرو

هم‌اکنون برند پارس خودرو با همکاری گروه خودرو سازی سایپا به طور مشترک در حال تولید محصولات سایپا هستند و خودروهایی مانند کوییک R، چانگان CS35، آریو… از نمونه خودروهایی هستند که در این برند تولید می شوند.

۳.۳ امتیاز از ۲۱ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.