سنگی که فاطمی امین با واردات خودرو در چاه انداخت

ناامیدی از واردات خودرو
ناامیدی از واردات خودرو

هنوز برای ناامیدی کامل از واردات خودرو فرصت باقی است، اما به نظر می رسد سنگی که فاطمی امین با واردات در چاه انداخته است به این زودی ها بیرون نخواهد آمد.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، کاهش قیمت و واردات خودرو، از همان ابتدای صدارت وزیر سابق صمت به مثابه دو دست قوی گلوی او را فشار می دادند. در واقع، بعد از گذشت ماه عسل دولت و مجلس و حادثه تصادف زنجیره محور رامهرمز – بهبهان، حضورهای متعدد و پرتعداد فاطمی امین برای پاسخ‌گویی به مجلس آغاز شد. در این رفت و آمدها از سرگیری واردات خودرو به منظور افزایش رقابت و تحرک بیش تر خودر‌وسازان به یکی از اصلی ترین خواسته های مجلس از امینِ کابینه رئیسی بدل شده بود. در همان زمان هم برخی نمایندگان و اعضای کمیسیون صنایع به جد دنبال واردات بودند. ضمن این که، افزایش کیفیت خودر‌وها به یک مطالبه عمومی بدل شده بود. از صدر تا ذیل کشور علاوه به نشان دادن مراتب اعتراض و انتقاد خواستار افزایش سریع کیفیت خودروهای تولید داخل و توقف خودر‌وهای قدیمی شدند.
در این فضا، فاطمی امین از یک سو، به دنبال ایجاد راهکارهایی برای افزایش کیفیت و عرضه و کاهش قیمت ها بود و از سوی دیگر، به دنبال فراهم کردن مقدمات از سرگیری واردات خودرو بود، به نحوی که، در آستانه شروع سال ۱۴۰۱ علاوه بر وعده های افزایش تولید اعلام کرد که ممنوعیت واردات تمام شده است و کار به سرعت آغاز خواهد شد. البته وزارت صمت با شروع سال ۱۴۰۱ و با هدایت تیم خودرویی اش تدوین آیین نامه جدید واردات را آغاز و در شهریور ماه در حین برگزاری نمایشگاه تحول صنعت خودرو خبر تدوین و آماده شدن مقدمات واردات را منتشر کرد. البته برای نهایی و قانونی شدن نزدیک به ۳ ماه میان مجلس، دولت و شورای نگهبان در گردش بود تا این که سرانجام در آبان ماه نهایی و ابلاغ و واردات بعد از ۵ سال از سرگرفته شد.

در این شرایط، با توجه به طولانی شدن مراحل تصویب آن به نظر می رسید که وزیر سابق صمت و همکاران خودر‌ویی اش تمام جوانب کار را سنحیده اند، یعنی با اطمینان خاطری که در سخنان سکان‌دار صمت کشور بود این گونه به ذهن می رسید که نحوه تأمین و تخصیص ارز، فروش در بورس کالا و ترخیص از گمرک و صدور مجوزهای استاندارد و محیط زیست در هماهنگی کامل با سایر نهادها و سازمان دولتی مشخص و انتخاب شده است. تبلیغات پرشمار محیطی و ادعای واردات ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو تا پایان خرداد نیز بر این اطمینان دامن می زند، اما گذشت زمان نشان داد که نه تنها هیچ گونه هماهنگی‌ای در این امور وجود ندارد، بلکه گویا وی خواسته است با رودررو قرار دادن مردم و افزایش فشار، همه را در عمل انجام شده بگذارد. البته بخشی از کارهای وی به نوعی خبردرمانی برای رهایی از استیضاح بوده است.

با این حال، برکناری و عدم اعتماد مجدد مجلس به او را باید به حساب خوش شانسی و بخت و اقبال بلندش نوشت. در غیر این صورت، با توجه به سنگی که در چاه انداخته است مشخص نبود که این بار قرار است چه کسی مقصر جلوه داده شود و این وضعیت را چگونه می خواهد مدیریت کند.
در این شرایط نمی توان از نیت خیر فاطمی امین گذشت، اما حضور وی را در رأس یکی از مهم ترین وزارتخانه ها و نحوه مدیریت و کنترل اوضاع می توان به عنوان دلیل محکم و قاطع از ناکارآمدی اقتصاد دستوری-دولتی به شمار آورد. با نگاهی به سایر بخش های اقتصاد و صنایع این ناکارآمدی به گونه ای دیگر جلوه گری می کنند. با این حال، فاطمی امین و سایر مدیران و مقامات و مسئولان می آیند و می روند، اما این چرخه معیوب با اثرگذاری بر زندگی مردم و فردای کشور همچنان ادامه دارد. به نظر می رسد به رغم تمام پیامدهای منفی و مخرب همچنان کسی جرئت، جسارت و اراده پذیرش اشتباه و عبور از اقتصاد دولتی را ندارد. وضعیت بازار خودرو با سمت و سوی نامشخص واردات و تولید تنها یک نمونه از مدیریت و دخالت دولت است. البته هنوز برای ناامیدی مطلق درباره واردات خودر‌ زود است، اما بوی بهبود هم به مشام نمی رسد.

۳.۳ امتیاز از ۳۰ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.