گروه بهمن رسماً سهام دار بیش از ۳۰ درصد ایران خودرو شد

گروه بهمن سهام دار ایران خودرو
گروه بهمن سهام دار ایران خودرو

با احراز و قطعیت معامله ۳.۶ درصدی سهام ایران خودرو بانک صادرات، به ارزش ۳۲ هزار میلیارد تومان، توسط گروه بهمن، این گروه رسماً جانشین بانک صادرات در ایران خودرو شد.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، یک هفته پیش (۲۹ -۵-۱۴۰۲) بانک صادرات بلوک ۳.۶ درصدی سهام ایران خودرویی را که در اختیار داشت به میز فروش برد. چهار عرضه اول بدون مشتری ماند، اما گروه بهمن در پنجمین عرضه این بلوک ۳.۶ درصدی (۱۰.۱ میلیارد سهم ) را به ارزش ۳۲ هزار میلیارد تومان خریداری کرد.

گروه بهمن از طریق شرکا و زیرمجموعه هایش صاحب ۳۰ درصد از سهام ایران خودرو می شود. پیش تر دو شرکت پویا نمایان رستا با ۱۳.۲ درصد سهم و شرکت تدبیر سرمایه آراد با ۱۳.۲ درصد سهم توانسته اند در مجمع عمومی ایران خودرو، که در بهمن سال گذشته برگزار شد، دو کرسی از هیئت مدیره ایران خودرو را به خود اختصاص دهند.

حاشیه‌ای در خرید سهام ایران خودرو وجود ندارد

با این حال، حاشیه هایی که بعد از انتشار این خبر به وجود آمد باعث شد کروز طی بیانیه ای، که در اختیار رسانه های بورسی قرار داد، اقدام به شفاف سازی کند. در این بیانیه آمده است:

«روز شنبه (۲۸ مرداد ۱۴۰۲) بلوکی از سهم بانک صادرات در شرکت ایران خودرو معامله شد و صحت این معامله نیز توسط ناظران قانونی بازار تأیید شد. این بلوک که ۳.۳۶ درصد از کل سهام ایران خودرو را تشکیل می‌دهد طی معامله‌ای در بازار بورس از بانک صادرات به شرکتی خودروساز به نام گروه بهمن منتقل شد.

همان طور که استحضار دارید، این معامله در یک فضای رقابتی و با امکان خرید هزاران شرکت سرمایه گذاری و… در بازار بورس انجام شد، که پس از چهار مرتبه قیمت گذاری در نهایت گروه بهمن موفق به خرید این بلوک سهم شد. بنابراین، از این پس، منافع حاصل این سرمایه گذاری نصیب تمامی سهام دار این گروه خواهد شد و سناریونویسی در خصوص این معامله برخلاف قواعد اخلاقی تجارت و اصول حرفه‌ای است و این معامله براساس قوانین حاکم بر بازار سرمایه انجام شده است و شبهه و حاشیه‌ای بر آن وارد نیست.

از سویی دیگر، به طور کلی، در معاملات بورسی شرکت‌ها با ترکیب سهام دار از صنعت‌های مختلف اعم از خودرویی، قطعه ساز، پتروشیمی، سیمانی و مالی و… حضور دارند. سناریونویسی برای ترکیب سهام داران معاملات بورسی، درکی غیرحرفه‌‎ای از ماهیت معاملات در بازار بورس است و چنین تصوری در نهایت شرکت‌های بورسی را از انجام معاملات ناتوان می‌کند. لذا با این رویکرد عملاً هیچ شرکت حقوقی‌ای نمی‌تواند به دلیل وجود یک یا چند سهام دار مرتبط اقدام به خرید سهام مجموعه‌های صنعتی، تولیدی و مالی و… کند.

در نهایت باید یادآور شویم، کروز یک شرکت قطعه ساز و جزو ۵۵ شرکت برتر ایران است و هرگز رویکرد انحصاری ندارد و این نگاه را برخلاف مصالح ملی و صنعت خودرو می‌داند. همچنین این شرکت با همکاری بیش از ۳۰۰ قطعه ساز تلاش می‌کند صنعت خودروسازی کشور توسعه پیدا کند.»

کمیسیون اصل ۹۰؛ تخلف محرز است

البته پیش از آن، کمیسیون اصل ۹۰ هم در مردادماه امسال تخلف شرکت کروز را محرز اعلام کرد. به گفته علی خضریان، سخن‌گوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، حضور شرکت قطعه‌ساز کروز با دو عضو هیئت‌مدیره در شرکت ایران خودرو و همچنین فعالیت به عنوان تولیدکننده قطعات ایران خودرو برخلاف ماده ۴۷ قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و از مصادیق تملک سهام شرکت‌هایی که موجب اخلال در رقابت می‌شوند، است. لذا با توجه به تخلف صورت گرفته، شورای رقابت مکلف به اصلاح این اقدام و رفع تعارض منافع ایجاد شده، گردید.

البته با توجه به احراز و قطعی شدن خرید سهام ایران خودرو، سهام داری گروه بهمن مشکل و منع قانونی ندارد. براساس شنیده ها، بانک تجارت نیز قصد فروش بلوک ۳ درصدی سهام ایران خودرو را دارد. به نظر می رسد گروه بهمن خریدار اصلی این سهام باشد. اگر این خرید انجام شود میزان سهام گروه بهمن در ایران خودرو به ۳۳ درصد خواهید رسید.

در مورد این واگذاری ها با توجه به روند حرکت گروه بهمن طی سال های اخیر، برخی معتقد هستند حضورپررنگ و پرقدرت تر بخش خصوصی علاوه بر افزایش سود و ارزنده تر کردن سهام خودروسازان دولتی می توان راه را برای خصوصی سازی واقعی باز کند. در این شرایط، ترکیب سهام داران رفته رفته تغییر می کند و دولت رسماً از مدیریت در این شرکت خلع ید می شود.

۳.۷ امتیاز از ۹ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.