شورای رقابت همچنان نقش اول سریال قیمت گذاری

شورای رقابت قیمت گذاری خودرو
شورای رقابت قیمت گذاری خودرو

برخلاف تصوری که ایجاد شده، شورای رقابت همچنان نقش اول سریال قیمت گذاری خودروست؛ هیچ اتفاق خاصی نیافتاده است و فقط آن ها کمی سرشان را خلوت کرده اند.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، با توجه به اصلاحات بند ۵ دستور العمل ۵۴۳ شورای رقابت، به نظر می رسید آن چه معاونت صنایع حمل و نقل وزارت صمت گفته بود در حال تحقق است. ۲۹ آذر ماه، منوچهر منطقی، در جریان پنلی در رادیو اقتصاد با موضوع «چالش ها و فرصت های صنعت خودرو» گفت: «قیمت گذاری خودروهای داخلی به زودی از دست شورای رقابت خارج و به هیئت مدیره خودروسازان واگذار خواهد شد.» به گفته وی، طبق سیاست مدنظر وزارت صمت، قرار است اختیار قیمت گذاری خودروهای داخلی تا انتهای سال به هیئت مدیره خودروسازان واگذار شود. شورای رقابت نیز دیگر قیمت گذاری نخواهد کرد و نقش تنظیم گر بازار خودرو را خواهد داشت. البته معاون صنایع حمل و نقل وزیر صمت پیش‌تر نیز این موضوع را بیان کرده بود، اما بلافاصله با واکنش ها و تکذیب ها همراه شد، به نحوی که، حتا انتشار این خبر را به برداشت نادرست رسانه ها نسبت دادند.

با این حال، وی کم تر از ۲۰ روز پیش بار دیگر این موضوع را عنوان و تأکید کرد که قیمت گذاری به هیئت مدیره خودروسازان واگذار خواهد شد. این موضوعی بود که خودروسازان نیز به دنبال آن بودند. به اعتقاد آنان شورای رقابت مسبب تمام ضرر و زیان های سال های اخیر بوده است. شورای رقابت طی این سال ها به اسم انحصار عنان قیمت گذاری را در دست گرفته است. این قیمت گذاری دستوری به دلیل فاصله فاحش با قیمت بازار و کارخانه از یک سو، بنیه مالی خودروسازان را ضعیف کرده و از سوی دیگر، این مشکل مالی را به زنحیره تأمین تحمیل کرده است. در این سال ها، قطعه سازان همواره نسبت به این موضوع انتقاد و اعتراض داشته اند، چراکه این فاصله قیمت در قالب رانت توزیع می شد. ضمن این که، قطعه سازان معتقد بودند وقتی تمام مواد اولیه تولید در بورس کالا و با مکانیزم عرضه و تقاضا و گاه بالاتر از قیمت های جهانی عرضه می شود، چرا خودرو باید با سرکوب قیمت ها فروخته شود؟ اما در هر حال، سردرگمی خودرویی حکمرانی اقتصادی کشور، اجازه اخذ تصمیمات درست را نمی داد.

در این شرایط، پیرو مذاکرات پنهان قطعه سازان، خودروسازان با دولت در خصوص تأمین منابع مالی پایه صحبت های اخیر منوچهر منطقی بوده است. همچنین پیرو این مذاکرات، دبیر انجمن قطعه سازان از مصوبه فروش آزاد ۱۲۰ هزار خودرو خبر داده و نسبت به عدم اجرای آن انتقاد کرده است. در این میان، به نظر می رسد توأمان شدن اظهارات منطقی، اصلاح مصوبه ۵۴۳ باعث ایجاد گمانه زنی هایی مبنی بر خروج قریب الوقوع شورای رقابت از قیمت گذاری شد، اما پس از اظهارات بیگلو و واکنش این نهاد، مشخص شد در بر همان پاشنه خواهد چرخید، چراکه سخن‌گوی این نهاد به صراحت و شفافیت اعلام کرد مسئول تنظیم بازار خودرو همچنان شورای رقابت است و در اصلاح دستورالعمل خودرو فقط تغییراتی در فرآیند اجرا صورت گرفته است. به گفته سپهر دادجوی توکلی، تنظیم‌گر فنی بازار خودرو وزارت صمت است و در حوزه اجرا اختیارات بیش‌تری پیدا کرده است. وی توضیح داد: «براساس اصلاحات انجام شده مانند گذشته، خودروسازان هزینه‌های تولید را برای سازمان حمایت ارسال می کنند و این سازمان محاسبه قیمتی را انجام می‌دهد، با این تفاوت که قیمت‌ها را برای تأیید مستقیم به وزارت صمت می فرستد. بنابراین با توجه به این اظهارات نمی توان نسبت به عبور از قیمت گذاری دستوری امیدوار بود. به بیان ساده، در اصل داستان هیچ تغییری ایجاد نشده و فقط مسیر تغییر کرده است.

۴.۷ امتیاز از ۳ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.