پسران خوب وزیر صمت در جاده مخصوص
با انتشار گزارش های تولید سال گذشته نیسان، این پرسش پیش می آید که پسران خوب وزیر صمت در جاده مخصوص دقیقاً به چه کاری مشغول هستند؟ اگر نیسان و سایر غول های جهان خودروساز هستند، ما برای خودروسازان خود چه نامی باید انتخاب کنیم.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، نیسان به تازگی گزارش های سال ۲۰۲۲ خود را منتشر کرده است؛ این شرکت به تنهایی ۳ میلیون و ۲۵۰ هزار دستگاه خودرو تولید کرده است، این در حالی است که روی هم رفته تمام خودروسازان کشور در سال گذشته نتوانسته اند حتا به ۵۰ درصد از تولید نیسان برسند. این تلخ نیست؟
نیسان در سال ۲۰۲۲ به تنهایی حدود ۲ برابر خودروسازان ایران تولید کرده است، البته اگر میزان تولید تویوتا ۹ میلیون و ۴۰۰ هزار را در نظر بگیریم این میزان چند برابر خواهد شد. براساس این گزارش، که در فضای مجازی نیز موجود است، «گردش مالی نیسان در سال گذشته بیش از حدود ۷۸ بوده است. برای یک مقیاس ذهنی درباره ابعاد این گردش مالی، بودجه ساخت برج خلیفه دوبی ۱.۵ میلیارد دلار بوده است که با لحاظ تورم، در حال حاضر، با بودجه ای حدود ۲ میلیارد دلار می توان مگاپروژه ای در حد برج خلیفه را ساخت باز برای یک مقیاس ذهنی، کل بودجه وزارت نیرو ایران در سال گذشته ۱.۶ میلیارد دلار بوده است، یعنی شرکت نیسان در یک سال مالی پولی بیش از ۴۸ برابر کل بودجه وزارت نیرو ایران را جابهجا کرده است.»
نیسان دور از دستان دولت
اعداد و ارقام تولید و مالی این گزارش به اندازه ای گویاست که اگر بخواهیم آن را با خودروسازان داخلی مقایسه کنیم، چیزی جز حسرت، ناراحتی و افسوس برای مردم و شرم و خجالت برای متولیان و مسئولان پنهان و آشکار این وضعیت باقی نخواهد ماند.
در این شرایط، اولین نکته ای که به ذهن می رسد این است که مدیریت و تعیین تکلیف برای خودروسازان ژاپنی از جمله نیسان دور از دستان دولت است، یعنی وزارت و نهادهای مربوطه نه تنها دخالتی در امور داخلی شرکت ها ندارد، بلکه اجازه این کار را نیز ندارند. در مقابل، شرایط و قوانین به گونه ای تنظیم شده است که فرصت رقابت برابر برای خودروسازان ژاپنی فراهم شده است. آن ها می دادند که خودشان براساس سرمایه، ضریب نفوذ، مطالعات بازار و همچنین رقابت سخت سنگین با رقبای داخلی و خارجی باید به گونه ای حرکت کنند که همچنان در اولویت ها و انتخاب های اول مصرف کنندگان باقی بمانند. به بیان ساده، رقابت و دوری دولت از دایره تعیین تکلیف باعث توسعه و پیشرفت شرکت های خودروساز در سرزمین سامورایی ها شده است. ضمن این که، این خودروسازان به دلیل ساختاری که وجود دارد، خود به عنوان عامل محرک دیگر شرکت ها نیز عمل می کنند. به بیان دیگر، در عین این که هر کدام به شدت در پی افزایش سهم بازار برای محصولات خود تلاش می کند، موجب رشد، توسعه و پیشرفت رقبا نیز می شود.
هر کدام از این شرکت ها برای بهتر شدن فضا و جلب نظر مشتریان به طور مداوم و مرتب امکانات بهتری را به خودروهای خود اضافه می کند. خلاصه این که ژاپنی ها توانسته اند در سالیان سال رتبه های اول صادرات خودرو به سایر کشورهای جهان را به خود اختصاص بدهند، البته چین در حال تهدید این برتری است، اما در هر صورت، خودروهای ژاپنی همچنان جایگاه خود را دارند.
در مقابل آن ها، خودروسازان ایران قرار دارند، هیچ وقت هیچ کدام از آن ها نه تنها نمی توانند برای توسعه و تولید محصول برنامه های بلندمدت تدوین کنند، حتا اجازه قیمت گذاری و تعیین شیوه فروش نیز از آن ها سلب شده است. این مسئله در خصوص غول های جاده مخصوص به طرز فجیع تری وجود دارد. این شرکت ها به دلیل ساختار شبهدولتی، هیچ گاه نتوانسته اند براساس چارچوب های اقتصاد رقابتی عمل کنند، همیشه به عنوان یک ابزار در اختیار سیاستمداران قرار داشته اند. ابزاری برای ایجاد اشتغال بدون توجیه، افزایش محبوبیت و سندی برای مدیریت بوده اند، البته تمام این ها از جیب مردم بوده است.
به بیان ساده، خانه مردم را آتش زده اند تا آن ها را از شر سرما حفظ کنند؛ در وهله اول، بسیاری از گرما لذت می برند اما با شروع فصل گرما و بی نیازی از آتش، تازه متوجه می شوند که سرپناهی برای ماندن نمانده است. در این میان، خودروسازان همیشه در صف اول خدمت به بالادستی ها قرار داشته اند و همیشه در نقش پسران خوب وزارت صمت عمل کرده اند. همیشه هم نسبت به آن ها انتقاد وجود داشته است و در اکثر مواقع نیز مسبب مطلوب نبودن کیفیت و مسائلی از قبیل نیز آن ها بوده اند.
با این حال، مدیران ارشد این مجموعه های بزرگ خودروسازی به شدت در نقش پسران خوب فرو رفته و می روند. هر چند هرازچندگاهی انتقاد و اعتراضی می کنند، اما به نظر بازی است، چون تا به امروز هیچ کدام از مدیران ارشد غول های جاده مخصوص با استعفا میز خود را ترک نکرده اند. دلیل این تاب آوری چیست و چرا در فضایی که اجازه کار کردن نمی دهند، همچنان در قامت مدیرعمل ایفای نقش می کنند؟ پرسشی است که باید خودشان جواب بدهند.
اما یک پرسش دیگر هم هست که آن ها باید به مردم پاسخ بدهند، اگر بهانه های تحریم را برداریم، می توانند بگویند چرا که یک خودروساز شبیه تویوتا و نیسان نداریم؟
شرکت معظم نیسان رو با فرقون سازی مقایسه میکنید؟
ایران خودرو و سایپا کلا سه چهارتا موتور و دو سه تا پلتفرم دارن با همینا سی مدل لگن تو پاچه مردم میکنن
همه شون هم از مشتقات پراید و پژو هستن
آینه بغل نیسان آلتیما به کل صنعت خودروسازی ایران می ارزه
اینجا ایرانه ، ….
جواب پرسش آخرتون خیلی ساده است. چووووون نمی خوان مردم روز خوش داشته باشن
شما در محاسبه تعداد تولید خودرو ایران ، سرهمبندی مدیران و بهمن و …… رو هم حساب کردید ؟؟
کلا هیچوقت مقایسه های این شکلی درست و منطقی نیستن. هزاران عامل وجود داره که نمیذاره نتیجه مقایسه درست باشه. پس بهتره اینطوری مقایسه نکنید.
اجازه بدین از هزارتا عامل چندتاشو من بگم واستون : رانت – فامیل بازی – درهای بسته – انحصار….
ببینیدمطالعه نشان داده فقط تخصص میتونه توازن رودرکشورهای دموکراسی به تعادل برساند ونه ریش ویقه شیخی وتسبیه وانگشتر سبز اینها ودین فقط برای چاپیدنه تمام
وارتباط وزیر صمت لا نافیای خودروسازی داخلی، تابوت دست مردم میدند،
گل پسرهای جاده مخصوص هم تابع مدیرانشون هستن مدیران هم تابع حاکمان!سیکل از ریشه معیوبه…
داداچ یادت نره، نیسان در حال ورشکست شدن و محو از صفحه روزگار بود. اونا با اوردن کارلوس غوسن از رنو ، سبستم نوین تجارت رو یادت گرفتن و بعد براش پاپوش درست کردن و دکش کردن. باید مدیر لایق و دلسوز داشت، باید سیستم سالم و درست و افراد متعهد و پایند به انسانیت داشت.
اگر خودرو سازی را از دولت بگیرند پس چگونه به نور چشمی ها شغل بدهند بالاخره آقایان طوری بزرگ شدند که حتما پشت صندلیهای ریاست و مدیریت تکیه بزنند
من هرچی بررسی میکنم متوجه نمیشم چرا مدیرعامل ایرلن خودرو عوض شد
لطفا به عنوان کارشناس
از نظر اقتصادی و فنی ایران خودرو را با دوران مدیرعامل قبلی که ظاهرا خوب کار میکرد مقایسه کنید ممنون
دونالد ترامپ رئیسجمهوری پیشین آمریکا اعلام کرد کشورش از توافق هستهای و برجام خارج و سختترین تحریمها را علیه ایران اعمال میکند. سه ماه بعد، خودروسازی ایران رسما تحریم شد
متاسفانه سیاست دزدی و رانت، سیاستی هست که حکومت و دولت و عوامل زیردست آن ها از جمله خودروسازان پیش گرفته اند و مثل کلاش ها فقط به فکر کلاهبرداری و دزدی از مردم هستند، واقعا این مافیای خودرو چه کسانی هستند که رهبری و رئیس جمهور و خداوند هم حریف آن ها نمیشه؟ آیا کسی غیر از خود حکومته؟ بعد از ۲۰ مرتبه شرکت در قرعه کشی های مشکوک دو خودرو ساز با هزار خجالت و شرمساری از سه نفر پول قرض گرفتم و تو بانک بلوکه کردم و یه ۲۰۷ بلانسبت برنده شدم با نوبت تحویل تابستان ۱۴۰۳، حدود یک ماهه ۴ پیام برام از ایران خودرو آمده که خودرو خودتون رو به ۲۰۷ ارتقا یافته تغییر بدید با حدود ۱۸۰ میلیون تومان افزایش قیمت، البته حدود ۲۰۰ میلیون تومان واریز کنی بدون سود مشارکت از ۱۱ ماه قبل، آیا این چیزی غیر از یه کلاهبرداری علنی هست از طرف حکومت مثلا اسلامی؟ از شخص اول مملکت تا مدیران بله قربان گوی این دو خودرو ساز همگی دزدانی هستند که خون مردم رو تو شیشه کردند برای جمع کردن ثروت آقازاده هاشون و خودشون، لعنت خدا بر قوم ظالمین که در طول تاریخ هر چه بگردی کسی غیر از این حکومت نبوده و نخواهد بود
مردم عزیز .ملت فهمیده .دولت وخودرو ساز دستشون تو یه کاسه هست .همین آخریا دولت با کمک خودروسازا .کم جیب مردم خالی کردن .ملت هم همانگ باج دادن .لعنت به فرقون ساز
با عرض احترام…
واقعا شما از کدوم نهاد پول می گیرید؟
بفرمایید بازار ما آزاده که قیمت هم آزاد بشه؟
چطور موقع آزادسازی بازار هزار ناله سر میدن خودروساز ها ولی موقع آزاد سازی قیمت هزار فریاد و تشویق؟
لطفا اصلاح کن این مطالب بی اساس تون رو. خواهش می کنم نظرم رو هم منتشر کنید چون واقعیت امروزه. اگه قیمت آزاد میخواید باید واردات هم آزاد باشه. همین و بس.
دلیلش خیلی ساده است.شما اگه بخوای انحصار یک کالا رو در دست بگیری چکار می کنی؟!!!اول ورود محصولات وارداتی را متوقف یا کاهش میدهی و در ثانی تولید در داخل رو هم متناسب با اون کالا کاهش میدهی،یعنی انحصار و احتکار رو همزمان انجام می دهند تا هم هر موقع دلشون خواست طرح افزایش قیمت بدهند و هم رقیبی نباشه که بخواد کیفیت پایین خودروهاشون رو تو سرشون بزنه و یا ایجاد رقابت را در بازار بوجود بیاره!!!از طرفی طبق فرمول معروف اقتصاد وقتی تولید کم باشه تقاضا افزایش پیدا می کند پس نتیجه می گیریم خودروساز ما نه میزاره خودرویی متناسب با نیاز بازار وارد بشه و نه خودش متناسب با تقاضای بازار خودرویی رو تولید می کنه تا مصرف کننده را معطل و محتاج خودش کنه!!!
شما خود
شو ناراحت نکن سود خودرو بی کیفیت ما ازکل نیسان بیشتره خودرو ۱۵۰میلیونی یک میلیارد تا دو میلیارد میدن دست مردم
کی گفته خودرو سازان ایرانی ۱/۷۰۰ خودرو تولید کردن به نصف اینم نرسیدن یعنی یک چهارم نیسان تازه تولید اشغال
کارخانه های غصبی
وقتی آدم های بیسواد نالایق بی کفایت رانت خوار بشن مسؤل ،میشه همین فاجعه ای که ۴۵ ساله میبینیم. ۴۵ ساله نمیذارن راحت زندگی کنی، زمانی مدرن ترین خودرو آمریکایی کادیلاک در ایران جمع میشد ولی حالا ارابه مرگ تولید میکنن به قیمت خون باباشون. نمیخوان مردم ایمنی و آسایش داشته باشن. بزودی میشه نیم قرن که همیشه درگیر کوپن بودیم و کمبود و تورم و صف و قیمت های وحشتناک و بی کیفیتی در تمام محصولات چه صنعتی چه غذایی و غیره. روغن پالم و برنج آرسنیکی و مواد سرطان زا دادن مردم بخورن و فرغون و ارابه مرگ درست کردن با تمام قطعات بی کیفیت و طرح خیانت (صیانت) و فیلترینگ اینترنت و ممنوعیت و محدودیت و بگیر و ببند. نسل ما راسوزاندن. خدا انتقام ما را از بچه هاشون بگیره.
سلام تشکر ازبرنامه خوبتون چرا چرا اگه تمام مسئولین محیط زیست بگویند بالای ۹۰ درصد آلودگی محیط زیست ازماشیهای قدیمی بالای ۴۰ سال وماشینهای بی کیفیت جدید ایرانی وتمام افراد نیروی انتظامی تصادفات ومرگ ومیر کودکا ن وبزرگسالن درتصادفات از بی کیفیتی واهمیت ندادن کارخانه ها به جان مردم درتولیدخودرو واگر تمام پزشکان فریادبزنند این اکثر بیماریها وتنگی نفس وحتی سرطانها مربوط به خودروهای بی کیفیت وقدیمی است واگر تمام مردم فریادبزنند خودروهای مانسبت به همه دنیا چندبرابر گرانتراست واگر همه فریاد بزنند مصرف بنزین چندبرابردنیا از مسافرتهانیست بلکه از بی کیفیتی ومصرف بالای خودروهای ایرانی است واگر همه فریاد بزنند مردم توان تعمیرات خودرو از چندروز پس از تحویل خودروراندارندواگرهزار برنامه تلویزیونی با اساتیدخبره دانشگاه وکارشناسان عالم ودانا انتقاد وراه حل بیان کنندوهزاران مجری ووخبرنگار فریاد بزنند وانتقاد ونارضایتی مردم را پخش کنندواگر تمام علما ی دینی جهان گرانفروشی وبدقولی وفروش جنس تقلبی وفروش بادروغ ووعده دروغ واحتکار راحرام بدانند حتی اگررهبرمان هم اعلام نارضایتی کنندباز همین آش است وهمین کاسه که ۴۵ سال است ثابت شده ودرآخر آیافقط با اعتراض وکشته ودرگیری باید خواسته مردم مظلوم انجام شود ؟ودرآخر یک عربی در یک کشور دیگر می گفت لیاقت ایرانی ها این ماشینها ی ایرانی نیست ایرانی ها خیلی لایق بهترین ماشنهای دنیاهستند ورییس جمهور بارها فرموده اند درمصاحبه ها من فقط خواسته مردم برایم مهم است واذیت می شوند . کاری راانجام میدهم . پس چرا وچراو…. بابا طلبهاشون رااز کشورها یک مبلغیش راخودرو واردکنند وسودش رابه خودروسازهابدهندتا ورشکست نشوند خلاصه ماشین نباید کالای سرمایه ای شود ممنون
راه نفس کشیدن مردم فقط نبودن این حکومت فاسده
سلام و تشکر از مقاله خوبتون که حرف دل مردم را زدید.
به نظر من همه ما ملت ایران که درگیر تحریم و فقر و بدبختی هستیم اسیر دست تعداد محدودی عنصر متعصب و متحجر شدیم که با تمام توان برای ارضای هوای نفسشان ( که همانا اعتقادات غلط و بی ریشه و تدبیر است) بی رحمانه بر نظر و رای ملت می تازند.
از جمله این افراد خود اقای میرسلیم است که هنوز بر رای خود استوار مانده و به هیچ عنوان آگاه نخواهد شد.
بابا این همه سوبسیدی که دولت بر بنزین مصرفی خودروهای پرمصرف می دهد را مستقیم بریزید توی جیب ایشان و کارکنان خودروسازشان و بجایش خودروی کم مصرف عالی وارد کنید که هم مردم لذتش را ببرند و هم از آلودگی و مرگ و میر آسوده شوند!!!
تا کی به مردم ظلم روا می دارید؟؟؟