

چندی پیش فرصتی دست داد تا ملاقاتی با یک دستگاه پیکاپ تویوتا تاندرا SR5 داشته باشیم. خودرویی با ابعاد بسیار بزرگ که طعم واقعی یک پیکاپ فول سایز را به شما میچشانَد.


تاندرا و سکوئیا (Sequoia)، بزرگترین محصولات کمپانی تویوتا در بازار آمریکای شمالی در کلاس های شاسی بلند و پیکاپ فول سایز به شمار میآیند. بنابراین تاندرا را نیز باید رقیب اصلی فورد F150، شورولت سیلورادو و رم ۱۵۰۰ بدانید. تاندرا به عنوان پیکاپی بزرگ تر از هایلوکس شناخته می شود و خودروی مورد آزمایش در این محتوا نسلی است که از سال ۲۰۰۷ روانه بازار شده و تا سال ۲۰۲۱ میلادی در خط تولید قرار داشت.
با گذشت چهارده سال از عمر این نسل از تاندرا و نشستن گرد و غبار پیری بر چهره آن، کمپانی معظم تویوتا نسل جدید این خودرو را با چهره ای کاملا متحول شده و متاسفانه بدون پیشرانه های ۸ سیلندر با مدل ۲۰۲۲ روانه بازار نمود که اتفاقا نسل جدید نیز تابحال بسیار موفق عمل کرده است. به این ترتیب با معارفه ای کوتاه از تاندرا، به سراغ بررسی غول سامورایی خودمان برمیگردیم.
تفاوت های تاندرا مورد بررسی با نسخه های دیگر :

تاتدرا مورد بررسی ما از نسخه کرومکس کب یا به عبارت بهتر دارای نام کامل Toyota Tundra SR5 CrewMax Cab بود. این نسخه دارای کابین بسیار بزرگ تر و درواقع فاصله محوری بیشتری بوده و برخی جزئیات فنی و ظاهری آن نیز با نسخه های استاندارد متفاوت است. در این خودرو خبری از زرق و برق و تریم های داخلی رنگی، صدای سوت توربوشارژر و… نیست و تنها شما هستید به همراه یک پیشرانه حجیم با خروجی فوق العاده و کابین بسیار بزرگ که اگر انچنان قد بلند نباشید، می توانید درون کابین آن بایستید!
طراحی ظاهری تویوتا تاندرا :



با وجود اینکه ظاهر این نسخه از تاندرا کاملا رنگ و بوی قدیمی شدن به خود گرفته، همچنان شیک، ساده و باوقار است و به واسطه عدم حضور در ایران و همچنین جثه تراک مانند، همه نگاه ها را به سمت خود می کشاند. تقریبا از هر کوچه و خیابانی که با تاندرا عبور می کنید، همه سرها به سمت شما میچرخند و در ذهن همه یک سوال نقش می بندد : این چه خودروییست؟
البته یکی از دلایل این سوال، علاوه بر ابعاد بسیار بزرگ خودرو، عدم استفاده از لوگوی تویوتا در جلو و پشت آن است چراکه این خودرو در آمریکا توسط شرکت TSS Offroad دستخوش برخی تغییرات ظاهری قرار گرفته و به طور مثال به جلوپنجره ای کرومی و قطعات دکوراتیو بلک ادیشن به همراه کیت تعلیق با ارتفاع بیشتر، تجهیز شده است. حتی در کاپ رینگ های این خودرو نیز خبری از لوگو تویوتا نبود و به همین خاطر مردمی که کمتر نام تاندرا را شنیده اند، همواره به صورت پرسشی و متعجب شما را در حال عبور نظاره می کنند.
بخش داخلی؛ بزرگ اما سالخورده :



طراحی فضای داخلی نیز به تبعیت از سبک طراحی خارجی، اصل سادگی را سر لوحه خود قرار داده است. تریم داخلی متناسب با سگمنت پیکاپ تراک خودرو، با رنگ مشکی و قطعات دکوراتیو نقره ای دیزاین شده و به صورت کلی، با دیدن داشبورد خودرو، قدری به یاد اف جی کروزر خواهید افتاد؛ البته با دکمه های بیشتر، سطح مقطع بیشتر و اندکی به روز تر. فضای داخلی خودرو به حدی بزرگ و عریض است که حتی امکان نشستن ۴ نفر در ردیف عقب نیز مهیاست. یکی از نکات جالب تاندرا امکان باز و بست برقی شیشه عقب است. این آپشن برای تصویر برداری در حیات وحش، شکار و همچنین نیرو های پلیس به کار می آید.
پیشرانه و مشخصات فنی تویوتا تاندرا :

تویوتا تاندرا مورد تست از یک پیشرانه ۵.۷ لیتری ۸ سیلندر تنفس طبیعی بهره می گرفت. توان خروجی پیشرانه ۵.۷ لیتری V8 برابر ۳۸۶ اسب بخار و گشتاور حاصل از آن معادل ۵۴۳ نیوتن متر است. گیربکس این خودرو هم یک نمونه ۶ سرعته AT بود که توان تولیدی پیشرانه را به چرخ های عقب منتقل می نمود و قابلیت ۴ چرخ محرک و کمک سنگین را نیز داشت. ظرفیت یدک کشی این خودرو توسط کارخانه ۳ تن اعلام شده است.
سواری تویوتا تاندرا :

سواری تاندرا تکان های به نسبت زیادی دارد. واکنش های فرمان به گردش ها آهسته بوده و شعاع دور زدن بسیار زیاد است. در حین رانندگی با تاندرا احتیاج به مراقبت دائمی به منظور جلوگیری از برخورد به خودرو هایی دارید که به لحاظ ارتفاع در سطحی بسیار پایین تر از شما هستند. البته که به علت ارتفاع خودرو، هر برخورد احتمالی، نهایتا با رکاب های تاندرای مورد تست یا لاستیک های آن صورت می گیرد و به واقع وقتی به تاندرا سوار می شوید، گویی بر یک کامیونت نیمه سبک سوار هستید.
قدرت و گشتاور پیشرانه بسیار خوب بوده و واکنش این خودروی سنگین وزن نسبت به پدال گاز کاملا هیجان انگیز است. گشتاور پیشرانه به حدی خوب است که در هیچ نوع سربالایی دچار مشکل نمی شوید و به طور کلی توندرا را باید یک تراک تمام عیار از تویوتا دانست که تجربه جالبی از سواری و کابین بسیار بزرگ را برایتان به ارمغان می آورد.
گالری تصاویر



































میزان فروشش در مقایسه با رقبا امریکایی اش چقدر است؟
چرا این را نگفتید؟؟
یا خدا! این دیگه چیه؟! خیلی خفن بود.
ممنون از تست و گزارش جالب شما. عالی بود
۳۸۶ اسب بخاااارر قدرت 😨
تیبای من ۸۵ اسب بخار قدرت داره در مقابل این چی محسوب میشه ؟ 😂
خدایی انقد گفتی آمریکایی آمریکایی خفمون کردی داداش.
چراغ چکش چرا روشنه؟
ایول آفرین به صاحب خوش سلیقش که همچین ماشینیو انتخاب کرده حالشو ببر هموطن. امیدوارم واردات هرمدل خودرویی آزاد بشه که هر کی هر چی دوست داره بتونه راحت بگیره. فقط جالبه برام من تو یه پرادو سوپراسپشیال ۲۰۰۶ فک کنم بود نشستم طرف اتاقو میبرد بالا بعد سرعت از یه حدی میگذشت دوباره اتاق میرفت پایین. چرا همچین آپشنیو تویوتا تو همچین ماشینی بکار نبرده