سری خودروهای تمام برقی تویوتا با برساوش می آیند
طبق اخبار رسیده، شرکت برساوش قصد دارد دو مدل برقی از تویوتا با نام های bZ3 و bZ4X را به بازار ایران عرضه کند.
شرکت برساوش، که تا پیش از این تویوتا لوین را در دو دنسخه بنزینی و هیبریدی عرضه کرده بود، اکنون قصد دارد دو مدل برقی از تویوتا را با نام های bZ3 و bZ4X روانه بازار کند. از این دو خودرو یکی در کلاس سدان قرار دارد که چند روز پیش ویدیو و مطلب بررسی آن را منتشر کردیم و دیگری در کلاس کراس اوور کامپکت.
سری برقی تویوتا
همانند دیگر خودروسازان مطرح دنیا تویوتا هم سری جدیدی را برای محصولات برقی خود در نظر گرفته است. مرسدس بنز با سری EQ به بازار برقی ها آمد و فولکس واگن سری ID را برای این دسته از محصولاتش در نظر گرفت و حالا تویوتا سری bZ را به عنوان خودروهای برقی خود عرضه کرده است. دو کاراکتر استفاده شده در نام این سری برگرفته از واژه beyond Zero (فراتر از صفر) است که قرار است از این به بعد بیش تر از این سری تویوتا بشنویم و حتا دو محصول آن را در بازار ایران نیز داشته باشیم.
تویوتا bZ4X
تویوتا bZ4X را می بایست یک کراس اوور برقی کامپکت با طراحی متفاوت و منحصر بهفرد دانست. در نسخه پایه مجهز به تک موتور برقی است که سوار بر محور جلو می شود و توان تولید نهایت قدرت ۲۰۱ اسب بخار و نهایت گشتاور ۲۶۵ نیوتن متر را دارد. در این نسخه که تک دیفرانسیل جلوست شتابگیری در ۸.۴ ثانیه انجام می شود و نهایت سرعت ۱۶۰ کیلومتر بر ساعتی را در این خودرو می بینیم. نسخه قوی تر تویوتا bZ4X مجهز به دو پیشرانه برقی سوار بر هر دو محور می شود و قدرت ترکیبی این دو پیشرانه به ۲۱۵ اسب بخار و گشتاور ترکیبی به ۳۳۶ نیوتن متر می رسد. براساس اطلاعات منتشرشده، در این نسخه شتابگیری در ۷.۷ ثانیه انجام می شود و نهایت سرعت بی تغییر باقی می ماند. نکته مهم در مورد نسخه قوی تر این است که این خودرو مجهز به سیستم تمام چرخ محرک مدرنی است که تویوتا با همکاری سوبارو توسعه آن را پیش برده است و انتظار می رود عملکرد دقیقی را با این سیستم تجربه کنیم. هر دو نسخه ذکرشده، پک باتری ۷۱.۴ کیلووات ساعتی (آب خنک) را دارند که در نسخه پایه با هر بار شارژ می توان مسافت ۴۵۰ کیلومتر (براساس استاندارد WLTP) را پیمود.
تویوتا bZ3
تویوتا bZ3 یک سدان الکتریکی جدید و به نوعی نخستین سدان تمام الکتریکی تویوتاست. تویوتا bZ3 توسط همکاری مشترک تویوتا و بی وای دی طراحی و توسعه یافته است و در جوینت ونچر فاو – تویوتا تولید می شود. سدان bZ3 بر مبنای پلت فرم e-TNGA شکل گرفته و در بخش باتری ها و پیشرانه برقی آن از تکنولوژی بی وای دی استفاده شده است.
سدان bZ3 از دو نوع موتور الکتریکی با خروجی های ۱۸۴ اسب بخار در مدل پایه (الیت پرو) و ۲۴۵ اسب بخار در مدل فول عرضه می شود. گشتاور هر دو مدل هم ۳۰۳ نیوتن متر است. برای نسخه الیت پرو، که مدل وارداتی به ایران نیز است، از پک باتری ۴۹.۹ کیلووات ساعتی بهره گرفته شده است که طبق استاندارد CLTC قادر به پیمایش ۵۱۷ کیلومتر خواهد بود. در نسخه قوی تر شاهد استفاده از پک باتری ۶۵.۳ کیلووات ساعتی هستیم، که به این ترتیب، شعاع حرکتی bZ3 با پک مذکور به عدد ۶۱۶ کیلومتر افزایش می یابد. شارژ ۳۰ تا ۸۰ درصد این خودرو در ۲۷ دقیقه در هر دو مدل صورت می پذیرد.
همه این توضیحات مفید و مناسب اند، ولی بی مایه فطیره،
حدود قیمت برای معرفی هرکالایی بسیار اهمیت دارد.
این تویوتاها رو کسی نمیخره مونده رو دستشون برمیدارن میارن ایران میفروشن تو خارج یه کارگر با درآمد یک ماهش از اینا میتونن بخرن کارشناسای اسب بخار بارها نوشتن نخرید کلاه سرتون میره از این آشغال ژاپنی یا چینی این ماشینا ارزش ندارن زیر ساختشون تو خارج نیست به خاطر این تو خارج هم به جای اینا دوچرخه سوار میشند
???? مگه bz4x قیمتش ۴۳ هزار دلار نیست؟؟؟؟ کارگر با حقوق یک ماه؟؟؟؟؟؟؟؟
بزرگوار این سطح از اطلاعات موثق و ارزشمند و با پایه اساس تون رو انقدر به راحتی در اختیار عموم نزارید. حیفه… فقط در این حد بدونید که حقوق کارگر معمولی اونوری ماهانه ۳ تا ۴ هزار دلار و قیمت ماشین های برقی متوسط بین ۲۷۰۰۰ تا ۴۰۰۰۰ دلار هست.