

پیکره اقتصادی کشور در سال های اخیر به رغم تغییرات جزئی، شمایل کلی خود را حفظ کرده و همین موضوع موجب شده است سرنوشت بازارهای مختلف به یکدیگر شبیه باشد و ویروس انحصار و رانت اجزای مختلف اقتصاد را تحت تأثیر قرار دهند.


به گزارش اسب بخار، اخبار جدیدی که در بازار تلفن همراه به گوش می رسد، خبر از آن می دهد که مسئولان فرآیندی آشنا را برای این بازار در پیش گرفته اند و ممکن است راهی که در پیش گرفته شده، رقابت را از این بازار حذف، و رانت و انحصار را بر آن حاکم کند. اکنون برای پاسخ به این پرسش که ارتباط بازار تلفن همراه و خودرو چیست، باید جزییات تاریخی این دو بازار را به صورت دقیق مورد بررسی قرار داد.
شنیده ها حاکی از آن است که برخی واردکنندگان تلفن همراه، که پیش از این تلفن همراه را به صورت وارداتی به بازار عرضه می کردند، اقدام به واردات قطعات این تلفن ها و مونتاژ آن در داخل و عرضه موبایل های ایرانی با برندهای خارجی کرده اند. این اقدام از نظر قوانین بین المللی، با قوانین بسیاری مغایرت دارد و جالب تر آن که چنین اقدامی خلاف قوانین داخلی کشور نیز خواهد بود. با این وجود، وزارت صمت مجوزهای لازم برای تولید این محصولات تقلبی را به برخی تولیدکنندگان داده و ادامه این کار ممکن است منجر به ظهور تعدادی مونتاژکار موبایل شود که برندهای خارجی را در داخل تولید می کنند.
اما ماجرا به همین جا ختم نمی شود و برخی شنیده ها حکایت از آن دارند که دولت تصمیم دارد واردکنندگان تلفن همراه را مجاز به تولید با برندهای جدید کند؛ به این معنی که واردکننده به جای واردات موبایل، قطعات آن را وارد کند و در نهایت، محصول را در داخل مونتاژ و با یک برند جدید روانه بازار کند. با این وجود، تاریخ تولید و مونتاژ تلفن همراه در کشور نشان از آن دارد که موبایل های تولید داخل به دلیل کیفیت و تکنولوژی رده پایین هیچ گاه نتوانستند مردم را متقاعد به خرید کنند و از آن جایی که هیچ وقت واردات به طور کلی در این حوزه ممنوع نشد، مردم همیشه کالای وارداتی را ترجیح داده اند و طرح تولید داخلی تلفن همراه با شکست مواجه شده است.
اکنون اما زمزمه هایی به گوش می رسد، مبنی بر این که واردات تلفن همراه به صورت پلکانی رو به قطع شدن می رود و در ابتدای کار، واردات گوشی های جدید برند آیفون و گوشی های با قیمت بالای یک قیمت خاص ممنوع شده است، روندی که قرار است ادامه داشته باشد و واردات رسمی تلفن همراه را بیش از پیش محدود کند. برنامه مدنظر نیز این است که به واسطه شعارهای تولید داخل و جلوگیری از خروج ارز، واردات در آینده به طور کلی ممنوع شود و تولیدکنندگان ایرانی بازار را تأمین کنند. اما حقیقت این است که ممنوعیت واردات نه تنها مانع از خروج ارز نخواهد شد، بلکه انحصار و رانت را بر بازار حاکم خواهد کرد و با تحقق این ماجرا قیمت ها در بازار موبایل نیز سر به فلک خواهد کشید و کیفیت تا جایی که ممکن است کاهش می یابد، سرنوشتی که بسیار مشابه به این روزهای بازار خودروست؛ بازاری که غرق در انحصار و رانت شده و ناچار است برای تغذیه غول انحصار دست به هر کاری بزند که عدم رعایت حقوق خریدار کوچک ترین آن است.
نکته جالب توجه این که ممنوع کردن واردات در بازار موبایل به سادگی بازار خودرو نیست و تقاضای بسیار زیاد و سادگی در واردات از مبادی غیر قانونی موجب شده که هدف ممنوعیت واردات به صورت پلکانی انجام شود و با وجود قاچاق آسان این کالا، تامین کالای مورد نیاز اقشار خاص نیز تضمین می شود و درباره به روز ماندن آقازاده ها نیز جای نگرانی نیست.
همه این ماجرا گفته شد تا ثابت شود اقتصاد ایران در سال های اخیر در همه جوانب آلوده به انحصار و رانت شده است و گویی که اصلی ترین هدف این سازوکار سودآوری برای عده ای خاص در داخل و بازارسازی برای عده ای خاص در خارج است.
همین ساختار در بازار محصولات پتروشیمی، بازار لوازم خانگی، بازار خودرو و بسیاری دیگر از بازارها نیز حاکم است و آن چه می بینیم به هیچ عنوان نقص در اقتصاد نیست و اصالتاً بنیان اقتصاد کشور بر انحصار استوار شده است و اگر بازاری آزاد باشد باید تعجب کرد.
اکنون پرسشی که مطرح می شود این است که با وجود چنین ساختاری، چگونه می توان انتظار داشت که واردات خودرو به شکلی صحیح انجام شود و نیاز بازار را تأمین کند؟ اقتصاد انحصاری کشور ما سال ها تلاش کرده است تا کار به این جا ختم شود و با تکیه بر انحصار و رانت، سودهای کلان با هزینه های کم ایجاد کند و نهایت استفاده را از مردم ببرد، حال چرا باید از این سودهای بادآورده دست بکشد و واردات را آزاد کند؟ اگر هم وارداتی انجام شود، که در ماه های گذشته آمار ناچیز آن را دیده ایم، در راستای سودآوری برای دولت و همین بازار خواهد بود و این که فکر کنیم یک ساختار اقتصادی انحصاری واردات آزاد را برمیتابد، انتظاری فراواقعگرایانه خواهد بود.
هر دم ازین باغ بری میرسد
متاسفم با این شعب ابی طالب که برامون دست کردند….
یاد داستان کباب غاز افتادم با این جمله” از ماست که بر ماست”
اصلا مقایسهی خوبی نیست!
تولید خودرو با موبایل کاملاً فرق داره ؛ مثلا شرکت سامسونگ حسگرهای دوربین گوشیهای خودرا تا پارسال از شرکت Pegatron و امسال از دو شرکت Mcnex و Cammsys تامین میکند .
یا پردازنده هاش رو از کوالکام و مدیاتک میخره.
پس انتقال خط تولید شرکتهای بزرگ به ایران چیز بدی نیست!!
مثل تلوزیون های سامسونگ و آل جی کا سالها در ایران مونتاژ میشد و کیفیت عالی داشتند.
کجای راهی که ما ۴۰سال رفتیم شبیه کره و مالزی و سنگاپور بود؟؟
واقع بین باشید!!! این یعنی رانت و فساد و انحصار اقایون
متاسفانه قرار نیست سامسونگ تحویل بدند،
مگه تو حوزه خودرو قطعات بنز میارند مونتاژ می کنند؟
قطعات رده چندم چینی میارند و صفحه بی کیفیت و پردازنده بی نام و نشان و ….
بعد به قیمت بالاتر از همون سامسونگ هم میفروشن
بی نام و نشون؟
باند هم پردازندههاش رو از مدیاتک تأمین میکنه.
نمیگم گوشیهای ایرانی عالین ولی مصیر طولانییییای دارن
استاد کیا و پژو هم موتور برقی و هیبریدی دارن، سورنتو و اپتیما و ۳۰۸ و ۵۰۸ دارن
ولی اینا فرقون چهل سال قبل پژو و کیا رو به من و تو قالب میکنن
دمتون گرم فوق العاده بود.
امیدوارم به آقایون بر نخوره.
لااقل مثل هند و ویتنام و مالزی و غیره برندهای اصلی مونتاژ میشد خوب بود مثلا سامسونگ و شیائومی و oppo و vivo و realme تولید بشه و دولت بهشون طرح های تشویقی برای تولید و کارخونه تو ایران بذاره که هم برند جهانی تولید بشه هم جلوی واردات گرفته نشه هم کلی ایرانی سرکار برن هم تو بازار های صادراتی دخیل بشیم هم مشتری های بازار راضی باشن ولی این چیزی که تو متن نوشتید، اصلا مسیر خوبی نیست و امتحان منفیش رو توی خودرو تمام و کمال پس داده.
لطفا یک مقاله در مورد استعمار و انواع مختلفش و نمونه های مشابهش و دلایل بوجود آمدنش و راه های مقابله باهاش تهیه کنید.
سایت خودروییه:)
ولی پیشنهاد میدم کانال چراز تو یوتوب ببینی یه همچین چیزای گفته
نکته ترسناک و قابل توجهی بود
“شاید با خرید خودرو وارد پروژه رصد ملی نشویم ولی با خرید تلفن همراه حتما وارد پروژه رصد ملی می شویم”
ینی چی!؟
تو کل دنیا گوشیهای اندرویدی از گوگل خدمات میگیرن !!!
موضوع اقتصادیش چیز جدیدی نیست در واقع رانت مجدد به چینی ها و دلالان خودی است که با بهانه جلوگیری از ارز صورت میگیره! ولی چیز ترسناکش دسترسی قدرت به حریم خصوصی افراده که نقض آشکار حقوق شهروندی افراد هستش و این تمایز را با خودرو داره. البته تو آمریکا هم دسترسی به یسری از اطلاعات افراد وجود داره ولی اونجا دلیلش جلوگیری از فعالیت تروریستیه ولی تو ایران را خودتون حدس بزنید دلایلش چی میتنه باشه.
عالی بود فقط بجز اون قسمت که گفتی اون شرکته هم مقصر نیست و میخواد بیزینسشو بکنه، مطمنن اون شرکته هم یه شرکته عادی پایه گذاری شده صرفا توسط یک کارآفرین ثروتمند نیست!
ما ایرانی ها تو مسخره کردن و خندیدن به مشکلات خودمون تک هستیم،اون موقع که مردم ثبتنام میکردن برای سود و دلالی و خودرو سازها خودشون ماشینارو میدادن به عوامل خودشون که در بازار بفروشن و قیمت رو بالا ببرن و بعد بگن قیمت کارخونه ما خیلی پایینه،یه کم دقت میکردید الان رو حدس میزدید ،آقا مشکل ما خودمون هستیم به خدا در هر کشور دیگه باشه مردمش به جای خندیدن ،نمیخریدن ،نه اینکه ثبتنام کنن که به نفر دیگه گرونتر بفروشن ،امید وارم نسلهای بعدی خصلتشون به ما نره
طنز تلخ و البته ترسناک.
اگه با این طنز تلخ ( مخصوصا اون جمله خط قرمزی آخر) سایتتون تعطیل نشه باید به خودتون هم شک کرد
با تشکر از شما
ما با گوشت و دیگه استخونمون این طعم عدالت کارد حس میکنیم اما تغییری نه تنها حس نشد بلکه جای کارد دیگه شمشیر از رو بسته توی نوبت حس میکنیم
مافیای چند ملیتی گسترده در تمامی بخش های قانونی و غیر قانونی با حمایت برخی عناصر دولتی دنبال ثبات سود خود هستند و این سودها هر سال سبب افزایش قدرت اونها و نفوذ بیشترشون میشه
امیدوارم همگی زنده باشید تا روزی شاهد محاکمه ازاد برخی از انان باشید همچنین اضافه کنم که
ایران، در رتبه دوم مرگ خبرنگاران در سال ۲۰۲۱ -۲۰۲۲ به گزارش ایسنا ، همچنین مرگ های مشکوک و حوادث … در بین خبرنگاران و روزنامه نویسان ،روزنامه نویسانی زندانی که برنده جایزه آزادی شدند
ایا انها به ناحق و نادرست مطلب انتشار دادند
تحمل نقد و اعتراض نیاز به فرهنگ غنی دارد
من که دنبال خودکشی بیدردسرم تا از این نکبت دونی رهاشم
وای نه ، گوشی دیگه نه ، بیچاره شدیم ….
لابد بعدا یه عادم نفهم هم میاد میگه گوشی داریا همراه فرقی نداره که با آیفون و سامسونگ. جفتشون قابلیت مکالمه دارن