شادمانی بی اندازه دلال ها از اخبار جدید واردات

مرجوع شدن خودروهای گمرک
مرجوع شدن خودروهای گمرک

خبر مرجوع شدن خودروهای مانده در گمرک برای بسیاری از مردم ناخوشایند است، اما در مقابل، اخبار جدید واردات  باعث شادمانی بی اندازه دلال ها شده است.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، بازار خودرو بیش از پنج سال است که از حالت عادی خارج شده است؛ تحریم های داخلی و خارجی، ممنوعیت واردات، تصمیمات خلق الساعه، راهکارهای اشتباه و اصرار بر مدوامت آن ها، همگی دست به دست هم داده و بازار خودروی کشور را به یکی از ملتهب ترین و حساس ترین روزهای خود رسانده، به خصوص این که، رابطه مستقیمی و پیوند غیر قابل شکستی میان نرخ ارز و قیمت خودروهای به وجود آمده است. البته یک تفاوت در این میان وجود دارد؛ وقتی نرخ ارز افزایش می یابد قیمت خودروها هم به نسبت بالا می رود، اما وقتی قیمت دلار اندکی ریزش می کند، بازار خودرو دست نخورده می ماند.

طی مدت اخیر، وضعیت به قدری خاص و پیچیده شده است که در تاریخ بیش از ۵۰ ساله صنعت  خودروسازی کشور نمی توان دوره مشابهی برای آن پیدا کرد. در سال ۹۷، از یک سو، ممنوع شدن واردات و از سوی دیگر، تحریم ها تمام مسیرهای ورود خودرو به بازار را مسدود کرد. البته با توجه به موجودی انبارها و تحویل قطعات سفارش گذاری در پیش از تحریم ها، روال عادی بازار تا آخر همان سال باقی ماند. با آغاز سال ۹۸ مشکلات خود را نشان دادند و آغاز اثرگذاری تحریم ها بر اقتصاد کلان کشور وضعیت و جهت بازار را به سمت تاریکی کشاند و این ظلمت تا امروز نیز باقی مانده است. در این شرایط، افزایش قیمت دلار و نرخ تورم و همچنین فاصله  قیمت کارخانه و بازار، سیل سنگین و عظیم تقاضا با نیت های مختلف را روانه بازار کرد، اما توان پوشش آن ها امکان پذیر نبود و قیمت ها به طرز اعجاب آوری صعودی شدند. با هر مشقتی که بود تلاش شد تا چرخ های صنعت خودروسازی از کار نایستاد، اما تأثیری در قیمت ها نداشت؛ خودرو دیگر کالایی سرمایه ای شده بود، بنابراین حضور همه جانبه سرمایه های سرگردان و صد البته سودجویان خرد و کلان در این بازار طبیعی شده بود. بخش اعظمی از زیان انباشته ۱۶۴ هزار میلیارد تومانی که در قالب رانت توزیع شده نیز محصول همین سال هاست.

در این شرایط، خودروسازان با هدایت وزارت صمت به شدت تلاش کردند با افزایش تولید بتوانند مانع از افزایش سرعت قیمت های بازار شوند. هر چند قیمت ها هیچ گاه به حالت سابق بازنگشت (هزار البته باز هم نخواهد گشت)، اما در مقطعی در همان قیمت های غیر قابل نیز یک ثبات شکننده به وجود آورد، ثباتی که از سوی مسئولان، بهبود نسبی تلقی شد و براساس آن برای تنظیم بازار و کاهش التهاب و قیمت ها تصمیم گرفتند واردات خودرو را با تدوین آیین نامه ای جدیداز سر بگیرند.

سرانجام آبان سال گذشته با نهایی شدن آیین نامه، واردات خودرو بعد از پنج سال رسماً آغاز و شرکت های مجاز به سرعت دست به کار شدند. تا پیش از آغاز سال جدید، حجم قابل توجهی از خودروهای کره ای، ژاپنی و حتا ایتالیایی به دروازه‌ های گمرک رسیدند، اما برخلاف تصور و انتظار بازار و همچنین مانور مسئولان خودروهای وارداتی نه تنها در گمرک متوقف مانده اند، بلکه بعد از پنج ماه سرگردانی، بی محلی و بلاتکلیفی تصمیم به خروج از گمرک گرفته اند.

این خبر برای بسیاری از مردم و فعالان این صنعت ناخوشایند و آزاردهنده است، اما برای قشر دلال صفت و رانت خوار بی نهایت مایه خرسندی خواهد شد. البته هنوز مرجوع شدن خودروهای وارداتی کاملاً عملی نشده است، اما با خروج این خودروها عملاً بازار باز هم بهشت دلال ها خواهد شد، یعنی از یک سو، تمام سعی و کوشش ها بی نتیجه خواهد ماند و از سوی دیگر، بی اعتمادی و ناامیدی به وجودآمده باز هم سیستم رانتی را به حاکمان بلامنازع بازار تبدیل خواهد کرد. این شرایط  باعث خواهد شد دیگر کسی به مسئولان اعتماد نکند و دیوار بی اعتمادی روزبه‌روز بلندتر و سفره مردم کوچک تر از قبل شود.

۳.۶ امتیاز از ۱۴ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.