وقتی که استاندارد، غیر استاندارد می شود

کیفیت پایین ورق خودرو
کیفیت پایین ورق خودرو

رئیس سازمان استاندارد کشور اخیراً در خصوص کیفیت پایین ورق خودروهای داخلی اظهار کرده است که مردم موارد مشابه را گزارش کنند که در صورت نیاز، فراخوان جمع آوری خودروها صادر شود. اظهار نظری که به نظر می رسد فاصله بسیاری با واقعیت های بازار خودرو کشور داشته باشد.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، رئیس سازمان استاندارد در حالی این مسئله را مطرح کرده که مدت هاست مردم از کیفیت پایین خودروهای داخلی ناراضی هستند و هیچ نهادی این مسئله را جدی نمی گیرد.
با این وجود، رئیس سازمان استاندارد می گوید مردم به سادگی می توانند گزارش های مربوط به مشکلات کیفی خودروها را به سازمان استاندارد ارجاع دهند و این سازمان نیز به صورت قانونی با تولیدکنندگان برخورد خواهد کرد.

اما موضوع وقتی جالب تر می شود که ویدیوهای منتشرشده در شبکه های اجتماعی که توجه سازمان استاندارد را به خود جلب کرده است، حکایت از قطر پایین ورق بدنه خودروها دارد؛ مسئله ای که بدون شک مختص یک خودرو نیست و اگر در نوعی از خودرو این مشکل وجود داشته باشد به تمام مدل های مشابه آن بازمی گردد.
همان طور که می دانیم، ورق خودرو با سیستم ها و تجهیزات کوچک متفاوت است و قطر ورق های مورد استفاده برای تعداد زیادی از خودروها تأثیرگذار است. اکنون مسئله دیگری که مطرح می شود ادعای رئیس سازمان استاندارد مبنی بر فراخوان جمع آوری خودروهای دارای ایراد است. زمانی که ورق استفاده‌شده در خودروها از کیفیت لازم برخوردار نیست، فراخوان جمع آوری چه کاری از پیش خواهد برد؟ آیا می توان خودروسازان را متقاعد کرد که خودروهای تولیدشده را از رده خارج کنند و بار دیگر خودرو تولید کنند؟ آن هم خودروسازانی که با وجود انحصار و رانتی که در بازار وجود دارد، نمی توانند به سود برسند و همیشه ادعای ضررده بودن دارند.

گفته های رئیس سازمان استاندارد نشان از آن دارد که یا ایشان با مسئله فراخوان جمع آوری آشنا نیستند و یا این که تنها برای دلخوشی مصرف کنندگان چنین موضوعی را مطرح می کنند.
اما جریان زمانی جالب تر می شود که پیش تر، سازمان استاندارد همین خودروهایی که اکنون از کیفیت لازم برخوردار نیستند را تأیید کرده و اجازه تولید و فروش را برای خودروساز صادر کرده است.
پرسشی که مطرح می شود این است که چرا سازمان استاندارد پیش از ورود این خودروها به بازار اقدامی نکرده و حالا که صدای اعتراض مردم نسبت به کیفیت خودروها درآمده است، سخن از برخورد قانونی و فراخوان جمع آوری می کند؟ یا این که سازمان استاندارد شیوه های سنجش و نمونه گیری را نمی داند و تنها یک نمونه تست می گیرد و پس از آن اجازه می دهد خودروساز هر چیزی که خواست تولید کند. بازار هم که تشنه مانده است و پس از ماه ها انتظار برای خودرو ایرادهای خودرو را نادیده می گیرد و چه بسا به خودی خود دست به بهبود کیفی خودروها بزند.
احتمالاً ایران از معدود کشورهایی است که خودروهای تولیدی در آن به واسطه سوءاستفاده از انتظار مردم برای تحویل خودرو، ایرادات موجود را برطرف نمی کنند و اگر هم شخصی اعتراض کند، خودرو را بار دیگر در نمایندگی متوقف می کنند تا خریداران به فکر مطالبه گری نباشند و اگر هم ایرادی در خودرو بود آن را نادیده بگیرند و یا شخصاً تعمیر آن را متقبل شوند.

در چنین سازوکاری بعید نیست که سازمان استاندارد در ابتدا اجازه تولید و فروش را با بررسی یک مدل خاص صادر کند و پس از فروش تعداد زیادی از آن مدل که ممکن است از استانداردهای لازم برخوردار نباشند، از مردم بخواهد که مشکلات موجود را گزارش دهند. البته این گزارش در بسیاری از موارد که به قطعاتی مانند ورق بدنه خودرو مربوط می شود به قیمت جان مصرف کنندگان تمام می شود و احتمالاً پس از حادثه نیز سازمان استاندارد اعلام می کند که همین یک خودرو از ایمنی کافی برخوردار نبود و فراخوان بازگشت آن صادر شده و با خودروساز نیز برخورد می شود.
خلاصه این که وضع موجود نشان از آن دارد که یا سازمان استاندارد نمی داند وظیفه اش چیست و یا این که اصلاً استانداردهای لازم برای این سازمان به درستی تعریف نشده اند و سازوکار برخورد این سازمان با تولیدکنندگان باید اصلاح شود، چراکه با شیوه حاضر بدون شک استانداردی در تولیدات کشور جاری نخواهد شد.

۵ امتیاز از ۵ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.