مردم خودروی چینی دوست ندارند

خودروی چینی
خودروی چینی

فرصت پیش آمده از واردات خودرو بار دیگر به صراحت نشان داد مردم خودروی چینی دوست ندارند، اما دلیل آن چیست؟

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، طی سال های اخیر، مسائل و پیش آمدهای اقتصادی و غیر اقتصادی تمام مسیرها را به پکن ختم کرده است. بازار خودروی کشور نیز استثنا نبوده و در این راه قدم برداشته است. تمام زیر و بم صنعت خودروسازی کشور، شرقی شده است. تمام کوچه پس کوچه های شهر از خودروهای چینی مختلف و متفاوت، با برندهای اصلی و ری‌برند پر شده است. برخلاف سال های پیش از تحریم، دیگر خودروهای چینی استثنا نیستند و کشور را قرق کرده اند.

با این حال، هیچ زمانی مثل مدت اخیر، این حجم از انتقاد و اعتراض نسبت به این خودروها وجود نداشته است، اما آیا تمام مسئله به خود این خودروها مرتبط می شود یا مسائل دیگری نیز در این میان دخیل هستند؟

در واقع، این مسئله از زوایای مختلف قابل بررسی است، یعنی باید از منظر خودروسازان، مصرف کنندگان و حکمرانی اقتصادی به این قضیه نگاه کرد.

کیفیت، قیمت و احجاف

تأثیری که طی سال های اخیر سیاست بر اقتصاد کشور گذاشته، کیفیت و قیمت خودروهای بازار را به سمت و سویی کشانده است که همگان احساس می کنند در حق‌شان اجحاف شده است. شرایط سیاسی و تحریم ها و نوع جهت گیری های خارجی و تصمیمات اشتباه داخلی، منجر به افزایش بی حد و مرز عوامل تولید، بر هم خوردن نظم و آشفتگی بازار خودرو شد.

البته در این میان، خودروسازان هم هر چند در ظاهر چاره ای نداشتند،‌ با این حال، محصولاتی که برای تولید انتخاب کردند، با خودروهای چینی حاضر در سایر کشورها تفاوات های اساسی دارد. هیچ کدام از آن ها از نظر کیفیت، قیمت، با بخش اعظمی از خودروهای تولید داخل قابل قیاس نیست. در مقابل، همین خودروها را به اجبار باید با قیمت های بسیار گران و با شرایطی عجیب دریافت کنند. (البته تمام تقصیرها متوجه تولیدکننده نیست و با این حال، از جنبه های دیگر، به آن ها همچنان انتقادهای اساسی وجود دارد.)

محدودیت ها نیز به نوع دیگری فشار را افزایش داد و قدرت بیش تری برای انفجار قیمت ها فراهم کرد. مصرف کنندگان نیز به دلایل مختلف و با انگیزه های متفاوت راهی این بازار شدند. هر چه تقاضا بیش تر شد، قیمت ها افزایش یافت و برندهای شناخته شده و ناشناخته راهی بازار کشور شدند.

با این حال، از سرگیری واردات موج جدیدی از امیدواری را ایجاد کرده است، در عین حال، عوامل مؤثر بر قیمت به قوت باقی مانده و هنوز تغییری در شرایط به وجود نیامده است، اما همین وارداتی که هنوز ثمراتش چیده نشده است، فرصتی به وجود آورده است تا بسیاری از نهادهای مؤثر بر وضعیت فعلی، به دنبال تطهیر خود باشند و چه دستاویزی بهتر از واردات و تشریح فواید آن. به بیان ساده، همان تفکر و سیستمی که با نگرش ها و تصمیات اشتباه منجر به شکل گیری وضعیت امروز شده است، در تلاش هستند با استفاده ابزاری از واردات، هم خودرو را تبرئه کنند و هم نقش قهرمان را ایفا کنند، اما نکته ای که آنها به آن توجه نکرده اند،حافظه و درک مردم است و این مساله شاید بیش از هر مساله ای باعث آزار و عصبانیت شده باشد.

نکته اصلی، عدم شفافیت و دودوزه بازی کردن حاکمیت اقتصادی با مردم است، یعنی همان تفکری که در زمان تحریم سعی می کرد نیازهای مردم را به هر طریق با خودروهای چینی برطرف کند حالا در نقش ضد چینی فرورفته است. اما پرسش اساسی همچنان به قوت خود باقی است؛ آیا شرایط برای مردم فرقی خواهد کرد؟ سیستمی که تا دیروز با ممنوعیت ها و محدودیت ها در دوران تحریم، مصرف کننده را مستقیم و غیر مستقیم به خرید خودروهای چینی هدایت می کرد، حالا می خواهد تقاضا را به سمت دیگری هدایت کند؛ آیا پیگیری نفع مردم قابل باور است؟ آیا در نهایت برای مصرف کننده فرقی هم خواهد کرد؟

هر چند در ظاهر مبدأ و مقصد تمام تصمیم ها، راهکار ها و برنامه ها بهتر شدن شرایط مردم است، اما به دلیل درک اشتباه از مشکل، نتیجه هیچ گاه به نفع آنان تمام نشده است. این بار نیز مانند همیشه پیرو تصمیمات غیراقتصادی باز هم هیچ حق انتخابی وجود ندارد. یک روز باید خودروهای تولید داخل را با قیمت های بالا خریداری کنند و روز دیگر باید خودروهای وارداتی را این گونه خرید کنند. شاید تنها دلخوشی استفاده از خودروهای غیر چینی ولو دست دوم باشد، اما باز هم با تعرفه های بالا برای این خودروها نیز باید بهایی معادل خودروهای صفرکیلومتر پرداخت کرد؛ آیا این هم به نفع مصرف کننده است؟

۳.۱ امتیاز از ۲۲ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.