تعهد اتوبوس سازان برای تامین ناوگان حمل و نقل شهری در سال ۹۹

احمد نعمت بخش

تاکنون اولین شرط صورت جلسه بهمن امسال که از سوی مدیران عامل شرکتها به همراه انجمن خودروسازان متعهد و به امضاء رسیده و آن تامین و پرداخت ۱۰۰ درصد هزینه اتوبوس های تعهد شده بوده، توسط شهرداری فراهم نشده است، از این رو جای تعجب دارد که مسئولان شهری که این روزها تاکید برای خرید از خارج دارند چرا این بودجه را صرف خرید از داخل نمی کنند؟

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

دبیر انجمن خودروسازان ایران، در گفت و گو با خبرنگار پرشین خودرو، با انتقاد نسبت به برخی اظهارات غیر مسئولانه مدیران شهری در خصوص نوسازی ناوگان اتوبوس های درون شهری از طریق واردات، به صورت جلسه ۳ ماه گذشته معاون اول رئیس جمهوری در خصوص نوسازی و بازسازی اتوبوس های درون شهری اشاره کرد و اظهار داشت : در جلسه ای که معاون اول رئیس جمهوری در ۲۰ آذر ۹۸ با موضوع نوسازی و بازسازی اتوبوس های درونی شهری برگزار کرد تصمیم گیری هایی برای تقویت ناوگان اتوبوسرانی کشور گرفته شد هر چند در این جلسه خرید ۳۰۰۰ دستگاه اتوبوس مصوب شده بود اما در صورت جلسه ای که به امضاء رئیس دفتر معاون اول رئیس جمهوری رسید این تعداد به ۱۵۰۰ دستگاه کاهش یافت.

احمد نعمت بخش ادامه داد: این صورت جلسه نیز در ۴ دی ماه به وزارت صنعت ، معدن و تجارت، نفت، رئیس سازمان برنامه و بودجه و رئیس کل بانک مرکزی ، شهرداری و رئیس شورای شهر و رئیس هیات عامل صندوق توسعه ابلاغ شد.

وی گفت: بر اساس این صورت‌جلسه، با توجه به مشکلات اجرایی نوسازی ناوگان اتوبوسرانی شهری بر اساس مصوبات شورای اقتصاد و همچنین اهمیت تامین حداقل ۶۰۰۰ دستگاه اتوبوس جدید برای کلان‌شهرها، پس از بررسی و تبادل نظر و با توجه به تفاهماتی که از قبل انجام شده بود، مقرر شد چند اقدام طبق جدول زمانی مشخص صورت گیرد. بر این اساس به منظور تامین اتوبوس در طرح نوسازی ناوگان فرسوده، بانک مرکزی نحوه تامین مالی (ارزی یا ریالی) ۳۰۰۰ دستگاه اتوبوس درون شهری که نیمی از آن سهم تهران و بقیه سهم سایر کلان‌شهرها است و حدود ۶۰۰۰ میلیارد تومان ارزش دارد را به منظور تولید اتوبوس در داخل اعلام کند. به این ترتیب قرار بود سهم دولت در تامین اتوبوس محاسبه شده و بقیه هزینه‌ها توسط شهرداری‌های شهرهای متقاضی و بخش‌های خصوصی فعال در این حوزه تامین شود.

دبیر انجمن خودروسازان اضافه کرد: در عین حال با توجه به محدودیت مالی دولت و نیز عدم امکان بکار گیری اتوبوس های دیزلی در کلان شهرها، همزمان با اخذ مصوبه دولت برای بکار گیری این اتوبوس ها در کلان شهرها به صورت موقت، ۶۰۰ دستگاه اتوبوس دیزل ( یورو ۵ یا یورو۴ به انضمام فیلتر دوده) و ۲۰۰ دستگاه مینی بوس ( با امکان افزایش به ۴۰۰ دستگاه ) برای شهر تهران نیز قرار بود که تامین مالی شود.

نعمت بخش تاکید کرد: همچنین مقرر شده بود که شرکت خودروساز (بر اساس توزیع وزارت صنعت ، معدن و تجارت ) با توجه به قرارداد با شهرداری تهران حداکثر ظرف مدت ۶ ماه پس از تامین پیش پرداخت با تامین قطعات داخلی و وارداتی به هر نحو ممکن اتوبوس و مینی بوس های فوق را تحویل دهند افزون بر این با توجه به موافقت وزارت نفت با تامین اتوبوس درون شهری و ناوگان مترو شهرهای کشور با استفاده از مکانیزم تهاتر نفت خام و میعانات گازی، مقرر شد وزارت کشور و شهرداری تهران چنانچه خریدار بالقوه و متناسب با شرایط وزارت نفت را معرفی کند بدون محدودیت مقداری، منابع حاصل از صادرات آن به تامین اتوبوس (دیزل، گازسوز و برقی ) و واگن مترو اختصاص یابد.

وی با اشاره به آنچه که در این صورت جلسه ذکر شده است، اظهار داشت: در حال حاضر از ۲۳ هزار دستگاه اتوبوس شهری بالغ بر ۱۷ هزار دستگاه از آن فرسوده است که ۷ هزار دستگاه آن قابلیت بازسازی یا اورهال و بکارگیری مجدد در چرخه حمل و نقل عمومی را دارد.

این مقام مسئول افزود : بر اساس توافقات صورت گرفته در این جلسه هزینه لازم برای بازسازی هر دستگاه به‌طور متوسط ۴۰۰ میلیون تومان برآورد می‌شود. با توجه به هماهنگی صورت گرفته با سازمان برنامه و بودجه و صندوق کارآفرینی امید مقرر شد ۲۰۰۰ دستگاه اتوبوس که نیمی از آن سهم تهران است، با استفاده از منابع دولتی و تسهیلات صندوق کارآفرینی امید و نیز تامین بخشی از منابع توسط شهرداری‌ها و صاحبان اتوبوس‌های فرسوده، بازسازی شود. بر اساس این ابلاغیه، سازمان برنامه و بودجه متولی تامین ۲۰۰ میلیارد تومان کمک بلاعوض بابت بازسازی اتوبوس‌های فرسوده شده است.

نعمت بخش در ادامه به جلسه اخیر شرکتهای خودروسازی در دفتر مدیرکل صنایع خودرو و نیرو محرکه وزارت صمت اشاره و عنوان کرد : بر همین اساس جلسه ای در اول بهمن ماه امسال در دفتر مدیرکل نیرو محرکه وزارت صمت برگزار شد ابتدا ضرورت جلسه در خصوص نحوه تامین حداقل ۲۰۰ دستگاه اتوبوس شهری گاز سوز و دیزل ظرف ۲ ماه باقی مانده سال ۹۸ و همچنین اعلام برنامه سال ۹۹ به تفکیک ماه و خارج از طرح نوسازی ناوگان اعلام گردید و برای تهران تنها تامین اتوبوس گازسوز و مشروط به شرایط ذیل شد.

وی ادامه داد: پرداخت ۱۰۰ درصد قیمت خودروساز تا ۱۰ بهمن ۹۸ چه ارزی و یا ریالی اولین شرط مطرح در این جلسه بود که البته تاکنون هیچ رقمی از سوی شهرداری پرداخت نشده است.

دبیر انجمن خودروسازان ایران تصریح کرد: رعایت حداقل استاندارد یورو۴، رعایت ضوابط ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید و تاییدیه استاندارد و محیط زیست برای یک سطح خاص از دیگر ضوابطی است که در جلسه به تایید مدیران عامل شرکت های خودروسازی رسید و بر این اساس شرکتهای خودروسازی نیز به شرط تامین هزینه تا ۱۰ بهمن ماه متعهد به تحویل اتوبوس با توجه به توافقات صورت گرفته شدند.

تعهد خودروسازان به تامین حدود ۹۰۰ دستگاه انواع اتوبوس شهری در سال ۹۸

این مقام مسئول در انجمن خودروسازان ایران افزود: بر این اساس شرکت ایران خودرودیزل تامین ۲۰۰ دستگاه اتوبوس دیزل و گاز سوز، پیشرو دیزل تامین ۲۰۰ دستگاه اتوبوس گاز سوز، شهاب خودرو ۱۵۰ دستگاه گاز سوز و دیزل، عقاب اقشان ۱۵۰ دستگاه دیزل، زرین خودرو ۲۵ دستگاه دیزل و یاوران خودرو ۱۵۰ دستگاه گاز سوز را متعهد شدند.

نعمت بخش افزود: همچنین وزارت صمت به عنوان متولی مصوبه اخیر شورای اقتصاد اعلام آمادگی کرد چنانچه شهرداری از محل صرفه جویی و سرمایه گذار متعهد به اجرای تعهدات و صحه گذاری و اندازه گیری پیمایش اتوبوس ها شود نسبت به بازپرداخت مبلغ سرمایه گذاری از محل صرفه جویی برای خودروهای مشمول طرح در قالب طرح نوسازی هماهنگی لازم را به عمل بیاورد.

برنامه اتوبوس سازان برای تامین نیاز ناوگان شهری در سال ۹۹

وی گفت: البته برای سال ۹۹ نیز شرکت ایران خودرودیزل متعهد به تحویل ۱۶۰۰ دستگاه، پیشرو دیزل ۱۱۰۰ دستگاه و شهاب خودرو ۱۱۰۰ دستگاه انواع اتوبوس( دیزل، گاز سوز و برقی ) شدند همچنین شرکت یاوران خودرو متعهد به تامین ۳۵۰ دستگاه اتوبوس گاز سوز، عقاب افشان ۱۰۰۰ دستگاه گاز سوز و زرین خودرو نیز ۱۰۰ دستگاه گاز سوز و ۵۰۰ دستگاه دیزل شدند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: متاسفانه به رغم آمارهای اعلام شده از سوی خودروسازان در تامین نیاز ناوگان شهری متاسفانه تاکنون اولین شرط صورت جلسه یک بهمن سال ۹۸ که توسط مدیران عامل شرکتها به همراه انجمن خودروسازان متعهد و به امضاء رسیده و آن تامین و پرداخت ۱۰۰ درصد هزینه اتوبوس های تعهد شده بوده، توسط شهرداری فراهم نشده است از این رو جای تعجب است که مسئولان شهری که این روزها تاکید برای خرید خارج دارند چرا این بودجه را صرف خرید از داخل نمی کنند!

اظهارات دبیر انجمن خودروسازان و ارائه گزارشی از آخرین جلسات و تفاهمات صورت گرفته بین خودروسازان و وزارت صمت و مدیران شهری برای نوسازی و تامین نیاز ناوگان اتوبوس های درون شهری کشور در حالی حکایت از توان خودروسازان داخلی برای تامین نیاز داخلی دارد که بر اساس توافقات صورت گرفته تامین این نیاز مستلزم تامین هزینه تولید و پرداخت حداقل پیش پرداخت های لازم به خودروسازان دارد موضوعی که تاکنون منجر به هیچ اقدامی از سوی مسئولان شهری نشده است حتی به رغم مهلت اخیر وزارت صمت برای اعلام نیاز شهرداری تهران در سال ۹۸ نیز تا این لحظه عملا واکنشی را از سوی این دستگاه به دنبال نداشته است.

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.