

در این قسمت، با تست و مقایسه دو خودروی لکسوس NX200t و فولکس واگن تیگوان و همچنین معرفی تریگرهای فومن شیمی همراه ما باشید.


فهرست مطالب
- مقایسه ظاهری تیگوان و NX
- طراحی کابین لکسوس NX200t و فولکس واگن تیگوان
- مقایسه امکانات ایمنی و رفاهی لکسوس NX200t و فولکس واگن تیگوان
- مشخصات فنی و تجربه سواری لکسوس NX200t و فولکس واگن تیگوان
- اسپری های مراقبت از خودرو کاسپین
- گالری تصاویر لکسوس NX200t
- گالری تصاویر فولکس واگن تیگوان
- گالری تصاویر اسپری های کاسپین
- گالری تصاویر پشت صحنه
در قسمت سوم فصل ۹ اسب بخار به سراغ مقایسه ای متفاوت و جذاب آمده ایم؛ در یک سوی میدان لکسوس NX200t فول آپشن حضور دارد و در سمت دیگر، فولکس واگن تیگوان. به بیانی دیگر، در این قسمت، سامورایی علیه گلادیاتور ژرمنی برخاسته است. در قسمت تست، علاوه بر بیان مشخصات و آپشن ها و کیفیت سواری دو خودرو، میان این دو کراس اوور ژاپنی و آلمانی درگ برگزار شده است. همچنین در بخش دیگری از این قسمت به سراغ محصولات تریگر (اسپری) فومن شیمی آمده ایم.
مقایسه لکسوس NX200t و فولکس واگن تیگوان را میتوانید در پلتفرم فیلیمو نیز مشاهده کنید
مقایسه ظاهری تیگوان و NX


بی تردید طراحی ظاهری هر خودرویی امری سلیقهایست و نظر قطعی در این زمینه نمی توان داد. پس در بخش طراحی صرفاً به بیان ویژگی های ظاهری دو خودرو و میزان پیروی آن ها از ترندها و المان های روز خواهیم پرداخت.
در نمای جلوی لکسوس امضای همیشگی این برند و در واقع، چهره یک سامورایی خشن و جذاب را شاهد هستیم. دی لایت های Lشکل علاوه بر این که از حرف L در ابتدای نام Lexus اقتباس شده اند، در نشان دادن اصالت این برند حتا از فواصل دور و تهاجمی تر بودن دماغه خودرو کمک شایانی کرده اند.
به سراغ فولکس می رویم؛ این خودرو نه از امضای فولکس بلکه به طور کلی از امضای آلمانی ها در طراحی، یعنی سادگی و در عین حال ماندگاری بالا، بهره می گیرد. جلوپنجره خودرو با خطوط افقی کرومی در چراغ ها امتداد می یابد و سپر نیز فرمی ساده، کمی حجیم و شکیل دارد.
در نمای کناری و عقب دو خودرو هم وضعیت دقیقاً مشابه است. پیچیدگی طراحی فیزیکی لکسوس NX200t بیش تر است و در مقابل، فولکس واگن تیگوان از فیزیکی ساده تر بهره مند است و طراحان فولکس سعی کرده اند این سادگی را در برخی جزییات نظیر گرافیک چراغ های عقب و… جبران کنند.
طراحی کابین لکسوس NX200t و فولکس واگن تیگوان


در نمای داخلی لکسوس NX200t شاهد طرحی لوکس و جذاب هستیم و تنها ضعف آن را می توان به کارگیری دکمه های فیزیکی پرتعداد و تا حدودی گیج کننده در کنسول میانی و همچنین مانیتور کوچک خودرو دانست. به عنوان نکات جلب توجه کننده باید به ساعت آنالوگ و بسیار زیبای لکسوس و نیز کیفیت بسیار بالای متریال داخلی اشاره کرد.
در کابین تیگوان از حجم سادگی که در ظاهر خودرو دیده بودیم، خبری نیست. فرم کلی داشبورد حالتی راننده محور دارد. مانیتور خودرو نسبت به NX بزرگ تر است و کلیدهای فیزیکی، اگرچه نسبت به NX کم تر هستند، اما به طور کلی، تعدادشان نسبتاً زیاد است. پنل سیستم تهویه دوکاناله خودرو نیز با سه کلید دوار، بیش از حد ساده به نظر می آید. به طور کلی، در بخش داخلی، لکسوس NX200t نسبت به فولکس واگن تیگوان جذابیت بیش تری به راننده و سرنشینان القا می کند.
مقایسه امکانات ایمنی و رفاهی لکسوس NX200t و فولکس واگن تیگوان


از جمله امکانات ایمنی و رفاهی لکسوس NX200t فول می توان به مواردی از قبیل اتوهلد، ترمز ABS، ترمز EBD، سامانه کمکی ترمز، سیستم کنترل پایداری، سیستم کنترل شروع حرکت در شتابگیری، ایربگ راننده و سرنشین و کناری و پرده ای و زانویی راننده، محل شارژ بیسیم گوشی، ساعت آنالوگ، سنسور نقطه کور، کروز کنترل، رادار، نورپردازی داخلی، سیستم ورود بدون کلید و استارت دکمه ای دکمه ای، سقف پانوراما، گرمکن صندلی های جلو، سردکن صندلی های جلو، تهویه اتوماتیک دوکاناله، مموری صندلی، دروبین عقب، دوربین ۳۶۰ درجه، سنسور نور و سنسور باران، سیستم کمکی پارک، رادار هشدار برخورد از جلو، رادار بین خطوط، نور بالای اتومات، سیستم ASC یا شبیه سازی صدای پیشرانه به کمک اسپیکرهای خودرو، ترمز اضطراری، صندوق بار برقی، سیستم صوتی حرفهای مارک لوینسون و… اشاره کرد.
فولکس واگن تیگوان بازار ایران به ۹ کیسه هوا مجهز است که رقبای بازار ایران این خودرو از داشتن کیسه های هوای کناری ردیف عقب محروم هستند. همچنین این خودرو به چهار گرم کن صندلی مجهز است و از طرفی در پشت صندلی های جلو، میز پذیرایی ساده ای برای سرنشینان عقب گذاشته شده است. وجود مواردی نظیر سیستم تهویه سه گانه، تودوزی چرم، حافظه صندلی راننده، نمایشگر تمام دیجیتال آمپرها، نمایشگر ۹.۲ اینچی وسط با قابلیت تنظیم با حرکت از راه دور دست، دوربین ۳۶۰ درجه با تنظیمات مختلف، سیستم اتوپارک، کاروان کش عقب، درِ صندوق برقی، سقف پانارومیک، کروزکنترل، سنسور نور، هدآپ، تنظیم حالت رانندگی و حالت انتقال قدرت به چرخ ها، دنده پشت فرمان، سامانه استارت/ استاپ، سیستم کنترل پایداری، سیستم هشدار خستگی راننده، سیستم کنترل سرعت در سراشیبی، سیستم کنترل شروع حرکت در سربالایی، ترمز پارک برقی، اتوهلد، سنسور باد لاستیک، گرمکن اتوماتیک مخزن شیشه شوی، نورپردازی داخلی و… از دیگر امکانات ایمنی و رفاهی به شمار می آیند.
مشخصات فنی و تجربه سواری لکسوس NX200t و فولکس واگن تیگوان


لکسوس NX200t به یک موتور ۴ سیلندر ۲ لیتری به همراه سیستم پرخوران توربو شارژر مجهز است. این پیشرانه می تواند نیرویی معادل ۲۳۵ اسب بخار قدرت در ۴۸۰۰ دور در دقیقه و ۳۵۰ نیوتنمتر گشتاور در ۱۶۵۰ دور در دقیقه را تولید کند. این نیرو به وسیله جعبه دنده ۶ دنده اتوماتیک تیپترونیک به هر چهار چرخ منتقل میشود. شتاب صفر تا صد این خودروی ۱۸۳۷ کیلوگرمی حدود ۷ ثانیه توسط شرکت اعلام شده است، اما در روز تست با دستگاه درگی، این خودرو شتاب ۱۰.۳ ثانیه را ثبت کرد.
فولکس واگن تیگوان به پیشرانه دو لیتری توربو GDi مجهز است که ۱۸۰ اسب بخار را با گشتاور ۳۲۰ نیوتون متر تولید می کند. همچنین یک گیربکس ۷ سرعته دو کلاچه وظیفه دارد قدرت موتور را با توجه به تشخیص سامانه کنترلی به چرخ های جلو و عقب برساند. با توجه به این که حداکثر گشتاور تیگوان از دور ۱۵۰۰rpm در دسترس است و ضرایب دنده متناسب با یک کراس اوور انتخاب شده است، فولکس واگن اعلام می کند که می توان در شرایط ایده آل، با تیگوان شتاب صفر تا صد را در محدوده ۷.۷ ثانیه ثبت کرد، اما این کراس اوور نیز در روز تست شتاب صفر تا صد را در زمان ۱۰.۷ ثانیه به ثبت رساند.
در خصوص تجربه رانندگی دو خودرو می توان گفت علیرغم اسب های کم ترِ کراس اوور آلمانی نسبت به ژاپنی، تیگوان حتا در زمینه شتاب گیری هم تقریباً پا به پای لکسوس می آمد و این مورد را بی تردید مدیون تعویض های بی نقص گیربکس دو کلاچه خود و همچنین کیفیت اسب های آلمانی اش است. برخلاف بسیاری از خودروهای مجهز به گیربکس دو کلاچه، صدای صفحات گیربکس به کابین نفوذ نمی کند و این نشان می دهد سامانه DSG در گیربکس های فولکس واگن می تواند عملکرد مطمئن و قوی داشته باشد.
کیفیت سواری و هندلینگ در تیگوان نسبت به NX، سرتر است و چسبندگی تیگوان به جاده به واقع مثال زدنی است. در طرف مقابل، لکسوس NX200t نسبت به فولکس واگن تیگوان حس اسپرت تری به راننده القا می کند. این مورد خصوصاً وقتی سیستم ASC را فعال می کنید، نمود بیش تری دارد، چراکه در واقع، از سیستم صوتی خودرو، صدای یک پیشرانه شش سیلندر برایتان شبیه سازی و تداعی می شود.
اسپری های مراقبت از خودرو کاسپین

در بخش دیگری از این قسمت به سراغ محصولات تریگر (اسپری) کاسپین آمده ایم. تریگر هایی که دو دسته ی شوینده (پاک کننده) و نگه دارنده دارند. به عبارت دیگر در این بخش به معرفی تریگر های پاک کننده موتور و داشبورد و همچنین نگهدارنده های سطوح مختلف نظیر لاستیک ها و… پرداخته ایم. این محصولات به شما کمک می کنند تا در کنار حفظ کیفیت سطوح داخلی و خارجی خودرو و قطعات داخل کاپوت، تجربه بسیار خوبی از تمیزی و درخشندگی را تجربه نمایید.
اسپری موتورشوی کاسپین

اسپری موتور شوی کاسپین جهت تمیز کردن موتور خودرو و سایر قسمت های آلوده به لکه های روغن، گیریس، جرم و گرد و غبار تولید شده است. فرمولاسیون ویژه این محصول سبب می شود تا در سریع ترین زمان ممکن و بدون آسیب به نواحی پلاستیکی، رنگ و…، قادر باشد تا انواع آلودگی ها را از بین ببرد.
اسپری پاک کننده چند منظوره کاسپین

اسپری پاک کننده چند منظوره کاسپین با رایحه خاص، سطوح داخلی خودرو را تمیز می کند. این محصول برای از بین بردن کثیفی و لکه ها از انواع سطوح داخلی خودرو نظیر سقف، موکت، کمربند ها و انواع سطوح پلاستیکی طراحی و ساخته شده است.
اسپری براق کننده لاستیک کاسپین

این اسپری با نفوذ به سطح لاستیک، انواع لکه و جرم را از بین می برد و بلافاصله آن را براق می کند. این اسپری همچنین در مقابل اشعه UV ، حرارت و ترک خوردگی نیز از لاستیک خودرو محافظت به عمل آورده و سبب افزایش طول عمر آن می شود.
اسپری شیشه شوی و ضد بخار کاسپین

این اسپری با رایحه خاص و مطبوع خود، قابلیت ضد بخار و قدرت پاک کنندگی و براق کنندگی بالایی دارد. این محصول به دلیل همین قابلیت ضد بخار بودن، برای شیشه خودرو (داخل و بیرون) و آینه حمام بسیار مناسب است. همچنین این اسپری به دلیل خاصیت مذکور، میدان دید رانندگان در روز های برفی و بارانی را نیز افزایش می دهد.
اسپری پولیش داشبورد خودرو کاسپین


این اسپری سطوح پلاستیکی آسیب دیده و کدر را جلا داده و مانع از ترک خوردگی و رنگ پریدگی سطح داشبورد می شود. همچنین با خاصیت آنتی استاتیک مانع از جذب گرد و غبار می شود.
محلول ضد عفونی کننده سطوح و داخل خودرو آماده صرف کاسپین

محلول آماده مصرف ضد عفونی کننده سطوح کاسپین با رایحـه دلـپـذیر، از بین برنده بوی نامطبوع و موثر بر انواع ویروس ها ، باکتری ها و قارچ های سطحی می باشد. این محلول بدون آسیب به سطوح چرمی ، پلاستیکی و رنگی قابل استفاده است.
مزایای اسپری های کاسپین
- تاثیر گذاری و محافظت بالا
- فاقد ترکیبات مضر
- موثر بر ویروس ها، باکتری ها و قارچ ها
- رایحه دلپذیر
- از بین برنده بوی نامطبوع
- بدون آسیب به سطوح مختلف
- کاربری آسان و سریع
گالری تصاویر لکسوس NX200t






























گالری تصاویر فولکس واگن تیگوان
























گالری تصاویر اسپری های کاسپین










گالری تصاویر پشت صحنه






























ویدیو رو ندیدم ولی این رو مطمئنم که تیگوان با وجود اینکه ماشین خوبیه ولی هم کلاس nx نیست. تو بازار جهانی از جمله امریکا هم با وجود بودن تو یک رنج قیمتی با تویوتا رافور باز هم به گرد رافور نمیرسه . ماشین سواری آلمانی = لذت رانندگی بالاتر از رقبا ، حساسیت بالا، خرج بالا، دوام پایین نسبت به ژاپنیا.
ماشین آلمانی واقعا چیز دهن سوزی نیست حتی بی ام و منتها مردم علاقه دارن به هجویات و شاخ برگ دادن به آپشن های بلااستفاده برخی ماشینای آلمانی ، مردمی که شاید از کنارشونم رد نشدن به نظرم در عمل جز هزینه نگهداری بالا و استهلاک بالا هیچ چیز دیگه ای ندارند که با استفاده روزانه هم سر یه سال آش و لاش میشن در کل عده ای صرفا واسه قیمت بالا و پز دادن سوار میشن اکثرا هم تو پارکینگ هستن! البته خب چنین نظری و گفتن حقایق از سمت همین مردم همواره دیسلایک بالاتری میگیره 🙂
خب تو المانی سوار نشو برو پراید سوار شو کسی که تاحالا با المانی رانندگی نکرده معلومه پرت میگه
مقلیسه فولکس و لکسس درست نیست!!! فولکس را باید با نیسان مقایسه کنی! لکسس در کلاس لوکس است و باید با بی ام و و بنز مقایسه بشه! البته اگر به آلمان فن های وطنی بر نخوره!!!!
فقط G Class مرسدس…
چه ربطی داره؟
با اختلاف بهترین و کامل ترین بررسی بود که تا به حال انجام دادید . با توجه به اینکه تجربه استفاده از هر دو ماشین را دارم ، تمام گفته هاتون رو تایید میکنم و حتی کوچک ترین نکته ای نبود که از قلم افتاده باشه. سپاس از زحمات شما
اون چیزی که در مورد نویگیشن تیگوان گفتید واقعا حالمو خراب کرد. این مصداق وطن فروشیه که دوستان ماموت خودرو مرتکبش شدن .
بغض خلیج فارس ای کاش بشکنه …
گلادیاتور ژرمنی؟! مگه گلادیاتور ژرمنی هم داشتیم ما خبر نداشتیم؟!
گلادیاتورا مگه مال ایتالیا نبودن ؟ چه ربطی به آلمان داره
روی تیتر مطالب بیشتر تمرکز کنید
جز قسمت های خوب اسب بخار بود،خسته نباشید
(نکته اخر دنده عقب گیربکس ها عالی
دمتون گرم ، خسته نباشید
هر ماشینی در این سطح هم طرفدار های خودش رو داره هم مزایا و معایبش … در مورد کیفیت خورروهای آلمانی که کسی نمیتونه بگه ماست سیاه هست! در خصوص استهلاک هم که تویوتا و لکسوس معروف هستن. طراحی و قیافه بحث سلیقه هست حتی سایز و امکانات هم با پول و کشور به کشور بالا پایین میشه … ولی اونجایی که علم و تجربه برنده رو تعیین میکنه و هیچ کس نمیتونه زیرآبی توش بره یکی تست های کنترل پایداری و ایمنی هست که تیگوان رقیبی نداره، حتی شخصا مرسدس GLC رو هم نمیتونم با تیگوان مقایسه کنم تو بحث پایداری و تست گوزن . یکی دیکه هم بازدهی موتور (آنچه شما اسب بخار آلمانی مینامید) که مشخص شد ۲۳۵ اسب بخار لکسوس معادل ۱۸۰ اسب بخار تیگوان عملکرد داشت. در خصوص فناوری و به روز بودن هم که موتور و طراحی شاسی لکسوس اقلا ۱۰ سال از تیگوان عقب تره … دیگه خود تست کننده عاشق تویوتاست ولی کلاه از سر برداشت برای فولکس ، حالا هی یه عده ی معدود بیان به ماشین آلمانی ایراد بگیرن و با چهار چرخ هایی نثل رلو ۴ مقایسه کنن ! دقیقا انگار اصرااار کنن ماست سیاه هست !!
شکی نیست مهندسی آلمانی برتر از همه و من جمله ژاپنه. شما مرسدس را به عنوان پدر خودروسازی میشناسید. تویوتا کجای کاره؟ طرف خودروهای فرمول۱ میزنه که اوج مهندسی مکانیکه و همواره در صدره. ژاپن فرمول۱ میزنه؟ تیگوان کاملا نشون داد خودروی بهتری از NX هست. حال فرض کنید ماکان بیاد تو تست. ماکانی که نمره ۱۰ از ۱۰ از کارانددرایور سالهای متمادی میگیره. کدوم ژاپنی اصلا جرات میکنه بیاد خودشو با ماکان یا کاین مقایسه کنه؟ تعصب هم نباید داشت ولی بدونید آلمان با اختلاف بهترینه.
دقیقا
واقعا کیفیت بنزین ایران فاجعه هست !! Nx توربو تقریبا تو همه کشور های دنیا تست شده و تو هیچکدومشون شتاب بالای ۷/۵ ثانیه ثبت نکرده ( مثلا مجله موتورترند آمریکا با این ماشین روی آسفالت معمولی عدد ۶/۴ ثبت کرده ) یا تیگوان هم دقیقا همین اوضاع رو داره و نباید بیشتر از ۸ تایم بزنه ، همه اینا بر میگرده به کیفیت بنزین ایران که واقعا نمیشه روش اسم بنزین گذاشت
این ویدیو یک پیشرفت خوب در تولید و تهیه محتوای خودرویی توسط سایت اسب بخار بود که به خوبی خودروها رو به چالش کشیدید . بردن خودروها به آستانه تحمل دینامیکی،حداکثر توان ترمزو شتاب ، در واقع دست گذاشتن روی مشکلات فنی و ظاهری چیزی که یک مخاطب انتظار داره نه صرفا بازگو گردن کاتالوگ و خوبیها ! تشکر
ضمن تشکر از بررسی خوبی که داشتید چند نکته قابل ذکر است : ۱- با وجود اینکه ابعاد دو ماشین به درستی نمایش داده شد ولی گوینده در تصویر ارتفاع تیگوان رو بیشتر از لکسوس عنوان کرد ۲- ابعاد لاستیک لکسوس به اشتباه عنوان شد ۳- شاید بهتر بود بجای واژه “بینظیر” که بسیار در این بررسی استفاده شد که به معنای بی مانند و بی رقیب هست از واژه ای دیگری استفاده بشه چون قطعا حداقل برای این خودروها نمیشه قابلیتی رو بیان داشت که بی مانند باشه .
وقت بخیر ، ببخشید اسم موسیقی تیتراژ پایانی رو می فرمایید؟
ماشین های چینی روز بازار ایران رو تست و بررسی و با هم مقایسه کنید که الان انتخاب خیلی از ایرانی هاست. نه این ماشینای تخیلی که خیلیا حتی از نزدیکم ندیدن چه برسه به این که یه روزی بخوان سوار شن .
ماموت خودرو فقط تو اپشن سفارش دادن خوب عمل نکرده