موتور تیوفایو (TU5) + نسخه‌های مختلف و مشخصات فنی

موتور تیوفایو (TU5)
موتور تیوفایو (TU5)

موتور تیوفایو (TU5) یکی از قدیمی ترین پیشرانه هایی است که به علت ۱۶ سوپاپ بودن و استهلاک پایین بر روی محصولات ایران خودرو قرار گرفت و هنوز هم از این موتور و نسخه ارتقایافته آن استفاده می شود.

تیگو 8 پلاگین تیگو 8 پلاگین

موتور تیوفایو از چه سالی بر روی محصولات ایران خودرو قرار گرفت؟

تقریباً از سال ۱۳۸۲ بود که پژو ۲۰۶ تیپ ۴ (تیپ همان Type است) با موتور TU5 وارد بازار شد و در آن زمان توانست به یکی از پرقدرت ترین هاچ بک های ایران تبدیل شود. پس از گذشت یک سال، تیپ های ۵ و ۶ پژو ۲۰۶ هم با موتور تیوفایو وارد بازار شدند و تولید تیپ ۴ متوقف شد. از همان سال ها تا امروز، به علت استهلاک پایین و توان و گشتاور تولیدی مناسب، از این موتور بر روی محصولات ایران خودرو استفاده می شود و مردم هم از آن استقبال می کنند.

البته در یکی دو سال اخیر، نسخه ارتقایافته این موتور با نام تیوفاو پلاس یا EC5 وارد بازار شده و مهم ترین تغییری که در آن صورت گرفته است اضافه شدن سیستم CVVT بود.

مشخصات فنی موتور TU5

طراحی این موتور به صورت ۱۶ سوپاپ است و همین موضوع باعث عملکرد بهتر نسبت به موتورهای دیگر ایران خودرو شده است. این موتور می تواند حداکثر توان ۱۰۵ اسب بخار و گشتاور 142 نیوتن متر را تولید کند، که این مقدار برای خودرویی مثل ۲۰۶ هاچ بک بسیار راضی کننده است و مصرف کنندگان از بخش فنی این خودرو رضایت داشته اند.

موتور تیوفایو با EC5 چه تفاوت هایی دارد؟

در موتور EC5 تغییراتی مانند به‌کارگیری اویل پمپ متغیر، نصب نسل جدید دینام، زمان بندی متغیر سوپاپ ها یا CVVT و سیستم تزریق سوخت ارتقایافته صورت گرفته است که توانست توان موتور را تا ۱۱۳ اسب بخار و گشتاور را تا ۱۴۴ نیوتن متر بالا ببرد. البته خودروهایی که موتور EC5 دارند فرمان کمکی برقی هم دارند که موجب می شود پمپ هیدرولیک در این خودروها قرار نگیرد و موتور خروجی توانی برای پمپ هیدرولیک نداشته باشد، به این ترتیب، افت توان بخش فرمان هم از بین می رود.

چه خودروهایی موتور TU5 یا EC5 دارند؟

از موتور تیوفایو برای اولین بار برای پژو ۲۰۶ تیپ ۵ و تیپ ۶ استفاده شد، سپس با تولید نسخه سدان ۲۰۶ باز هم شاهد به‌کارگیری موتور تیوفایو بر روی آن بودیم. در کنار ۲۰۶ از موتور TU5 برای خانواده ۲۰۷ هم استفاده شد و پس از آن شاهد نصب این موتور روی پژو پارس و پژو ۴۰۵ هم بودیم.

از سویی دیگر، از موتور EC5 اولین بار برای رانا پلاس استفاده شد و سپس تارا هم به این موتور مجهز شد. البته در نمایشگاه اخیر خودروی شهر آفتاب از ۲۰۷ MC (Multi Color) رونمایی شد که برای آن هم از موتور تیوفایو پلاس به همراه گیربکس ۶ دنده اتوماتیک استفاده شده بود.  

چرا موتور تیوفایو در دورهای بالا بهتر کار می کند؟

یکی از ویژگی های موتورهای ۱۶ سوپاپ این است که در دورهای بالا تنفس بهتری دارند و به همین دلیل، حداکثر گشتاور آن ها در دورهای بالا اتفاق می افتد. به همین دلیل است که موتور TU5 در دورهای بالا حس بهتری از نظر گشتاور به راننده می دهد و به اصطلاح به آن موتور دور بالا می گویند. اما موتورهای ۸ سوپاپ در دورهای پایین حداکثر گشتاور خود را تولید می کنند و از این رو، موتورهایی مثل XU7 و M15 در دورهای پایین بهترند و حس شتاب بهتری را به راننده می دهند.  

موتور تیوفایو؛ محبوب کم استهلاک

یکی از مهم ترین دلیل های این که موتور تیوفایو جزو کم دردسرترین و کم استهلاک ترین موتورها محسوب می شود این است که در درجه اول با علم مهندسی خوبی طراحی شده است، یعنی نقشه های طراحی آن به‌روزتر و دقیق تر هستند. از طرفی دیگر، تأمین کننده های این موتور نسبت به تأمین کننده های موتورهای XU7 و EF7 کم تر هستند، که باعث می شود پس از بروز مشکل در روند تولید، رفع آن سریع تر انجام شود. یکی دیگر از علت های کم استهلاکی و عمر بالای این موتور این است که مراحل قالب گیری آن با موتورهای دیگر فرق دارد، از طرفی دیگر، نقشه های طراحی این موتور تابه‌حال تغییر نکرده است، اما نقشه های طراحی موتور EF7 همواره در حال به‌روزرسانی بود و همین باعث شد عیب های این موتور به ندرت از بین برود.

به طور کلی، محدودیت در تأمین کننده ها، طراحی مهندسی تر و دقیق تر و همچنین ثبات در نقشه های تولید باعث شد این موتور بتواند به یکی از کم استهلاک ترین موتورهای ایران تبدیل شود.

چرا موتورهای تیوفایو محبوب هستند؟

این موتورها در درجه اول به دلیل ۱۶ سوپاپ بودن با استقبال خوبی از طرف مشتریان روبه‌رو شدند، زیرا این قضیه برای آن ها جا افتاده بود که هر چه تعداد سوپاپ بیش تر باشد، موتور به‌روزتر، مطمئن تر و پرقدرت تر خواهد بود. از طرفی دیگر، کم استهلاک بودن این موتور بین مردم جا افتاد و آن ها بیش تر نسبت به این موتور متمایل شدند. البته یکی از مهم ترین دلیل های طرف‌داری از این موتور این بود که بر روی خانواده پژو ۲۰۶ و ۲۰۷ نصب شد و به علت رخ خوب و جذاب پژو بود که مردم ۲۰۶ و ۲۰۷ می خریدند و در کنار ظاهر جذاب از موتور این خودرو هم بهره می بردند.

موتور تیوفایو (TU5)
موتور تیوفایو (TU5)

نتیجه گیری

به طور کلی، تیوفایو، هم آمار خرابی پایینی دارد و هم موتور نسبتاً پرقدرتی است و با توجه به این دو پارامتر است که مردم خودروهایی که موتور TU5 دارند را بهتر می خرند و از آن ها راضی تر هستند،‌ اما با توجه به تولیدات جدید ایران خودرو و همچنین پیش بینی های صورت گرفته احتمال می رود تولید موتور TU5 معمولی متوقف شود و جای خود را به EC5 که نسخه ارتقایافته آن است بدهد.

محمد جبارزاده شیاده

پایگاه خبری اسب بخار

تاریخچه موتور تیوفایو (TU5) چیست؟

تقریباً از سال ۱۳۸۲ بود که پژو ۲۰۶ تیپ ۴ با موتور TU5 وارد بازار شد و در آن زمان توانست به یکی از پرقدرت ترین هاچ‌بک های ایران تبدیل شود. پس از گذشت یک سال، تیپ های ۵ و ۶ پژو ۲۰۶ هم با موتور تیوفایو وارد بازار شدند و تولید تیپ ۴ متوقف شد.

مشخصات فنی موتور TU5 چیست؟

طراحی این موتور به صورت ۱۶ سوپاپ است و همین موضوع باعث عملکرد بهتر نسبت به موتورهای دیگر ایران خودرو شده است. این موتور می تواند حداکثر توان ۱۰۵ اسب بخار و گشتاور 142 نیوتن متر را تولید کند که این مقدار برای خودرویی مثل ۲۰۶ هاچ‌بک بسیار راضی کننده است و مصرف کنندگان از بخش فنی این خودرو رضایت داشته اند.

چرا موتورهای تیوفایو کم استهلاک هستند؟

یکی از مهم ترین دلیل های این که موتور تیوفایو جزو کم دردسر ترین و کم استهلاک ترین موتورها محسوب می شود این است که در درجه اول با علم مهندسی خوبی طراحی شده است، همچنین مراحل قالب گیری آن با موتورهای دیگر فرق دارد، از طرفی دیگر، نقشه های طراحی این موتور تابه‌حال تغییر نکرده است.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.