مقایسه پژو پارس LX و پژو ۲۰۶ تیپ ۵
پژو پارس LX و پژو ۲۰۶ تیپ ۵، به عنوان یک سدان و یک هاچ بک خوشفروش و همقیمت در بازار، در این مطلب با هم رقابت میکنند.
فهرست مطالب
در بازار داخلی اگر شخصی قصد خرید یک سدان اقتصادی، نسبتاً جادار، بزرگ و خوشفروش را داشته باشد، یکی از گزینه های پیشِ رو و قابل تأمل قطعاً پارس TU5 است و در سوی دیگر، اگر به یک هاچ بک جوان پسند و با لذت رانندگی بیش تر علاقه نشان دهد، می تواند به سراغ بچه شیر سالخورده پژو یعنی ۲۰۶ تیپ ۵ برود.
پژو پارس را می توان یکی از سدان های خوش فروش و محبوب دانست که طراحی حساب شده این خودرو و فضای داخلی بزرگ و راحت آن سبب شده است تا طی دو دهه حضور مستمر در بازار، همچنان یکه تاز سدان های نسبتا اقتصادی بازار باشد و حتی محصولات جدیدی همچون سورن پلاس و رانا پلاس سقف شیشه ای نیز در زیر سایه سنگین پارس قرار بگیرند.
در طرف مقابل پژو ۲۰۶ تیپ ۵ را داریم. هاچبک جوان پسندی که دقیقا مانند پارس حدود ۲ دهه فعالیت مستمر در بازار ایران را تجربه کرده و همواره به دلیل انحصاری بودن بازار خودرو در کشور، از جمله پر فروش ترین خودروها بوده است.
مقایسه ظاهر پژو پارس LX و پژو ۲۰۶ تیپ پنچ
در ارتباط با طراحی ظاهری پارس و ۲۰۶ به علت حضور چند ساله و فراوانی آنها در سطح خیابان ها و جاده های کشور، نمی توان صحبت خاصی کرد و هرچه گفته شود تکرار مکررات است. ظاهر پارس در طول سال های حضورش بعضا دستخوش برخی تغییرات جزئی همچون رینگ ها و آینه های جانبی شده است و صرفا همین آینه های راهنمادار و حذف راهنما های روی گلگیر را می توان از تغییرات این خودرو در طول ۲۰ سال گذشته برشمرد!
در طرف مقابل وضع اسفناک تر نیز هست چراکه پژو ۲۰۶ به جز تغییر دستگیره ی در صندوق، هیچ تغییر دیگری را تجربه نکرده و فقط اخیرا نمونه سقف شیشه ای این خودرو رونمایی شده و قرار است تا در سال ۱۴۰۱ به بازار عرضه شود.
باید گفت در زمینه طراحی، اگرچه هر دو خودرو سالخورده بوده و رنگ و بوی کهنگی به خود گرفته اند اما هماهنگی و اصول رعایت شده در طراحی دو خودرو سبب شده است تا همچنان از گزینه های پر رنگ و پر فروش بازار به حساب آیند.
ورود به کابین
پژو پارس های جدید در بخش کابین تغییرات عمده ای را تجربه کرده اند. داشبورد این خودرو به کل دچار تغییر شده و این نسل از پارس به داشبورد سوناتایی معروف است.
فضای بسیار خوب در ردیف جلو و عقب، صندلی های راحت و امکانات خوب را می توان از نکات مثبت پارس دانست و از طرفی برخی سر و صداهای ناشی از چند پارچه بودن داشبورد در پژو پارس از ضعف های کابین آن محسوب می شود.
در پژو ۲۰۶ همچنان شاهد همان داشبورد برآنده اما خوشدست و با ارگونومی مناسب هستیم که پس از گذشت دو دهه همجنان زیبا جلوه می کند هرچند در قیاس با طرح های روز، بسیار عقب تر است.
ارگونومی مناسب داشبورد و فضای خوب در ردیف جلو به همراه امکانات قابل قبول از مزیت های ۲۰۶ تیپ ۵ است و از طرفی فضای بسیار کم و غیر کاربردی ۲۰۶ در ردیف دوم و صندوق بار، از نقاط منفی این خودرو هستند.
مقایسه امکانات رفاهی و ایمنی
از امکانات رفاهی و ایمنی پارس LX می توان به ۲ کیسه هوا، کامپیوتر سفری، کلید های کنترلی روی فرمان، سیستم تهویه اتوماتیک، سیستم ترمز ضد قفل، سیستم ترمز EBD، آینه های جانبی تاشو برقی، غربیلک فرمان چرمی، سنسور دنده عقب، تنظیم برقی پشتی صندلی جلو، بازکن درب صندوق از داخل اشاره کرد.
اما در خصوص امکانات ۲۰۶ تیپ ۵ باید به مواردی همچون ۲ کیسه هوا، کامپیوتر سفری، سیستم تهویه اتومات، سیستم ترمز ضد قفل، سیستم ترمز EBD، آینه های جانبی برقی، سنسور دنده عقب، کنترل سیستم صوتی از پشت فرمان اشاره کرد.
مشخصات فنی
پژو پارس LX و ۲۰۶ تیپ ۵ هر دو یک پیشرانه ۱.۶ لیتری تنفس طبیعی با نام TU5 با حداکثر قدرت ۱۰۵ اسب بخار و گشتاور ۱۴۰ نیوتن متر مجهز هستند. وظیفه انتقال قدرت در این دو خودرو نیز بر عهده یک جعبه دنده ۵ سرعته دستی است.
مصرف سوخت ترکیبی ۲۰۶ با پیشرانه مذکور عدد ۶.۶ لیتر در صد کیلومتر و ظرفیت باک آن ۵۰ لیتر است. مصرف سوخت ترکیبی پژو پارس LX عدد ۷.۵ لیتر و ظرفیت باک آن هم ۶۶ لیتر است.
قیمت پژو پارس LX و ۲۰۶ تیپ ۵
پژو پارس LX صفرکیلومتر مدل ۱۴۰۰ هماکنون قیمتی در حدود ۳۳۰ میلیون تومان در بازار دارد و این عدد برای ۲۰۶ تیپ ۵ صفرکیلومتر مدل ۹۹ در حدود ۳۲۰ میلیون تومان است.
نقاط مثبت پژو پارس LX
امکانات مناسب، فضای داخلی بزرگ و راحت، بازار فروش بسیار خوب، فضای بار بزرگ، فراوانی قطعات و خدمات پس از فروش.
نقاط منفی پژو پارس LX
ضعف های مونتاژی، افت کیفیت متریال داخلی، سر و صدای داشبورد.
نقاط مثبت ۲۰۶ تیپ ۵
امکانات مناسب، توان مناسب پیشرانه، فراوانی قطعات و خدمات پس از فروش، بازار فروش بسیار خوب.
نقاط منفی ۲۶ تیپ ۵
فضای داخلی بسیار کوچک، فضای بار کم.
رضا صفرآبادی فراهانی
پایگاه خبری اسب بخار
پژو پارس در نسخه LX به یک پیشرانه ۱.۶ لیتری تنفس طبیعی با حداکثر قدرت ۱۰۵ اسب بخار و گشتاور ۱۴۰ نیوتن متر مجهز است.
پژو ۲۰۶ تیپ ۵ به یک پیشرانه ۱.۶ لیتری تنفس طبیعی با حداکثر قدرت ۱۰۵ اسب بخار و گشتاور ۱۴۰ نیوتن متر مجهز است.
پژو پارس LX صفرکیلومتر مدل ۱۴۰۰ هماکنون قیمتی در حدود ۳۳۰ میلیون تومان در بازار دارد و این عدد برای ۲۰۶ تیپ ۵ صفرکیلومتر مدل ۹۹ در حدود ۳۲۰ میلیون تومان است.
پژو پارس قمقمه آب نداره، اگه حواستون به آب رادیات نباشه ممکنه واشر بزنه ، ولی ۲۰۶ قمقمه داره و حداقل از این بابت خیال آدم راحته. البته سرجمع پارس خوش فروش بازار هست و رو دستت نمیمونه
آخر سالی مطلب نداشتید رفتید سراغ فسیل های وطنی، آخه پژو پارس خدایی جا واسه نقد و بررسی داره؟
سلام و عرض ادب خدمت مدیران عزیز سایت اسب بخار.
بهتر میبود که پژو پارس رو با ۲۰۶ صندوقدار مقایسه میکردید به این دلیل که نباید یک ماشین سدان رو با
یک ماشین هاچبک مقایسه کرد.
۲۰۶ هم تیپ ۵ هم تیپ ۲ بهترین ماشین ساخت داخله، خداییش ۲۰۶ ظاهرش بهتر از ۲۰۷ است موندم چرا ۲۰۶ تیپ ۵ رو متوقف کردن و به جاش ۲۰۷ اومده در حالی که خود ۲۰۶ خوش قیافه آره.
واقعا تا کی میخواهید آشغال تولید کنید؟
چرا در بخشی از زمینه های تولیدی و علمی جزء چند کشور برتر دردنیاهستیم؟
جواب روشن است،فساد درتمام بدنه صنعت خودرو سازی
عاااااااااالی بود خیلی مفید و کاربردی و اینکه شوخی ها که نمیشه گفت مطالب طنزی که صحت هم داره گفتید عالی بود لذت بردیم.
با این پول اونطرف مرز میشه ماشهای خیلی بهتری خرید اونوقت ما هنوز داریم دو تا لگن رو با هم مقایسه میکنیم
سلام وقتی که وزارت صمت به خودرو ساز اجازه میدهد با اضافه کردن پسوندهای پرو و پلاس مبالغ هنگفتی از جیب مصرف کننده مجبور به انتخاب را به جیب بزند یعنی بی احترامی به رای مردم
خیلی دوستتون داریم آقای تفضلی آقای دلاور چرا نیومده بود تو این قسمت میشه bmw series 3 رو هم بررسی کنید با تشکر
سلام.۲۰۶ میشه گفت یک خودروی دو نفرست.