استفاده وزارت صمت از آب گل آلود واردات

ارزان شدن خودرو دربازار
ارزان شدن خودرو دربازار

به تازگی، مدیرکل دفتر صنایع خودروی وزارت صمت از ارزان شدن خودرو در بازار صحبت کرده و این کاهش قیمت ها را به برنامه های وزارت صمت ربط داده است، اما ادعای ارزانی سازی، استفاده وزارت صمت از آب گل آلود واردات است نه چیز دیگر.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، بازار خودرو طی ماه های اخیر در مقاطعی شیب نزولی به خود گرفته است. بخشی از خودروها از نیمه دوم اردیبهشت سال جاری به صورت نسبی کاهش قیمت داشته اند. در مقطعی بازار با موج انصراف ها و افزایش آگهی های فروش روبه‌رو شد، با این حال، هنوز این بازار گرم نشده است.

در این شرایط، توکلی لاهیجانی مدعی است: «سیاست‌های افزایش تولید و شفاف‌سازی عرضه از طریق سامانه یکپارچه موجب شده است قیمت خودرو در بازار کاهش ۳۵ تا ۴۵ درصدی داشته باشد.»

وی با بیان این موضوع به ایسنا گفت: «برنامه افزایش عرضه خودرو و توسعه صنعت خودروی کشور در دستور کار است؛ این روند به سمتی پیش خواهد رفت که بازار خودروی کشور رقابتی شود.»

مدیرکل دفتر صنایع خودروی وزارت صمت بر افزایش تولید خودرو در سه ماهه نخست امسال اشاره کرده و افزود: «روندی که درباره افزایش تولید از سال گذشته آغاز شده بود، در سه ماهه نخست امسال نیز با شدت بیش تری تداوم یافته است. حدود ۳۲۵ هزار دستگاه خودرو از ابتدای امسال تا پایان خرداد تولید شده است که این تعداد خودرو به‌صورت عبور مستقیم و بدون ناقصی تولید شده‌اند.»

توکلی لاهیجانی تصریح کرد: «بر این اساس، شاهد به ثمر نشستن برنامه‌های تحولی دولت سیزدهم در حوزه تولید و تنظیم بازار خودرو هستیم.»

این سخنان توکلی هر چند دروغ نیست، اما در وهله اول باید پرسید این قیمت ها نسبت به چه زمانی ارزان تر شده اند؟ مبنا ابتدای سال پس از افزایش دوباره قیمت ها در هفته دوم فروردین بوده است؟ بهمن ماه سال گذشته مبنای محاسبه قرار گرفته است؟ آیا مانند افزایش تولید سال های قبل مبنا را سال ۹۷ قرار داده است؟ گذشته از این ها، توکلی به افزایش تولید در سه ماهه نخست سال تکیه کرده است و دلیل کاهش ۳۵ تا ۴۵ درصدی بازار را برنامه های وزارت صمت دانسته، اما آیا این ادعا قابل پذیرش است؟

در این میان، به نظر می رسد مدیرکل دفتر خودرویی وزارت صمت دلیل اصلی افت قیمت های بازار را یا متوجه نشده و یا نخواسته است متوجه شود، چون افت قیمت ها و کاهش ادامه دار در برخی کلاس ها و محصولات هیچ ارتباطی با برنامه های وزارت صمت مخصوصاً عرضه یکپارچه ندارد. در بهترین حالت، عرضه خودرو از طریق سامانه یکپارچه طی دو مرحله ای که انجام شده است، از یک سو، منابع قابل تأملی را در بانک ها بلوکه کرده است و از سوی دیگر، مانع از ورود این بخش از نقدینگی به بازار خودرو شده است.

به بیان ساده، وزارت صمت به رغم ادعایی که دارد تقاضاها را پوشش نداده است، بلکه زمان ورود آن ها به بازار را با تأخیر همراه کرده است. یک بار این کار در زمان وزیر سابق و در اواخر سال گذشته صورت گرفت و با پیش فروش خودروهای وارداتی و تولید داخلی مانع از ورود نزدیک به ۱میلیون و ۱۵۰ هزار تقاضا به بازار شد و در مرحله دوم، در حد فاصل قیمت های جدید و قدیم خودروهای مونتاژی نزدیک به ۱ میلیون نفر را به سامانه کشاند.

البته پس از تعیین اولویت ها و مشخص شدن نوع خودروهای وارداتی، ریزش های زیادی صورت گرفت، با این حال، وزارت صمت مدعی شده است که اقداماتش موجب عقب نشینی و ریزش ۳۵ تا ۴۵ درصدی قیمت ها شده است. واقعیت این است که همانند سال های گذشته، وزارت صمت نقشی در کاهش قیمت ها نداشته، شاید تلاش کرده است و یا آرزوی آن را دارد، اما واقعیت چیز دیگری است، چراکه این ریزش ها کاملاً به دو مقوله ای ارتباط دارد که وزارت صمت نقش چندانی در آن ندارد.

توقف داد و ستدها، کاهش قیمت ها، افزایش آگهی های فروش و انصراف دقیقاً از زمانی آغاز شد که شورای رقابت اولین قیمت خودروهای مونتاژی را اعلام کرد و درست در همان زمان بحث واردات خودروهای دست دوم به صورت بسیار جدی از سوی مجلس پیگیری و تصویب شد. به بیان ساده، ریزش قیمت های اخیر، به طور مستقیم با پیشرفت پروژه واردات خودرو، به خصوص کارکرده، گره خورده است؛ هر چه زمان و مقدمات ورود دست دوم ها نزدیک و تسهیل شده، به همان میزان نیز بازار خودرو واکنش نشان داده است. ضمن این که، دومین قیمت خودروهای مونتاژی نیز که علاوه بر انتقاد، انصراف های زیادی به همراه داشته است هم در این عقب نشینی نقش داشته اند؛ اما اصلی ترین دلیل، خودروهای وارداتی هستند، خودروهایی که قرار است با ورود به خیابان های کشور علاوه بر افزایش تنوع و رقابت، موجب ریزش قیمت ها نیز بشوند. ضمن این که، هنوز تکلیف ارز مورد نیاز خودروسازان برای سفارش گذاری و تأمین قطعات مورد نیاز مشخص نشده است و آمارهای سه ماهه دوم نشان خواهد داد که وزارت صمت تا چه اندازه در رشد تولید نقش داشته است؟

 در هر صورت، وزارت صمت از آب گل آلود واردات و چشم انتظاری بازار در حال ماهیگیری است، اما آیا واقعاً مردم این ادعا را باور می کنند؟

۴.۳ امتیاز از ۶ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.