علی آبادی: من مسئول ارز نیستم و نباید اظهارنظر کنم

علی آبادی مسئول ارز نیست
علی آبادی مسئول ارز نیست

وزیر صمت گفت: من مسئول ارز نیستم و نباید اظهار نظر کنم و تخصیص ارز با وزارت صمت نیست.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، وزیر صمت در حاشیه بازدید از پنجمین نمایشگاه خودرو شهر آفتاب، اتو اکسپو تهران، علی آبادی در پاسخ به پرسش اسب بخار مبنی بر وضعیت نامساعد تخصیص ارز به خودروسازان گفت: «تخصیص ارز با وزارت صمت نیست و تنها کاری که می کنیم فقط ثبت سفارش است.»

علی آبادی، وزیر صمت، در رابطه با مسائل ارزی و تخصیص نیز تأکید کرد: «بنده مسئول ارز نیستم و نباید راجع‌به آن اظهارنظر کنم. تخصیص ارز نیز با وزارت صمت نیست و ما تنها ثبت سفارش می‌کنیم. در حال حاضر، وزارت صمت هیچ محدودیتی در ثبت سفارش ندارد؛ مگر این که، در بالادست محدودیتی در تخصیص و تأمین در آن سوی ماجرا باشد. به همین علت، ثبت سفارش نمی‌کنیم که صف‌های طولانی ایجاد نشود، اما زمانی که تخصیص آن طرف صورت می‌گیرد و تأمین می‌شود، ما هم متقابلاً اضافه می‌کنیم، اما فراموش نکنیم که در کشور، محدودیت در منابع وجود دارد، اما بهره‌وری به لحاظ ارزی در شرایط خوبی است و آرامش خوبی در جامعه است.»

 در حال حاضر، محدودیتی برای ثبت سفارش از ناحیه وزارت صمت وجود ندارد، مگر این که در بالادست در بسته باشد. محدودیت و منعی نداریم، اما باید در نظر داشت که کشور در شرایطی است که محدودیت و موانع وجود دارد، با این حال، خوشبختانه کشور از نظر ارزی در شرایط خوبی است.

وی تأکید کرد: «همه باید کمک کنیم که شب عید خوبی را برای مردم رقم بزنیم. همه باید کمک کنیم و فقط امیدوار نباشیم، همه کمک کنیم وضعیت کشور بهتر شود، در غیر این صورت، ایرانی نیستند، آن ها که ایرانی هستند باید به کشورشان کمک کنند.»

واردات طبق روال است

وزیر صمت ضمن تأکید بر این که واردات خودرو طبق روال در حال انجام است و تاکنون ۳۱ هزار خودرو ثبت سفارش شده که همین لحظه نیز خودرو بر روی کشتی است، درباره ابلاغیه واردات خودروهای کارکرده از مناطق آزاد گفت: «آیین نامه آماده شده است و طی روزهای آینده ابلاغ خواهد شد.»

نمی‌توانم پاسخ‌گوی وعده مسئولان قبلی باشم

علی‌آبادی همچنین در خصوص این که وزیر صمت پیشین وعده واردات ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو را داده بود، در رابطه با عدم تحقق این موضوع و این که تاکنون چه تعداد خودرو وارده شده است، اظهار کرد: «بنده نمی‌توانم پاسخ‌گوی  وعده مسئولان قبلی باشم، اما خوشبختانه در حال حاضر، واردات خودرو آزاد است؛ محدودیت و مشکلاتی وجود دارد که قابل انکار نیست، اما با وجود همه این مشکلات، روندها رو به جلو و امیدوارکننده است. وی اضافه کرد: «ما هم خواهان این هستیم که روند واردات‌ آن قدر شتاب بگیرد که چند برابر وعده‌ها عملی شود و همه اقدام های مثبت به سرعت انجام شوند، اما باید شرایط را در نظر گرفت.»

در هر روز، خودرو وارد کشور می‌شود

علی آبادی مسئول ارز نیست

این عضو کابینه سیزدهم ادامه داد: «تاکنون بالغ بر ٣٠ هزار ثبت سفارش انجام شده است و به‌تدریج واردات خودروها صورت می‌گیرد. حدود ١٢ هزار دستگاه نیز بر روی کشتی‌ها به سمت کشور در حرکت هستند. بین ٢٠٠٠ تا ٣٠٠٠ دستگاه نیز در بندرها موجود است.»

زمان ابلاغ آیین نامه واردات خودروهای دست دوم

وزیر صمت در رابطه با ابلاغ آیین‌نامه واردات خودروهای کارکرده و زمان ابلاغ آن تصریح کرد: «ابلاغیه واردات خودروهای کارکرده از مناطق آزاد آماده شده است و طی روزهای آینده ابلاغ خواهد شد. آیین‌نامه (کلی) واردات خودروهای کارکرده نیز مصوب شده است و دولت بایستی ابلاغ کند؛ مسئولیت این کار به عهده من نیست و وزارت صمت ابلاغ کننده نیست. علت این تأخیر در ابلاغ را هم از خودشان بپرسید. وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: «سیاست کشور در صنعت خودرو حرکت به سمت کیفی‌سازی، ایرانی‌سازی و خودروهایی است که کم تر آلودگی ایجاد می‌کنند.»

وی همچنین در خصوص خودروهای برقی توضیح داد: «خودروهای برقی باید مزیت‌های کافی داشته باشند تا مردم تشویق به استفاده از این خودروها شوند.»

وزیر صمت افزود: «مردم آشنایی با خودروهای برقی ندارند، آن ها احساس می‌کنند خودروهای برقی ضعیف هستند؛ در حالی که، این گونه نیست، باید زمینه تست و استفاده از این خودروها در نمایشگاه‌ها فراهم شود تا مردم با راندمان این خودروها آشنا شوند. در همین راستا تلاش می‌کنیم با برگزاری نمایشگاه‌های خودرو، آشنایی مردم را با توانمندی‌ها برون مرزی در صنعت خودرو را ایجاد کنیم.»

علی آبادی  ادامه داد: «در زمینه تعرفه های بازرگانی، سود یک درصد برای خودروهای برقی اختصاص یافته است تا مردم امکان آشنایی با خودروهای برقی داشته باشند.»

وی با بیان این که اولویت در برقی سازی خودروها، شهرهای بزرگ است گفت: «یکی از مزایای خودروهای برقی برای کاهش آلودگی هواست که شهرهای بزرگ از جمله تهران به عنوان پایتخت کشور، تبریز و اصفهان نیز مدنظر است.»

وزیر صمت اضافه کرد: «در تهران ۱۱ ایستگاه شارژ خودروهای برقی راه اندازی شده است و در همه شهرها و جاده‌ها و بین راه‌ها نیز ایستگاه شارژ را خواهیم داشت.»

علی آبادی با اشاره به این که باید به سمت بهبود راندمان احتراق در کشور برویم گفت: «ظرفیت تولید ۹۲ هزار مگاوات نیروگاه برق را در کشور داریم که این امر برای تأمین برق در فصل و ساعت های پیک مصرف است.»

وی اظهار کرد: «پنج سال است بر روی برقی سازی خودروها مطالعه می‌کنیم، در همین راستا، احداث نیروگاه‌ها و زیرساخت‌ها را در حوزه برقی سازی فراهم می‌کنیم تا خودروهای برقی را شارژ کنیم، ضمن این که، در کشور ۲۲ میلیون خودرو داریم که اگر همه برقی شود زمان می برد.»

وزیر صمت همچنین با بیان این که اکنون واردات خودرو توسط شرکت‌های خودروساز براساس ضوابط صورت می‌گیرد، گفت: «آمار دقیقی از تعداد واردات خودروها نیست، هر شرکت خودروسازی اقدام به واردات کرده است، حدود ۳۰ هزار خودرو توسط شرکت های خودروسازی سفارش شده و چندین هزار خودرو نیز در گمرک است.»

علی آبادی ادامه داد: «سیاست وزارت صمت در حمایت از صنعتگران و تولیدکنندگان تابع منویات رهبری و دولت است، ما موفق شده ایم در بخشی از خودروها از قیمت‌گذاری دستوری به نظارت پسینی حرکت کنیم.»

مقررات بد، بهتر از نداشتن آن است

علی آبادی مسئول ارز نیست
علی آبادی مسئول ارز نیست

وی در رابطه با موضوع قیمت‌گذاری خودروهای وارداتی، گفت: «ما در کشوری هستیم که تابع مقررات آن بایستی بود؛ چنان چه موضوعی را بنده مطرح می‌کنم، بایستی وفق مقررات و قوانین کشور باشد. داشتن «مقررات بد»، بهتر از نداشتن آن است. سیاستی که ما در حوزه خودرو دنبال می‌کنیم، این است که به سمت کیفیت، خودروهای با آلودگی کم تر، خودروهای روز، ایجاد شغل برای جوانان کشور، ایرانی شدن، افزایش کیفیت مصرف سوخت یا احتراق و… حرکت کنیم؛ همه این‌ها خوب است و همه با آن موافق‌اند، اما این که چگونه و از چه راهی به این سو حرکت کنیم، ممکن است، نظرات مختلف باشد. تمام تلاش بنده و همکاران وزارت صمت این است که نقطه‌نظر همه را دریافت کنیم و از جمع نظرات بهتر، راه مناسب را انتخاب کنیم.»

خودروهای برقی توان بسیار بالاتری دارند

وزیر صمت افزود: «شاید گاهی راه‌های بهتر هم باشد، اما بایستی امکان اجرای آن به سبب محدودیت‌هایی که وجود دارد نظیر منابع مالی، منابع ارزی و… نیز فراهم باشد تا بتوان مؤثر عمل کرد. تلاش ما این است که خودروهای برقی، مزیت‌های کافی داشته باشند تا مردم به این سمت تشویق شوند. هنوز فرهنگ خودروهای برقی در کشور جا نیافتاده است و برخی تصور می‌کنند خودروهای برقی، ضعیف‌اند؛ این درحالی‌ست که دقیقاً این موضوع برعکس است و خودروهای برقی توان بسیار بسیار بالاتری دارند.»

علی آبادی همچنین در خصوص تعرفه و سود بازرگانی واردات خودروها، خاطرنشان کرد: «دولت سود بازرگانی را برای واردات خودروهای برقی، یک درصد درنظر گرفته است که تاکنون در کشور این عدد معقول نبوده است، اما با وجود این که این موضوع می‌توانست برای خودروسازان نگرانی ایجاد کند، اما در این برهه در راستای ایجاد فرهنگ خودروهای برقی در کشور، به این نتیجه رسیدیم پیش از این که خودروسازی برقی داشته باشیم، برای آن که مردم امکان استفاده از خودروی بهتر را داشته باشند، سود بازرگانی را حداقلی کنیم و در حقیقت، دولت در این موضوع از حقوق خود گذشته است.»

وی تأکید کرد: «همان طور که اشاره شد، در حال حاضر، واردات طبق روال در حال انجام است و هر شخص و شرکتی می‌تواند در چارچوب ضوابط تعیین شده که (این ضوابط) به نفع مردم هم است، می‌تواند خودرو وارد کند. امروز اولین گام فراهم شده است که هر شخصی بدون آن که بخواهد پاسخ‌گو باشد، بتواند برای خودش خودرو وارد کند و بفروشد. تلاش می‌کنیم این مسیر باز شود و گسترش داشته باشد؛ البته که این نیز تبعات خواهد داشت و سؤالاتی ایجاد می‌کند؛ بایستی بتوان به همه این سؤالات پاسخ داد.»

این عضو کابینه سیزدهم در رابطه با تأمین برق مورد نیاز برای خودروهای برقی نیز تصریح کرد: «به لطف خدا و همت مسئولان از پس از انقلاب، خوشبختانه کشور در حال حاضر، از ظرفیت‌های خوبی بهره می‌برد و ظرفیت‌های خوبی ایجاد شده است؛ بیش از ۹۲ هزار مگاوات نیروگاه داریم که در اغلب ساعات سال، به طور کامل در مدار تولید نیستند؛ چراکه نیاز کشور بدین حد نیست. این ظرفیت، عمدتاً برای تأمین برق پیک تولید شده است، این درحالی‌ست که همیشه در شرایط پیک نیستیم.»

وی ادامه داد: «از ۸۷۶۰ ساعت در سال، تنها در حدود ۷۶۰ ساعت در پیک باشیم، در ۸۰۰۰ ساعت دیگر در ساعات پیک مصرف نیستیم که می‌توان از این زمان استفاده کرد تا بتوان خودروهای برقی را شارژ کنیم؛ به طور مثال، از شب تا صبح می‌توان از این ظرفیت استفاده کرد. در برخی روزهای هر ماه در سال، به سبب شرایط اقلیمی خوشبختانه نه نیاز به گرمایش است و نه سرمایش و نیرگاه‌ها از مدار خارج‌ هستند؛ بنابراین می‌توان از این ساعات هم بهره گرفت.»

برقی سازی به تدریج انجام می شود

علی آبادی مسئول ارز نیست
علی آبادی مسئول ارز نیست

علی‌آبادی تأکید کرد: «ضمن این که ما نمی‌خواهیم یک شبه، ۲۰ درصد خودروهای کشور را برقی کنیم؛ به‌تدریج که برقی‌سازی انجام می‌شود (طی توافق‌نامه‌هایی که امضا می‌شود)، به این دلیل، هم در احداث نیروگاه‌های برق و هم در فراهم کردن زیرساخت‌ها تلاش کنیم. حدود ۲۲ میلیون دستگاه خودرو در کشور داریم که این تعداد برای برقی‌شدن، نیازمند زمان طولانی است؛ بنابراین باید گام به گام حرکت کرد. بیش از پنج سال است که در این زمینه در حال مطالعه هستیم و بسیار در این حوزه فکر شده است.»

وی ادامه داد: «برای برقی‌سازی کشور، اولویت را به شهرهای بزرگ و به‌ویژه تهران داده‌ایم؛ چراکه یکی از مزیت‌هایی که انتظار داریم از این محل به دست آوریم، کاهش آلودگی هواست. تا امروز نیز هر تعداد خودروی برقی که توانسته‌ایم، تحویل شهر تهران داده‌ایم. با توجه به این که هنوز شرایط واگذاری به صورت فروش به مردم فراهم نشده است، چندین قدم بایستی به ترتیب برداشته شود.»

حدود ۸۰-۷۰ شارژر در تهران

سکان‌دار صمت کشور اعلام کرد: «تاکنون توانسته‌ایم ۱۵ ایستگاه شارژر برقی را فعال کنیم که هر کدام تعدادی شارژر دارد که در مجموع، حدود ۸۰-۷۰ شارژر در تهران فراهم است. تلاش می‌کنیم در همه شهرها و بین شهرها، ایستگاه شارژر را نصب کنیم. خوشبختانه تکنولوژی شارژرها، کاملاً بومی است. ضمن این، که برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی برای تأمین برق، اقدام شده است؛ موافقت‌نامه‌ای با سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر داریم که سرمایه‌گذاران برق خود را تحویل شبکه دهند و با درصدی بالاتر، در ساعات غیرپیک، برق را دریافت کنند و برای تأمین برق شارژرها اقدام کنند.  

وزارت صمت نیز بخشی از حاکمیت است

وزیر صمت ضمن اشاره به دیدار با مقام معظم رهبری و تأکید و تنذیر ایشان بر خصوصی‌سازی شرکت‌های دولتی و عدم رقابت بخش دولتی و بخش خصوصی، در رابطه با خصوصی‌سازی شرکت‌های خودروسازی، تصریح کرد: «فراموش نکنیم که وزارت صمت نیز بخشی از حاکمیت است و ما نیز تابع منویات رهبری و دولت هستیم و قطعاً هر چه که بفرمایند برای ما دستورالعمل است؛ ضمن این که، شخصاً معتقد هستم بایستی از تصدی‌گری کم و بیش تر به حکمرانی بپردازیم.»

حذف قیمت‌گذاری دستوری و رفع بحران نقدینگی

علی آبادی مسئول ارز نیست
علی آبادی مسئول ارز نیست

علی‌آبادی همچنین در ادامه درباره با حذف قیمت‌گذاری دستوری و رفع بحران نقدینگی خودروسازان، گفت: «گذر از شرایط امروز، به شرایط مطلوب، کمی زمان‌بر است. موفقیت‌های خوبی داشته‌ایم و توانستیم برای بخشی از خودروها این امکان را فراهم کنیم که از قیمت‌گذاری دستوری به سمت «قیمت‌گذاری پسینی» و «نظارت پسینی» حرکت کنیم؛ گام روبه‌جلویی است، اما تصمیم‌گیری‌ها یک طرفه نیست و بایستی با نظر و مشورت نهادهای دیگر نیز اتخاذ تصمیم کرد.»

نفر اول صمت کشور در خصوص  طرح‌های فروش خودرو هم گفت: «تاکنون ۳۱ هزار نفر در سامانه یکپارچه ثبت‌نام کرده اند، که تعدادی خودروی خود را تحویل گرفته اند، برای تعدادی افراد خودرو وجود دارد، اما تمایل به دریافت این خودروهای موجود را ندارند. خودروهایی که انتخاب نمی‌شوند، پس از سه دور عرضه، عرضه چهارم به صورت آزاد برای عموم مردم خواهد بود و مردم می‌توانند برای خرید اقدام کنند.»

فروش ۱۲۰ هزار خودرو مازاد

وزیر صمت در بخش دیگری از سخنانش در مورد عرضه محصولات مازاد خودروسازان در حاشیه بازار توضیح داد: «ما در خصوص عرضه محصولات، تابع مقررات کشور هستیم. محصولات خودروسازان در سامانه یکپارچه عرضه شد و اولویت اول، تحویل خودروی افرادی است که ثبت‌نام کرده‌اند. برای سایرین، در حال تلاش هستیم تا تولید و عرضه افزایش پیدا کند. براساس اطلاعاتی که به بنده داده شده، خوشبختانه تولید در هر دو خودروساز افزایش پیدا کرده است و وضعیت بهتری نسبت به گذشته دارند.»

علی آبادی افزود: «در حال حاضر، روزانه بیش از ۴۰۰۰ دستگاه خودرو در همین دو خودروساز تولید می‌شود. باقی خودروسازان نیز بیش از ۱۰۰ درصد تولید سال گذشته خود، امسال تولید داشته‌اند؛ بنابراین عرضه نسبت به سال گذشته، بیش‌تر خواهد بود. امیدوار هستیم که تأثیر خوبی داشته باشد.»

بازاراشباع شده است

وی تصریح کرد: «فراموش نکنیم خودرو تبدیل به کالایی سرمایه‌ای است و برخی خریداری می‌کنند و در پارکینگ خانه خود، نگه می‌دارند؛ بنابراین هر چه هم عرضه بیش تر می‌شود، باز هم تقاضا وجود دارد.»

وزیر صمت اظهار کرد: «به اعتقاد بنده، بازار دیگر اشباع شده است و بیش تر این تقاضاها، واقعی نیست. می‌ترسیم از این که افراد دارایی خود را می‌فروشند تا در حوزه خودرو سرمایه‌گذاری کند. بنابراین توصیه ماست که چنان چه مشتری نیاز واقعی به خودرو ندارد، ریسک این سرمایه‌گذاری را به خود و خانواده خود تحمیل نکند.»

۳ امتیاز از ۲ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.