فشار کاهش تولید خودرو بر شانه های خودروهای وارداتی

کاهش تولید خودرو
کاهش تولید خودرو

در این روزها بازار خودرو چشم انـتظار خودروهای وارداتی است و کسی اهمیت چندانی به کمبود ارز نمی دهد. وزارت صمت از افزایش تولید خودرو در بهار امسال خبر می دهد، اما ادامه وضع موجود باعث افزایش فشار و انتظار از خودروهای وارداتی می شود. این موضوع در صورت عدم رسیدگی می تواند مسیر دسترسی به این خودروهای وارداتی  را با موانع زیادی مواجه کند. به بیان ساده، فشار کاهش تولید خودرو بر شانه های خودروهای وارداتی سنگینی خواهد کرد.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، از بهمن سال گذشته تا امروز خودروسازان و واردکنندگان با مشکل کمبود و عدم تخصیص ارز مواجه شده اند. واردکنندگان نیز علاوه بر درگیر بودن با عدم هماهنگی ها میان نهادها و سازمان های مسئول، با مشکل کمبود ارز دست و پنجه نرم می کنند. هر کدام از این فعالان نیز به نوبه خود نسبت به عواقب این امر هشدار داده اند. کمبود ارز به قدری جدی است که خودروسازان بزرگ را هم نگران کرده است. این مسئله حتا باعث شده است بانک مرکزی دسترسی تولیدکنندگان مناطق ویژه و آزاد اقتصادی را به بازار ارز مبادله ای قطع کند.

در این شرایط، مدیرکل صنایع خودروی وزارت صمت از به ثمر نشستن برنامه‌های تحولی دولت سیزدهم در حوزه تولید و تنظیم بازار خودرو خبر می دهد. به گفته توکلی لاهیجانی، ۳۲۵ هزار دستگاه خودرو از ابتدای امسال تا پایان خرداد تولید شده است که حدود ۲۷۷ هزار دستگاه از این آمار مربوط به خودروها ی سواری است، که ۸۵.۲ درصد از کل تولیدات خودروسازان را تشکیل می‌دهد.

وی بیان‌داشت: «در مدت یادشده ۳۶ هزار دستگاه خودروی وانت در کشور تولید شده است که در مقایسه با مدت مشابه پارسال از ۲۷ درصد رشد برخوردار بوده است.»

وی ادامه‌داد: «علاوه بر این، در سه ماهه نخست امسال، حدود ۸۰۰ دستگاه خودروی ون تولید شده است که در مقایسه با مدت مشابه پارسال، ۱۱۷ درصد رشد را نشان می‌دهد. در این مدت، نزدیک به ۵۸۰ دستگاه مینی بوس و اتوبوس نیز تولید شده که در مقایسه با مدت مشابه پارسال بیان‌گر ۱۶ درصد رشد است.»

این مقام مسئول در وزارت صمت گفت: «تولید بیش از ۱۰هزاردستگاه انواع خودروی سنگین (کامیون، کامیونت و کشنده) و رشد ۹۵ درصد تولید در این حوزه، از دیگر آمار قابل ذکر است.»

رشد ۹۶ درصدی تولید خودروسازان خصوصی

وی اضافه‌کرد: «علاوه بر این، در بهار امسال، نزدیک به ۶۷ هزار دستگاه خودرو در بخش خصوصی تولید شد، که در مقایسه با تولید ۳۴ هزار دستگاه مدت مشابه پارسال، حدود ۹۶ درصد رشد تولید را نشان می‌دهد.»

توکلی لاهیجانی تصریح کرد: «در این مدت، سهم بخش خصوصی از تولید خودرو در کشور ۲۱ ‌درصد بوده است.»

افت ۱۵ درصد قیمت موتورسیکلت

وی در ادامه، به تولید حدود ۱۳۸ هزار دستگاه موتورسیکلت در بهار امسال اشاره کرد و اظهار داشت: «افزایش عرضه موتورسیکلت در ماه گذشته سبب شد شاهد افت ۱۵ درصدی قیمت این محصولات در بازار باشیم.»

مدیرکل صنایع خودروی وزارت صمت خاطرنشان‌کرد: «روندی که درباره افزایش تولید از سال گذشته آغاز شده بود، در سه ماهه نخست امسال نیز با شدت بیش تری تداوم یافته و برنامه افزایش عرضه خودرو و توسعه صنعت خودروی کشور در دستور کار است.»

تمام آمارهایی که وزارت صمت اعلام کرده است افزایشی هستند؛ آیا این روند تا پایان سال که هیچ، در ابتدای نیمه دوم سال هم ادامه خواهد داشت؟ البته براساس گفته ها و شنیده ها، قرار است مشکل ارزی خودروسازان به زودی برطرف شود، اما آن گونه که از ظواهر امر برمی آید، پاییز سختی در انتظار بازار خودرو خواهد بود.

در حال حاضر، عدم تخصیص ارز به بزرگ ترین چالش تبدیل شده است، یعنی می توان فشار این معضل را از همین حالا حس کرد. طی یکی-دو ماه اخیر، فعالان صنعت خودروسازی کشور اعم از واردکننده و تولیدکننده بارها نسبت به عواقب این موضوع، به روش های گوناگون نسبت به این امر هشدار داده اند. البته از یک سو، با  آمارهای مثبت و از سوی دیگر، استفاده ابزاری از واردات خودرو سعی کرده اند آرامش روانی بازار را حفظ کنند، اما اگر وضعیت ارزی همین گونه باقی بماند، واردکنندگان و تولیدکننده نمی تواند برنامه های خود در زمان مناسب اجرا و محقق کنند. در این شرایط، شاید همان تعدادی که ترخیص و ثبت سفارش شده اند، وارد خیابان ها شوند، اما پرسش این است که آیا این عرضه ها ادامه خواهد داشت؟ آیا وقفه ای که ایجاد می شود، اثرگذاری خودروهای وارداتی را تحت تأثیر قرار نمی دهد؟

در هر صورت، فعلاً وزارت صمت در سایه تولید بهاری پناه گرفته است و روزهای خوبی را نشان می دهد، اما جوجه را آخر پاییز می شمارند؛ اگر وضعیت همین گونه باشد، واردات و تولید با هم خزان زده می شوند و این بار، سرما زودتر و سخت سراغ مردم خواهد آمد.

۴.۴ امتیاز از ۵ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.