فناوری، صنعت خودرو را چگونه متحول می‌کند؟

فناوری در خودرو
فناوری در خودرو

فناوری‌ها در تمام ادوار باعث رشد صنعت شده‌اند، اما حالا تأثیر آن بیش از پیش است و یکی از صنایعی که بسیار تحت تأثیر تکنولوژی قرار دارد، صنعت خودروست.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

کافی‌ست در پلتفرم لینکدین، واژه‌هایی هم ‌چون خودران (autonomous) یا خودروی الکتریکی (electric vehicles) را در قسمت شاخه شغلی وارد کنید. در بالاترین نتایج جست‌وجو احتمالاً نام‌هایی نظیر انویدیا، ولوو، کوالکام، آئودی، بوش و… را می‌بینید که همگی کمپانی‌هایی پیشرو در زمینه فناوری‌های خودران و برقی خودرو هستند. حوزه فعالیت شرکت‌های پیشرفته به اندازه‌ای به هم نزدیک شده است که دیگر به سختی می‌توان وجه تمایزی میان آن‌ها پیدا کرد، اما نکته‌ای که می‌توان از این موضوع در یافت، آن است که تمامی این شرکت‌ها سرمایه‌گذاری‌های سنگین و گسترده‌ای را در زمینه فناوری‌های جدید صنعت خودرو انجام داده‌اند.

امروز تکنولوژی، تمام جنبه‌های زندگی ما را – از روش‌های پرداخت اقتصادی گرفته تا جنبه‌های سرگرمی – تحت تأثیر قرار داده و متحول کرده است، اما کارشناسان معتقدند دهه آینده یا به زبان دقیق‌تر، سال‌های آینده، سال‌هایی هستند که صنعت خودرو تغییراتی گسترده‌تر و عمیق‌تر را تجربه خواهد کرد.

فناوری در خودرو
فناوری در خودرو

تغییرات در خودرو، حول محور ارتباطات، فناوری خودران، اشتراک اطلاعات و حوزه خودروهای برقی خواهد بود. آغاز‌کننده این مسیر برای صنعت خودرو، به‌طور قطع تسلا بود. تسلا تولید خودروهای برقی را به صورت اختصاصی و جدی دنبال کرد و حالا به عنوان ارزشمند‌ترین خودروساز جهان شناخته می‌شود. ارزشمند شدن تسلا، مدلی ملموس از تأثیر به‌کارگیری تکنولوژی در صنعت خودروست و به زبان ساده‌تر، تسلا نشان داد که تنها با به‌کارگیری فناوری روز در خودروست که می‌توان به حیات در این حوزه ادامه داد.

تأثیر فناوری بر صنعت خودرو روز به روز عمیق‌تر و سریع‌تر می‌شود. این تأثیر را به‌وضوح می‌توان با رصد محصولات جدید خودروسازان مطرح دنیا و مقایسه آن‌ها با محصولات پنج سال قبل دید. برای درک تأثیر فناوری بر صنعت خودرو، بیایید مثالی را بررسی کنیم؛ شرکت جنرال موتورز در سال ۲۰۱۶ استارت‌آپ (یا به نوعی شرکت دانش بنیان) کروز اتوماسیون را به قیمت یک میلیارد دلار خریداری کرد و از همان زمان تحقیق و توسعه فناوری خودران را خیلی جدی‌تر در دستور کار قرار داد. این مثال نشان می‌دهد تکنولوژی و دانش شرکت‌های فناوری‌محور تا چه میزان برای غول‌های خودروسازی ارزشمند و مهم تلقی می‌شود.

علاوه بر این نمونه، اتحاد دو شرکت سونی و هوندا برای طراحی و ساخت باتری خودروهای برقی و ورود شرکت فناوری ‌محور شیائومی به صنعت خودرو بیانگر آن است که این صنعت در حال پوست‌اندازی و تغییر شکل است و عامل اصلی این تغییر، فناوری است. البته در نظر داشته باشید که فناوری در تمام ادوار، عنصری مؤثر در پیشرفت خودروسازی بوده، اما در سال‌های اخیر این تأثیر به حدی عمیق و گسترده شده است که به زودی شکل صنعت خودروسازی به کلی تغییر خواهد کرد.

تأثیر فناوری بر بازار‌های در حال توسعه

فناوری در خودرو
فناوری در خودرو

بازار خودروی هند را می‌توان مهم‌ترین بازار خودرو در حال توسعه در دنیا دانست. در این بازار، گرچه استاندارد‌های به‌روزی برای تولید وجود ندارد، اما در عین حال، پیشرفت صنعت خودرو این کشور را در سال‌های اخیر نمی‌توان کتمان کرد. زمانی که ام‌جی هکتور در سال ۲۰۱۹ برای بازار هند رونمایی شد، در بیانیه معرفی این خودرو شرکت‌هایی مانند ادوبی، SAP، سیسکو، تام تام و… به عنوان شرکت‌هایی فناوری‌محور و همکار در ساخت این خودرو معرفی شدند. این بدان معنی است که در این بازار هم به‌کارگیری فناوری و همکاری با شرکت‌های دانش‌بنیان، از رویه‌های اساسی در تولید خودرو به‌حساب می‌آید. همین روند را برای رهبر اصلی بازار هند یعنی شرکت تاتا هم داریم؛ تاتا برای تولید محصولات جدید خود، همکاری گسترده‌ای را با شرکت‌های فناوری‌محور و مطرح جهان داشته است و نتیجه این همکاری‌ها را می‌توان در ایده‌های آینده‌نگرانه این شرکت دید.

تمام بحث این است که امروز تولید خودرو صرفاً فرآیندی مکانیکی برای سر هم کردن و مونتاژ قطعات نیست؛ جهان به سمتی می‌رود که گویی خودرو تعریف دیگری دارد و به تعبیری جالب، می‌توان گفت که در جهان امروز، خودروها رایانه‌های چهارچرخ هستند.

ساختار جدید صنعت جهانی خودرو

فناوری در خودرو
فناوری در خودرو

اگر بدنه صنعت خودرو را در حال حاضر بررسی کنیم، متوجه می‌شویم که ۱۰ درصد از آن را نرم‌افزار و ۹۰ درصد از آن را سخت‌افزار تشکیل می‌دهد. بر اساس پژوهش‌ها و گزارش ها، این درصد‌ها در آینده تغییر خواهد کرد. به زودی سهم سخت‌افزار در صنعت خودرو به ۴۰ درصد کاهش و سهم نرم‌افزار به ۴۰ درصد افزایش می‌یابد؛ ۲۰ درصد باقی مانده هم سهم محتوای به‌کاررفته و رابط این دو است. کارشناسان معتقدند خودروسازان برای بقا در این صنعت می‌بایست خود را برای این تغییرات گسترده آماده کنند. آمادگی برای این تغییرات تنها با به‌کارگیری فناوری روز در ساخت خودرو محقق می‌شود و مسیر آن هم ارتباط با استارت‌آپ‌ها یا همان شرکت‌های دانش‌بنیان است.

همین تغییر ساختار باعث شده است خودروسازان شروع به استفاده از توان مهندسانی با پیشینه فناوری داشته باشند و روند جذب نیرو در شرکت‌ها دچار تغییر شده است، اما این برای آمادگی شرکت‌ها کافی نیست و آن‌ها برای این تغییر عمیق ناچارند همکاری‌های مشترک را با شرکت‌های فناوری‌محور و یا به تعبیری، دانش‌بنیان داشته باشند.

اهمیت تعامل با شرکت‌های دانش‌بنیان

صنعت خودرو در مقیاس جهانی در حال پوست‌اندازی است و تغییراتی انقلابی را در ساختار تولید خودرو خواهیم دید. آمادگی برای این تغییرات، تنها از راه تعامل با شرکت‌های فناوری‌محور و یا دانش‌بنیان محقق می‌شود. تنها خودروسازانی در میدان رقابت باقی می‌مانند که این تعامل را جدی می‌گیرند و برای این تغییرات گسترده آماده می‌شوند. مشتریان فردا، خواسته‌های متفاوتی را از یک خودرو خواهند داشت که اکثر آن‌ها در حوزه ارتباطات، هوش مصنوعی، سیستم‌های خودران و برقی‌سازی قرار می‌گیرند. در این میان، تأمین‌کننده‌ای پیروز میدان است که بتواند خواسته‌های آینده را از حالا پیش‌بینی کند و با هدف فراهم کردن آن‌ها، قدمی در راه طراحی و ساخت محصولات مدرن بردارد.

محمدرضا پاداش

پایگاه خبری اسب بخار

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.