امضای پارس خودرو بر صنعت خودروسازی ایران + ویدیوی موزه

تاریخ پارس خودرو در صنعت خودرو
تاریخ پارس خودرو در صنعت خودرو

شرکت پارس خودرو امروز در حالی وارد شصت و ششمین سال تأسیس خود شد که فراز و نشیب های زیادی را تجربه کرده است؛ از تأسیس با نام شرکت «بازرگانی جیپ ایران» تا «جنرال موتورز ایران» و «شرکت خودروسازی ایران»  تا امروز که پارس خودروست.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

پارس خودرویی که نقش بسیاری در شکل گیری خاطرات خودروبازها دارد؛ از تولید رامبلر گرفته تا پاترول های پس از انقلاب، پای همه آنان امضای پارس خودرو وجود دارد.

مدیران 777 مدیران 777

تأسیس پارس خودرو

ششم تیرماه ۱۳۳۵ بود که مرحوم جعفر اخوان این شرکت را به منظور مونتاژ و تولید خودرو در حوالی تهران کیلومتر ۹ جاده مخصوص امروز تأسیس کرد. در واقع، آن سال ها هنوز خبری از صنعت خودروسازی در بسیاری از کشورهای خاورمیانه نبود و گام اول برای حرکت به سمت خودروسازی در ایران از پارس خودرو برداشته شد. سه سال پس از تأسیس، اولین محصول به نام جیپ شهباز را روانه بازار کرد و در همان سال با تولید وانت سیمرغ دومین محصول نیز به تولید رسید. محصولی که با توجه به وضعیت راه ها و جاده های کشور با استقبال مواجه شد. این روند ادامه داشت و از سال ۱۳۴۶  با تولید خودروهای رامبلر با نام های آریا، شاهین، مدل های کالسکه ای و کروکی جیپ شهباز و وانت آهو سبد محصولات پارس خودرو متنوع تر شد.

تاریخ پارس خودرو در صنعت خودرو
تاریخ پارس خودرو در صنعت خودرو

پارس خودرو، جنرال موتورز ایران

هشت سال بعد، در سال ۱۳۵۲ کمپانی جنرال موتورز، که ۱۵ سال با جیپ ایران همکاری کرده بود، بخشی از سهام این شرکت را خرید و نام شرکت جیپ ایران به جنرال موتورز ایران تغییر کرد. ماحصل این شراکت جدید تولید شورولت ایران (اپل) در سه مدل۲۵۰۰ و۲۸۰۰ سی سی و رویال بود. پس از آن، این شرکت اقدام به تولید محصولاتی همچون بیوک اسکای لارک اولین خودروی ۸ سیلندر تولید داخل، کادیلاک سویل (Seveil)، شورلت نوا و وانت شورولت کرد.

همکاری با ماهیندرا و پشتیبانی جنگ

این روند تا ۱۳۵۹ تا زمان قطع رابطه با آمریکا ادامه داشت و نام جنرال موتورز ابتدا به  شرکت خودروسازی ایران و سپس به پارس خودرو تغییر داده شد. اولین محصول بعد از انقلاب، تولید جیپ فرماندهی با همکاری شرکت ماهیندرای هند بود.

همچنین پارس خودرو در دوران جنگ به عنوان تنها تولیدکننده داخلی خودروهای دودیفرانسیل با تولید جیپ های توپدار، فرماندهی و بیسم دار، نقش ارزنده ای در پشتیبانی موتوری جنگ ایفا کرد.

پارس خودرو و تولید با سامورایی ها

تقریباً ۳۰ سال پس از تأسیس، پارس خودرو سراغ یکی از تولیدکنندگان مطرح ژاپن رفت که ماحصل آن، آغاز همکاری و تولید مدل های مختلف خودروی نیسان در پارس خودرو بود. در سال ۱۳۷۵ خطوط تولید محصول رنو ۵ سایپا به شرکت پارس خودرو انتقال یافت و با اعمال تغییراتی در ظاهر این خودرو محصولی دیگر با نام سپند تولید گردید. در سال۱۳۸، نیسان پیکاپ دوکابین و ماکسیما به عنوان لوکس ترین خودروهای مونتاژی در ایران به خط تولید پارس خودرو اضافه شد و رنو ۵ هم با بهره گیری از موتور پراید و با نام PK (مخفف حروف آغازین نام پارس خودرو) به تولید رسید. در همین سال، پارس خودرو خودرویی خوش نقش به نام پاترول سافاری را نیز به بازار عرضه کرد، همچنین در سال ۱۳۸۱ رونیز و در سال ۱۳۸۲ سرانزا به خودروهای تولیدی پارس خودرو اضافه شدند تا شرکت همچنان به عنوان باکیفیت ترین خودروساز کشور و تنها تولیدکننده خودروهای لوکس در ایران باشد.

نیو پی کی و پراید؛ تحقق آروزی خودرودار شدن

در سال ۸۴ خودروی pk نیز با اعمال اصلاحاتی در ظاهر آن تحت نام new pk به بازار عرضه شد. به دنبال آن در همین سال با افزایش جهشی ظرفیت تولید پراید، گام مهمی در راستای افزایش تولید و ایجاد اشتغال برداشته شد. سال ۱۳۸۳ با شروع همکاری تجاری با شرکت رنو فرانسه برای تولید محصول جدید تندر ۹۰، پارس خودرو اقدام به احداث مجهزترین سالن تولیدی نمود و بدین ترتیب طی سال های ۸۶ تا ۸۷ محصولات گروه رنو (مگان و تندر ۹۰) به سبد محصولات شرکت اضافه شد.

در سال ۸۹ خودروی تیانا وارد بازار ایران شد. بعد از آن، پارس خودرو، قشقایی و مورانو را با وارد بازار کرد.

فصلی جدید در پارس خودرو

در سال ۱۳۹۲ با شروع همکاری با شرکت ZNA همکار تجاری نیسان در چین، وانت پیکاپ ریچ (RICH) به عنوان محصول جدید پارس خودرو به تولید انبوه رسید. پارس خودرو به موازات ساخت و تولید محصولات در راستای تأمین خواسته های مشتریان اقدام به واردات محصولات CBU (دودیفرانسیل) نمود که از جمله آن ها می توان به خودروی کولئوس از گروه رنو اشاره کرد. در سال ۹۳ شرکت در راستای توسعه سبد محصولات و افزایش سهم بازار داخلی اقدام به انتخاب و راه اندازی خطوط تولید دو محصول  H320 وH330  از شرکت برلیانس، همکار و شریک تجاری شرکت BMW آلمان نمود، و با بهره گیری از تکنولوژی شرکت های تویوتای ژاپن و پورشه آلمان در طراحی شاسی و قوای محرکه محصولات باکیفیتی را به بازار عرضه کرده است.

همچنین در همین سال، برنامه ریزی برای تولید یک محصول دیگر از رنو آغازی شد؛ محصولی که توانست به سرعت به یکی از محبوب ترین خودروهای همکلاس خود بدل شود؛ رنو ساندرو. علاوه بر این در سال ۹۴، با واردات محصول ون هایس از شرکت جینبی (JINBEI)، به تنوع محصولات شرکت افزوده شد. در سال ۱۳۹۵ مدل کراس ساندرو با نام استپ وی وارد چرخه محصولات شرکت گردید.

پس از آن نیز پارس خودرو مانند سایر خودروسازان درگیر تحریم ها شد، اما از پا نیافتاد و تولید همچنان در آن دامه دارد. اما هر چه هست و نیست نمی توان تأثیرگذاری پارس خودرو بر صنعت خودرو را نادیده گرفت. چه آن زمان که جیپ ایران بود، چه زمانی که جنرال موتورز ایران شد و چه اکنون که یکی از زیرمجموعه های سایپا به شمار می رود. به رغم تمام فراز و فرودها، پارس خودرو همچنان شخصیت و اثرگذاری مستقل خود را دارد، چراکه در کارنامه کم تر خودروسازی می توان این فهرست تولید را مشاهده کرد.

فهرست همه محصولات

آریا شاهین، شورولت رویال، رنو ۵، جیپ آهو، جیپ شهباز، کادیلاک سویل، بیوک بی۳، رنو سپند، شورلت نوا، نیسان پاترول چهاردر، نیسان پاترول دودر، نیسان پاترول وانت، جیپ صحرا، رنو ۲۱، نیسان پیکاپ، نیسان ماکسیما، نیسان رونیز، رنو پی‌کی، نیسان سرانزا، رنو مگان، نیسان قشقایی، نیسان تیانا، رنو تندر۹۰ و سایپا کوییک خودروهایی هستند که در دوران فعالیت پارس خودرو در خطوط تولید این شرکت مونتاژ شده اند.

علی طجوزی

پایگاه خبری اسب بخار

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.