ارزان سازی خودرو به سبک دولت رئیسی

ارزان سازی خودرو
ارزان سازی خودرو

هر گاه یکی از مسئولان وزارت صمت و دولت درباره کاهش قیمت خودرو صحبت می کند باعث می شود چهار ستون بازار و مردم به لرزه بیافتد، چون تا به امروز ارزان سازی خودرو به سبک رئیسی نتیجه ای جز گرانی و گرانی و گرانی نداشته است.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، معاون صنایع حمل‌ونقل وزارت صمت با اشاره به این که کاهش فاصله قیمت بازار و کارخانه سیاست وزارت است، گفت: «قیمت خودروهای مونتاژی در آینده رو به کاهش خواهد بود و با توجه‌ به واردات خودروهای دست‌دوم فاصله قیمتی بازار با قیمت کارخانه هم کاهش پیدا کرده و این سیاست وزارت صمت است.»

منوچهر منطقی درباره تعرفه‌های واردات قطعات خودروهای مونتاژی اظهار کرد: «در مورد تعرفه خودرو فعلاً اتفاقی نیافتاده و البته قرار است که اصلاحاتی در خصوص تعرفه خودروها در جهت توسعه ساخت داخل انجام شود.»

وی افزود: «خودروسازان مونتاژی تا سال ۱۴۰۱ عمدتاً از ارز نیمایی استفاده می‌کردند؛ اما از ابتدای امسال قرار شد ارز نیمایی را به خودروسازانی اختصاص دهند که بالای ۵۰ درصد ساخت داخل دارند و بقیه خودروهای مونتاژی از ارز صادراتی خود و یا ارز دیگران استفاده کنند.»

معاون صنایع حمل‌ونقل وزارت صمت ادامه داد: «این تغییر نرخ ارز روی محصول وارداتی و تعرفه‌های وارداتی اثر می‌گذارد و بنابراین ناشی از تغییر نرخ ارز نیمایی و ارز صادرات از خود است.»

منطقی در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که آیا ارز حاصل از صادرات، شرکت‌ها را به سمت کوتاژ (به مرحله ثبت اظهارنامه صادرات و واردات در گمرک کوتاژ گفته می شود) فروشی نمی‌برد گفت: «پاسخ این سؤال مثبت است به دلیل این که ارز نیمایی باید صرف نیازهای اساسی مانند غذا و دارو و محصولات راهبردی شود؛ بنابراین در ارز نیمایی محدودیت داریم و باید ارزهای دیگر مورد استفاده قرار گیرد.»

وی با بیان این که تولید خودروهای مونتاژی طی ۷ ماه اخیر به طور متوسط حدود ۷۶ درصد افزایش پیدا کرده است اظهار کرد: «اکنون قیمت بازار برخی خودروهای مونتاژی نسبت به قیمت کارخانه کاهش پیدا کرده، بنابراین در شرایطی که هم عرضه بیش تر است و هم واردات آزاد شده است، به نظر می‌رسد اگر افزایش قیمتی هم در خصوص خودروهای مونتاژی درخواست شود باز هم بازار، قیمت‌های پایین تری را می‌طلبد.»

معاون صنایع حمل‌ونقل وزارت صمت عنوان کرد: «ظرفیت ساخت قطعات در داخل برای ۲. ۲ میلیون خودرو وجود دارد و برای داخلی‌سازی هم روش‌های جدیدتر و مدرن تری وجود دارد که به دلیل وجود زیرساخت‌های مشترک مقرون به صرفه تر است.»

منطقی گفت: «قیمت خودروهای مونتاژی در آینده رو به کاهش خواهد بود و با توجه به واردات خودروهای دست‌دوم فاصله قیمتی بازار با قیمت کارخانه هم کاهش پیدا کرده و این سیاست وزارت صمت است.»

کاهش قیمت مونتاژی ها مانند وارداتی

منطقی در این گفت‌وگو به کاهش قیمت های امروز بازار اشاره کرده است، اما ریزش قیمت ها هیچ ارتباطی به سیاست های وزارت صمت ندارد. به بیان ساده، رکود ماه های اخیر بازار، ریشه در انتظار برای ورود خودروهای وارداتی دارد، اما اگر ادعای کاهش قیمت مونتاژی ها مانند وارداتی باشد، باید در آینده مدنظر وی منتظر افزایش قیمت این خودروها باشیم.

در همین حال، به نظر می رسد این معاون وزیر خواسته است با این ادعا مانع از شکل گیری موج جدید افزایش قیمت ها شود، چراکه از یک سو، به رغم ادعای واردات ۶۰ هزار دستگاه تا پایان سال و همچنین ورود خودروهای دست دوم و از سوی دیگر، با توجه به زیرساخت ها تحقق این اهداف چندان محتمل به نظر نمی رسد. ضمن این که، ترس اصلی این است که کاهش قیمت مونتاژی ها مانند وارداتی باشد.

تلاش دولت؛ درآمدزایی یا تنظیم بازار

البته آن گونه که از شواهد پیداست، دولت و وزارت صمت تمام زور خود را به کار بسته اند تا بتوانند در ماه های سرد زمستان بازار را با آتش تزریق های پیاپی گرم کنند. با این حال، با توجه به بازی این وزارت خانه با عطش بازار و نیاز مردم برای درآمدزایی و جمع آوری نقدینگی، نمی توان با دیده مثبت به این اقدام آنان نگاه کرد، یعنی آیا باید باور کرد که تلاش دولت درآمدزایی نیست و به دنبال تنظیم بازار هستند.

وارداتی ها گران تر از قیمت های جهانی

این در حالی است که وزارت صمت و سایر پیگیران واردات مدعی بودند با واردات خودرو قیمت های بازار کاهش خواهد یافت، اما در اولین قدم، تعرفه ها به شدت افزایش یافتند. این مسئله را می توان شاهکار اقتصادی و مدیریتی وزارت صمت دانست.

در این شرایط، به نظر می رسد سیاست کاهش قیمت خودروهای مونتاژی و غیره همان سیاستی باشد که سالیان سال در بازارهایی مانند ارز و سکه شاهد آن بوده ایم. قیمت ها با سقف خطرناکی افزایش پیدا می کند، مدتی بعد از آشفتگی و بازی های خاص خواص، قیمت ها کمی عقب نشینی می کنند، متولیان هم مدعی ارزان کردن می شوند؛ کسی هم متوجه نمی شود که مثلاً ۵۰۰ تومان ۱۰۰۰ تومان شده است و بعد روی ۸۰۰ تومان به ثبات رسیده است. بنابراین باید از ادعای کاهش قیمت وزارت صمت به شدت وحشت کرد، مگر این که پیرو اهدافی خاص برای روزهای آخر زمستان درصدد باشند عرضه قطره چکانی را به سیل تبدیل کنند.

۴.۴ امتیاز از ۱۵ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.