آیا خودروهای داخلی مناسب جام جهانی نیستند؟

واردات خودرو در جام جهانی
واردات خودرو در جام جهانی

بسیاری از کشورها در رویدادهای بزرگ اقدام به معرفی برندها و محصولات خود می کنند، اما دبیر شورای عالی مناطق آزاد و تجاری می خواهد برای بهبود وضعیت ترددها دو هزار دستگاه خودرو وارد کند. در این میان، این پرسش مطرح است؛ آیا خودروهای داخلی مناسب جام جهانی نیستند؟

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، دبیر شورای عالی مناطق آزاد و تجاری و مشاور رییس جمهور، هفته گذشته در حاشیه سفر به جزیره کیش اظهار کرد: «پیگیر بودیم یک سری از خودرو‌هایی که از سال ۹۷ به صورت غیرقانونی وارد کشور شده بود و اکنون در اختیار سازمان اموال تملیکی است را به قشم و کیش اختصاص دهیم.»

سعید محمد افزود: «این خودرو‌ها ۲۳۰۰ دستگاه بودند و اکنون در اختیار اموال تملیکی است، اما به علت طولانی شدن روند قضایی، از رئیس جمهور درخواست کردیم با واردات ۲ هزار خودرو به کیش و قشم قبل از برگزاری جام‌جھانی موافقت کند.»

به گفته وی، قطعاً برای ایام جام جهانی و بهبود وضعیت تردد به این خودرو‌ها نیاز داریم. سوی پنهان سخنان کاندیدای انصرافی انتخابات دوره سیزدهم ریاست جمهوری نشان می دهد خودروهای داخلی در سطحی نیستند که بتوانند در ایام برگزاری بزرگ ترین رویداد فوتبالی جهان در کشور همسایه، تردد باکیفیت و مناسبی را ارائه کنند، به همین علت نیاز به واردات ۲ هزار دستگاه خودروی وارداتی است.

این سخنان در حالی مطرح می شود که ممنوعیت واردات خودرو ۴ ساله شده است. طی این مدت بسیاری از فعالان این بخش از بازار خودرو با از دست رفتن کار و سرمایه و فرصت های جدید همراه شده اند. شرایط بازار پس از ممنوعیت به نحوی شده است که قیمت خودروها وارداتی بیش ۵ برابر قیمت جهانی شده است.

این ممنوعیت به بهانه جلوگیری از خروج ارز از کشور اعلام و اعمال شد، با این حال؛ مشخص نیست هزینه ای که بابت واردات قطعه پرداخت شده، خروج ارز بوده است یا خیر؛ ضمن این که، زمین‌گیر شدن خودروسازان برای تهیه بسیاری از قطعات های تک نشان می دهد که خیزش ساخت داخل نیز راه به جایی نبرده است و در همان مونتاژکاری هم مانده ایم.

با این حال، مخالفان واردات همچنان به عدم واردات اصرار دارند، اما در این شرایط یکی از نکات جالب سخنان سعید محمد تأکید بر استفاد از خودروهای وارداتی به منظور بهبود وضعیت تردد است. به بیان دیگر، خودروهای داخلی در این امر هم ناکام هستند و توانایی ارائه این مهم را ندارند. اما چرا این مقام مسئول صرفاً در آستانه برگزاری جام جهانی به این فکر افتاده است؟

به قول قدما «چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است»؛ اگر خودروهای داخلی نمی توانند از مهمانان خارجی به درستی پذیرایی کنند، چرا مردم ایران مجبور به استفاده از این خودروها هستند؟ چرا باید هر ساله تاوان عدم استفاده از خودروهای باکیفیت را با جان و مال و سلامتی خود بدهند؟

بنابراین بازی مجاز یا ممنوع بودن واردات را  ابتدا برای مردم حل کنند. در واقع، سخنان محمد نشان می دهد که خودروسازی کشور محصولی درخور برای استفاده در این رویداد ندارد، چراکه در غیر این صورت، این رویداد بهترین فرصت برای معرفی نام و نشان تجاری خودروهای ایرانی است. در ضمن، این پرسش ها نیز مطرح است: آیا در شرایطی که وضعیت اقتصادی مردم چندان مساعد نیست و یکی از اصلی ترین دلایل مخالفان واردات مشکلات ارزی است، برای واردات ۲ هزار دستگاه خودروی ۲۰ هزار دلاری که در شأن مهمانان خارجی باشد باید ۴۰ میلیون دلار هزینه کرد؟ آیا در شرایط ارزی امروز کشور این رقم زیادی برای رویدادی کوتاه مدت نخواهد بود؟ قرار است پس از پایان جام جهانی این خودروها در همان مناطق آزاد بمانند؟ آیا کیش و قشم ظرفیت افزایش این تعداد خودرو را دارد؟ آیا قرار است کیش و قشم هم مانند سهمیه یارانه بنزین، پایلوت واردات بشوند؟ چرا باید دلسوزی مسئولان نظام برای مهمانان خارجی بیش تر از مردم سرزمین خودشان باشد؟ چرا در شرایطی که خودروسازان داخلی در تلاش برای بهبود اوضاع تولید هستند، سعید محمد همانند شهردار تهران درخواست واردات دارد؟ به بیان ساده، همان طور که اشاره شد، اگر خودروهای داخلی قابلیت های مناسب ندارند، پس نباید برای استفاده مردم از آن ها اصرار داشته باشند و اگر غیر از این است باید در ایام برگزاری جام جهانی نیز از آن ها برای تردد استفاده شود. در واقع، هم فال است و هم تماشا؛ چراکه هم تردد باکیفیت ارائه می شود و هم برای خودروهای تولید داخل برندسازی کرده ایم.

علی طجوزی

پایگاه خبری اسب بخار

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.