نیسان قشقایی ای پاور، هیبرید جدید ژاپنی

نیسان قشقایی ای پاور
نیسان قشقایی ای پاور

نیسان قشقایی ای پاور به عنوان جدیدترین محصول نیسان معرفی شده است که این کراس اوور پیشرانه هیبرید را زیر کاپوت داشته و مشخصات جالبی دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

فهرست مطالب

سال گذشته بود که نیسان از قشقایی رونمایی کرد و در آن زمان تنها پیشرانه توربو برای این خودرو با دو خروجی متفاوت معرفی شد. پیشرانه دیزل برای این خودرو معرفی نشد، اما اعلام شد که یک پیشرانه هیبرید برای قشقایی در نظر گرفته شده و حالا وقت آن شده که نیسان از قشقایی هیبرید یا همان نیسان قشقایی ای پاور پرده بردارد.

مدیران 777 مدیران 777

مشخصات فنی نیسان قشقایی ای پاور

این اولین مدل نیسان در اروپاست که این سبک از پیشرانه پلاگین هیبرید را دارد و پیشرانه ای شبیه به مدل نوت ای پاور در این خودرو دیده می شود. در نیسان قشقایی ای پاور پیشرانه ۱.۵ لیتر توربو زیر کاپوت توان تولید نهایت قدرت ۱۵۶ اسب بخار را دارد، اما این قدرت اصلا به چرخ ها نمی رسد و در واقع، پیشرانه بنزینی نقش ژنراتور برای تأمین انرژی باتری های پیشرانه برقی را دارد. پیشرانه برقی ۱۴۰ کیلوواتی توان تولید ۱۹۰ اسب بخار قدرت را دارد و این خروجی اصلی ای است که در نهایت به چرخ ها منتقل می شود.

موتور برقی در نقش ژنراتور

نیسان قشقایی ای پاور
نیسان قشقایی ای پاور

در واقع، این سیستم به پیشرانه احتراق داخلی این اجازه را می دهد که در بهترین دور و بهترین تراکم کار کند و علاوه بر این، سوخت به بهترین نحو می سوزد و در نتیجه، کم ترین میزان آلایندگی را خواهد داشت. پس در این خودرو شما احساس رانندگی با یک خودروی تمام برقی را خواهید داشت و همان گشتاور سریع و آنی را دریافت خواهید کرد با این تفاوت که صدای موتور بنزینی هم به عنوان یک ژنراتور شنیده می شود.

نیسان همچنین در این خودرو از سیستم هوشمندی به نام Linear Tune استفاده کرده است که این سیستم عملکرد پیشرانه بنزینی را مانیتور و بررسی می کند. این سیستم انتقال پیوسته قدرت را به بهترین نحو انجام می دهد و این باعث می شود که حسی گنگ استفاده از گیربکس CVT که معمولا در هیبریدها دیده می شود را نداشته باشید.

محمدرضا پاداش

پایگاه خبری اسب بخار

منبع: Motor1

نیسان قشقایی ای پاور چه مشخصات فنی‌ای دارد؟

در نیسان قشقایی ای پاور پیشرانه ۱.۵ لیتر توربو زیر کاپوت توان تولید نهایت قدرت ۱۵۶ اسب بخار را دارد، اما این قدرت اصلاً به چرخ ها نمی رسد و در واقع، پیشرانه بنزینی نقش ژنراتور برای تأمین انرژی باتری های پیشرانه برقی را دارد. پیشرانه برقی ۱۴۰ کیلوواتی توان تولید ۱۹۰ اسب بخار قدرت را دارد و این خروجی اصلی‌ای است که در نهایت به چرخ ها منتقل می شود.

سیستم Linear Tune در نیسان قشقایی ای پاور چگونه عمل می کند؟

نیسان همچنین در این خودرو از سیستم هوشمندی به نام Linear Tune استفاده کرده است که این سیستم عملکرد پیشرانه بنزینی را مانیتور و بررسی می کند. این سیستم انتقال پیوسته قدرت را به بهترین نحو انجام می دهد و این باعث می شود که حسی گنگ استفاده از گیربکس CVT که معمولاً در هیبریدها دیده می شود را نداشته باشید.

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.