تکنولوژی لایدار (Lidar) در خودرو چیست و چه کاربردی دارد؟

تکنولوژی لایدار
تکنولوژی لایدار

بارها در بحث خودروهای خودران مدرن استفاده از تکنولوژی لایدار (Lidar) مطرح شده است، اما این تکنولوژی در واقع چیست و چگونه عمل می کند؟

مدیران 777 مدیران 777

فهرست مطالب

پیشرفت سریع تکنولوژی در سال های اخیر باعث شده است امکانات مدرنی را در خودروها ببینیم و دستاوردهای بسیار زیادی در همین چند سال گذشته در صنعت خودرو رقم خورده اند. خودروهای برقی خیلی زود فراگیر شدند و با گذشت زمان جای خودروهای بنزینی را خواهند گرفت و پس از آن، نوبت به خودروهای خودران می رسد که نقطه عطفی در تاریخ صنعت خودرو رقم زده شود. پس چه بخواهیم و چه نه، به زودی خودروهای تمام خودران از راه می رسند چراکه خودروسازان جهان در این جهت حرکت می کنند.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

در حال حاضر، پیشرفته ترین آپشن های خودرو با استفاده از رادارها و سنسورها طراحی شده اند. رادار نقطه کور، دید در شب، رادار رانندگی بین خطوط و… از جمله امکاناتی هستند که به وسیله علم رادار و ارسال امواج کار می کنند. تکنولوژی لایدار (Lidar) هم شبیه به همین رادارها عمل می کند، اما در واقع، نسل جدید رادار محسوب می شود و پیشرفته تر از تمام رادارهایی است که تا امروز دیده بودیم. در واقع، تکنولوژی لایدار (Lidar) در حال حاضر بهترین تکنولوژی‌ای است که می تواند در یک خودروی خودران به کار رود تا اسکن دقیق مسیر و دیگر اشیا را داشته باشیم.

معرفی اجمالی تکنولوژی لایدار (Lidar)

تکنولوژی لایدار
تکنولوژی لایدار

لایدار (Lidar) مخفف light detection and ranging و یکی از فناوری های سنجش از راه دور است. در این سیستم از تابش اشعه لیزر و تحلیل و بررسی بازتاب آن برای اسکن یک فضا استفاده می شود. تفاوت تکنولوژی لایدار (Lidar) و رادار و سنسورهای دیگر در طول موج اشعه های ارسالی است. اسکن انجام شده توسط لایدار بسیار دقیق تر و سریع تر از آن چیزی است که در رادارهای سونار (sonar) و رادار ماکروویو (microwaves) دید ه می شود و همین باعث می شود حالا در زمین شناسی، نقشه برداری، لرزه نگاری و… از این تکنولوژی استفاده شود. در رادارهای معمولی که در خودروهای روز دنیا استفاده می شود همچنان طول موج بازتابی از بسیاری از اجسام قابل تشخیص نیست و همین باعث می شود با اسکن از طریق رادار، برخی جزییات دیده نشوند. اما لایدار در این زمینه بیش ترین دقت را دارد و همین باعث می شود آینده خودروهای خودران به این تکنولوژی گره بخورد.

تکنولوژی لایدار
تکنولوژی لایدار

تکنولوژی لایدار (Lidar) از اواسط دهه ۹۰ میلادی تا امروز در حوزه هایی مثل زمین شناسی مورد استفاده بوده، اما امروز این تکنولوژی بسیار پیشرفت کرده است و دستگاه های آن بسیار کوچک تر شده اند تا بتوان در خودرو از آن استفاده کرد. حتا در جدیدترین تلفن های همراه هوشمند هم از لایدار استفاده شده و لایدار در تمام صنایع پیشرفت قابل توجهی داشته است.

تکنولوژی لایدار (Lidar) چگونه عمل می کند؟

تکنولوژی لایدار
تکنولوژی لایدار

همان طور که گفته شد، لایدار امواج لیزری را برای اسکن مورد استفاده قرار می دهد و با برخورد این امواج به اشیا و بازگشت آن ها می توان فاصله و اندازه آن ها را تشخیص داد. در واقع، این سیستم با اندازه گیری مدت زمان رفت و برگشت لیزر مسافت را تا آن شی اندازه گیری کرده و اسکنی دقیق را به ما می دهد. تکنولوژی لایدار (Lidar) به سرعت این کار را انجام می دهد و در هر ثانیه میلیون ها پالس لیزری از خود ساطع و دریافت می کند و این اطلاعات را به کامپیوتر می دهد. کامپیوتر خودرو هم با تحلیل این اطلاعات یک تصویر دقیق از محیط اطراف به ما می دهد.

تکنولوژی لایدار
تکنولوژی لایدار

همان طور که گفتیم رادارها مدت زیادی است که به صنعت خودرو آمده اند. در آپشن های ایمنی مثل رادار نقطه کور، رادار تعویض لاین، کروز کنترل تطبیقی و سیستم جلوگیری از تصادف از رادار استفاده شده است و لیدار هم همین عملکرد را دارد. در واقع، می توان گفت لیدار همان رادار لیزری است، اما تفاوت آن با رادارهای معمولی دقت بالاتر و پوشش ۳۶۰ درجه ای آن است. در رادارهای معمولی برای پوشش ۳۶۰ درجه ای چند منبع موجی به کار می رود، اما لایدار تنها یک منبع در مرکز دارد و کار تمام آن چند منبع را دقیق تر انجام می دهد.

انتقادهای وارد بر تکنولوژی لایدار (Lidar)

یادمان باشد هنوز خودرویی تمام خودران به تولید انبوه نرسیده است و در حال حاضر، سطوحی از سیستم های خودران را داریم که در واقع دستیارهای کمکی راننده هستند. اما اگر بخواهیم در سال های آینده این خودروها را در تولید انبوه ببینیم، قطعاً تکنولوژی لیدار در آن ها به کار می رود، چراکه بالاترین دقت را ارائه می دهد. با وجود دقت بالا در تکنولوژی لیدار، هنوز خودروسازانی بر آن انتقاد دارند؛ برای مثال، ایلان ماسک به عنوان یکی از نوآوران صنعت خودرو این تکنولوژی را نقد می کند و تشخیص بیش از حد دقیق این تکنولوژی را به نوعی نقطه ضعف آن هم می داند. منتقدان معتقدند لیدار می تواند کوچک ترین شی را به عنوان یک تهدید شناسایی کند، اما توان و قدرت تحلیل بصری آن را ندارد.

تکنولوژی لایدار
تکنولوژی لایدار

تسلا و دیگر خودروسازان منتقد به لایدار، همچنان از رادارهای پایه دوربینی استفاده می کنند که تحلیلی بصری هم دارند و تشخیص در آن ها بالاتر است و دقت پایین تر. البته تشخیص بصری می تواند توجیهی برای قیمت بالای تکنولوژی لیدار نسبت به دوربین ها باشد و شاید دلیل اصلی این نقدها قیمت بالای این تکنولوژی در خودروهاست.

محمدرضا پاداش

پایگاه خبری اسب بخار

تکنولوژی لایدار (Lidar) چگونه عمل می کند؟

این سیستم با اندازه گیری مدت زمان رفت و برگشت لیزر مسافت را تا آن شیء اندازه گیری می کند و اسکنی دقیق را به ما می دهد. تکنولوژی لایدار (Lidar) به سرعت این کار را انجام می دهد و در هر ثانیه میلیون ها پالس لیزری از خود ساطع و دریافت می کند و این اطلاعات را به کامپیوتر می دهد. کامپیوتر خودرو هم با تحلیل این اطلاعات یک تصویر دقیق از محیط اطراف به ما می دهد.

تکنولوژی لایدار (Lidar) در چه علومی کاربرد داشته است؟

اسکن انجام شده توسط لایدار بسیار دقیق تر و سریع تر از آن چیزی است که در رادار های سونار (sonar) و رادار ماکروویو (microwaves) دیده می شود و همین باعث می شود حالا در زمین شناسی، نقشه برداری، لرزه نگاری و… از این تکنولوژی استفاده شود.

نقد وارد بر تکنولوژی لایدار (Lidar) به چه علت است؟

منتقدان معتقدند که لیدار می تواند کوچک ترین شیء را به عنوان یک تهدید شناسایی کند، اما توان و قدرت تحلیل بصری آن را ندارد.

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.